S-a închis expoziția de șahuri de la BCU Cluj. Evenimentul a coincis cu o lansare de carte - FOTO
Expoziția ”Ocolul Pǎmântului ȋn 180+ şahuri”, de la Biblioteca Centrală Universitară (BCU) Cluj, s-a închis, iar în cadrul evenimentului a fost lansată și o carte.
Cu sprijinul foarte consistent al conducerii şi al unor oameni foarte “sufletişti” din B.C.U. s-a lansat cartea ”Planeta Şah-colecție de suflet”, care conține o colecție şi poze ”artistice” ale tuturor jocurilor de şah expuse.
Expoziția a fost deschisă în 13-15 ianuarie 2023, iar de atunci a fost admirată de zeci de mii de oameni, durata ei fiind prelungitǎ de patru ori, cu acordul foarte amabil al conducerii B.C.U.
”Şahurile vor fi ȋmpachetate şi depozitate, ȋmpreunǎ cu vitrinele. Nu ştiu dacǎ vor mai fi expuse vreodatǎ ȋn Cluj. Voi duce expoziția acolo unde am fost invitat, ȋn țarǎ sau ȋn strǎinǎtate.
Din pǎcate, visul meu de a o permanentiza ȋn Cluj nu s-a realizat pânǎ acum. Deşi caut de câțiva ani buni, nu am gǎsit spațiul necesar şi adecvat. Au fost propuneri, discuții, promisiuni, dar nu s-au concretizat. Am ȋntâlnit şi oameni foarte amabili, care au vrut sǎ mǎ ajute şi cǎrora le mulțumesc, dar nu s-a finalizat nimic . Este adevǎrat cǎ sunt nişte cerințe greu de cumulat: spațiu suficient de larg, luminos, accesibil pentru un numǎr mare de persoane, situat cel puțin semicentral, cu toalete, etc. La acestea se adaugǎ faptul cǎ eu nu doresc doar o expoziție ”moartǎ”, vreau lângǎ ea o salǎ de joc pentru şah, unde sǎ fie desfǎşurate cursuri şi concursuri de şah permanente, ȋn special pentru copii, dar şi pentru toate categoriile sociale şi profesionale. Clujul are mare nevoie de acest spațiu, am fost ȋntrebat de multe ori unde se poate juca şah de plǎcere. Acolo se pot ȋntâlni oameni interesanți, se poate petrece o searǎ foarte plǎcutǎ.
Aş dori sǎ fiu foarte clar: nu doresc nimic de pomanǎ, vreau sǎ mǎ implic şi sǎ investesc ȋn dotarea spațiului pentru a realiza o expoziție de top, care sǎ fie o atracție turisticǎ a Clujului: plasme pe pereți pentru vizualizarea unui şah şi a informațiilor despre el doar prin apǎsarea unei taste de laptop, proiecții, holograme 3D, muzicǎ ambientalǎ etc. Aş dota şi sala de joc cu mobilierul şi cu toate materialele necesare. Am nevoie doar de spațiul adecvat, pe care aş fi dispus sǎ-l ȋnchiriez.
Am propuneri de a stabili expoziția ȋn alte localitǎți, dar eu aş vrea sǎ rǎmânǎ la Cluj”, a precizat Emil Sitaru, organizatorul expoziției.
Cel mai mare muzeu de şahuri din lume a fost ȋnființat anul trecut de un cetǎțean maghiar, dar nu ȋn Ungaria, unde el locuieşte, ci ȋn Klagenfurt, Austria, unde a gǎsit sprijinul necesar.
1 Comentariu
Degeaba, daca n-ati bagat si voi niste manele sau macar sa aduceti niste oase din alea de pupat.