S-a pensionat în ”tăcere” Constantin Corega, cel care a dus Colegiul Național ”Emil Racoviță” pe primul loc în România
Profesorul Constantin Corega, cel care a condus mai bine de 20 de ani Colegiul Național ”Emil Racoviță” din Cluj-Napoca, s-a pensionat.
Rezultatele Colegiului în timpul mandatului deținut de Corega au fost excelente, culminând în 2021 cu desemnarea liceului drept cea mai bună școală din România.
Pensionarea lui Constantin Corega s-a făcut în liniște, fără ca meritele acestuia să fie evidențiate, măcar printr-un comunicat de presă. Rămân cifrele și performanțele acumulate. Știri de Cluj a discutat cu fostul director al Colegiului Național ”Emil Racoviță” din Cluj-Napoca. ”Au fost felicitări în culise! Le mulțumesc colegilor”, a comentat, plin de modestie, Constantin Corega. Probabil că și pandemia și-a spus cuvântul.
”Am fost 43 de ani profesor al școlii de la terminarea Facultății, până în 1 septembrie 2021. În această perioadă am fost secretar de stat în cadrul Ministerului Educației Naționale și inspector general școlar, dar 20 și ceva de ani am fost director al Colegiului Național ”Emil Racoviță”.
Realizările de bază sunt cele de director. Am pregătit copii pentru competiții, am scris manuale de fizică, unde am fost coautor, cu ajutorul cărora au învățat milioane de copii.
Liceul a avut centenarul de curând. A fost printre primele școli românești, iar o vreme a fost seminar pedagogic universitar.
A fost o școală de vârf în 20 - 30, până la război, și a rămas intre școlile de frunte ale Clujului în funcție de evoluția societății.
După Revoluție, școala s-a așezat pe un profil cu pregătirea copiilor pe științe matematice și științele naturii. S-au dezvoltat laboratoare, cabinete pentru pregătire. Am pus accent pe laboratoarele de informatică și, prin politica școlii de atragere de elevi, am reușit să fim între primele școli ale țării, pe baza rezultatelor de admitere (în clasa a cincea școala organizează concursul Micul Racovițist, pentru a atrage și alți elevi valoroși), Evaluare națională și Bacalaureat.
Anul acesta, prin rezultatele obținute, Colegiul Racoviță a fost pe primul loc în țară. În utimii 10 ani am fost printre primele 4 - 5 școli în țară, în mod constant, dar rezultatele la Bacalaureat au fost mai bune decât la celelalte școli. Adică, de regulă se întâmplă o descreștere de la intrarea în liceu până la terminarea lui. La Colegiul Gheorghe Sava, media de intrare a fost 9,90 și la BAC au fost după noi”.
Profesorul Constantin Corega a lăudat și cadrele didactice. ”Într-un clasament neoficial pe plus valoare, am fost mereu în față datorită corpului profesoral deosebit. Cred că sunt 9 - 10 doctori în științe, cu dorința de progres și iubirea de meserie. Am atras spre școală mulți copii doritori de performanță. Acesta este elementul caracteristic al școlii. În ultimii 15 ani, am avut cel mai mare număr de premii la concursuri școlare din județ”, a mai spus profesorul Corega.
Întrebat ce regretă că nu a realizat, acesta a spus, modest, că ”nu cred că există vreo persoană care să spună că a făcut tot ceea ce și-a dorit. Cred că aș fi făcut mai multe pe domeniul fizicii prin atragerea mai multor copii spre acest domeniu. Regret că nu am reușit să fac mai cunoscut liceul prin corpul profesoral, prin scrieri de manuale, de cursuri”,
27 Comentarii
(desi cu întîrziere) mult respecct pentru cariera profesionalä si sincere felicitäri. În amintirea unei vechi si nestinse prietenii.
