Duminica 22 Decembrie

S-a lansat un proiect pentru ajutorarea comunităților de romi de la Pata Rât


Asociația Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj a lansat, joi, proiectul Pata-Cluj, care se axează pe nevoile comunității de lângă rampa de deșeuri de la Pata Rât.

Pata Cluj, „Intervenții sociale pentru desegregarea și incluziunea socială a grupurilor vulnerabile din Zona Metropolitană Cluj, inclusiv a comunităților de romi marginalizate”, își propune să implice populația acestei comunități în dezvoltarea orașului, să susțină desegregarea și să lupte împotriva sărăciei printr-o abordare multisectorială și măsuri integrate.

Proiectul se întinde pe o perioadă de 2 ani și are un buget total de 2.079.500 Euro, este finanțat de Guvernul Norvegiei prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014 în cadrul Programului “Combaterea Sărăciei” (RO25).

Designul acestui proiect vine cu o abordare nouă tocmai prin dimensiunea lui participativă. Modelele existente de intervenție și politici publice se bazează în mare măsură pe schimbări de infrastructură, dar acestea sunt percepute ca fiind insuficiente pentru o schimbare de durată și sustenabilă. Temele de abordare ale proiectului au fost construite pe nevoile exprimate de membrii comunitățiilor din Pata Rât într-un proiect anterior de asistență tehnică al UNDP. Sunt planificate intervenții la nivel social, educațional, cultural, ocupațional. La finalul celor doi ani, membrii comunității vor avea o calitate a vieții mai bună și vor avea un control mai bun asupra propriilor vieți. Cu alte cuvinte, vor fi mai bine pregătiți pentru proiectele de locuire și desegregare cu care dorim să continuăm aceste intervenții”, explică Gabriella Tonk, Manager de proiect Pata-Cluj.

Proiectul Pata-Cluj va deveni un spațiu de reciprocitate, unde autoritățile locale și membrii comunităților marginalizate vor putea să găsească cele mai bune modalități de colaborare, iar câștigurile să fie de ambele părți: pe de o parte pentru comunitățile din Pata Rât, ca beneficiari direcți ai proiectului, iar pe de alta parte instituțiile publice, care își vor dezvolta capacitatea de a ajunge la cele mai vulnerabile grupuri ale societății și de a o face într-un mod sensibil la diferențele culturale. Cred că un stardard de viață decent pentru cât mai mulți din locuitorii Clujului este nu doar un obiectiv, ci o necesitate pentru bunăstarea orașului, iar creșterea incluziunii sociale va contribui la această bunăstare”, declarat Emil Boc, în cadrul evenimentului de lansare.

Zona principală de intervenție a proiectului este Pata Rât, aflată lângă groapa de gunoi a orașului, unde locuiesc aproximativ 300 de familii, în patru comunități care s-au format în urma mutărilor în locuințe de urgență ale unor familii sărace, cele mai multe de etnie romă, din zonele centrale ale orașului și mutate la periferie.

Comentarii Facebook