O singură persoană nu poate avea hipercapacitati să fie atât de activ mai mult de 40 de ani. Genul de persană a vrut să strălucească în timp ce unii elevi doreau mutarea într-o clasă la alt liceu, au și plecat. Liceul cred că și-a renovat sălile de clasă dar nu au spațiu corespunzător în curtea școlii...
Respect!
Mulțumim stimabile Corega pentru nenumăratele aprecieri oferite absolvenților Racoviță, care fără sprijinul profesorilor nu pupau diplomele la concursuri și etape naționale și internaționale. Este trist că mulțumirile sunt adresate doar elevilor, iar profesorii (acei colegi cu care vă întâlneați zilnic pe coridoarele instituției) nu primesc nici măcar… Citeste mai departe
@Florescu: eu CHIAR am crezut ca la Cluj, se face scoala corect, profesorii/directorii nu fac parte din partide, scolile sunt dotate, profesorii dau totul la clasa a.i. sa nu fie nevoie de meditatii...Glumesc ofcourse.
Fara sa fiu rau, desi am terminat Racovita de ceva vreme, ma intreb...... daca 95% dintre parinti nu ar medita copii din clasele mici, pe bani multi, oare pe ce loc ar fi aceasta "scoala de prestigiu". Respect pentru profesori, dar banii parintilor dati pe meditatii au ridicat nivelul scolii un inteligenta nativa a elevilor.
@pingu: Daca parintii nu dau meditatii (sunt elevi care iau ore incepand cu clasa a doua), sunt expediati din acest colegiu de prestigiu. In clasa a 7-a li se ****reaza sa paraseasca generala, pentru a nu face de rusine colegiul la Evaluare.
Un colegiu este bun cand ridica un elev de la 7 la 9, nu cand ii elimina pe cei care nu sunt de 9.
Cam… Citeste mai departe
@marius:
Cei ce merg acolo fac meditații de la 3-4 ani, copilărie sula, niște frustrati ca și părinții lor. Merg la grădinița Universității, ioc iarba, curte, jocuri, numai fise de mate de mici, ajung la scoala, baga mate și fizica in rest 0 barat, după care vine unul intr-a noua dintr-o scoala fara fițe din Manastur( Rebreanu) și-i bate… Citeste mai departe
@marius: e adevarat tot ce scri , asa este in toate scolile din
centru Cluj-Napoca , ,,
Felicitari pentru toata activitatea, meritati toata stima! Multa sanatate, multi ani de acum inainte!
Respect domnului director și profesor pentru tot ce a făcut în această profesie. Manager excelent. Gândire profundă. Multă sănătate, dumneavoastră și întregii familii. Să vă bucurați de pensie mulți ani.
Toată stima, Domnule Profesor ! Mi-ați fost dascăl doi ani frumoși în care așteptam cu nerăbdare orele Dumneavoastră de curs ! Mi-ați fost profesor și mentor ! Plecăciune !
Respect pentru dnul Corega si pentru Colegiul Racovita. Sanatate multa si o pensie frumoasa.
La mine clasa a treia o fost ai mai tare. Cei mai faini cinci ani din veață.
@Sile: Sile, tata, ai umor, dar cine sa te bage-n seama, cand oamenii au in cap doar integrale si nu stiu cum sa-l pupaceasca-n c...ur pe nea directoru! MAGNA CUM LAUDE =))
Cand atragi materia cenusie din oras si nu numai, apoi la multi din ei se baga ore n particular (adevarate) …. Apar si rezultate :).
@Alex: corect
Cel mai tare profesor pe care l-am avut ... Ce teze se dadeau la Corega, cea mai mare nota era 4.50 :)
@Baba Cloantza:
@Care nu făcea meditații cu el sau cu ai lui…:
@hoppaaaaa: am terminat la racovita in 1973(da 1973),scoala de fala atunci impreuna cu cosbucul,balcescu,bariziu etc. Atunci se facea scoala si IMPUSCAI un 5 sau 6 numai cu o tira de carte.Peste 2 ani........................daca mai traim