S-a rupt o parte din superbul arbore sequoia de la Rogojel, comuna Săcuieu, monument al naturii unic în Cluj - FOTO / VIDEO EXCLUSIV
Superbul arbore de sequoia din Rogojel, comuna Săcuieu, s-a rupt din cauza vântului puternic de miercuri seara. Vestea tristă ne-a fost confirmată de oamenii de la fața locului.
Din falnicul arbore s-a rupt o porțiune de circa 10 metri, dintr-unul dintre vârfuri. Din fericire, arborele poate fi încă vizitat, iar stricăciunile provocate de vântul foarte puternic nu sunt catastofale, dar necesită intervenții de urgență. Unul dintre ”brațele” arborelui avea unele fisuri de când a fost lovit de un trasnet (n.red. ambele brațe ale arborelui au fost lovite de trăsnet de mai multe ori), ceea ce a făcut să fie mult mai fragil. ”Acum ar trebui tăiată porțiunea afectată și sigilată cu ceară pentru a nu intra apa. Acest lucru ar putea fi fatal pentru arbore. Trebuie să fie luate măsuri”, ne-a spus un localnic.
Primarul comunei Săcuieu, Gheorghe Cuc, a declarat pentru Știri de Cluj că a făcut adrese și va convoca un comitet pentru a salva arborele din Rogojel, un monument al Clujului.
”Am făcut și niște adrese și am mai discutat și cu cei de la USAMV Cluj și de la Parcul Natural Apuseni. Aștept să fie disponibil specialistul de la Universitate pentru a veni aici și a analiza situația. El a lucrat și la celălalt vârf, de unde a tăiat o porțiune de circa 1,5 metri, pentru că s-a uscat după ce arborele a fost lovit de trăsnet.
Acum, la al doilea vârf, care s-a rupt miercuri seara, este mai complicat. S-a rupt o porțiune de circa 10 metri din arbore și mai trebuie tăiat încă circa 5 metri, pentru că este crăpat trunchiul. Apoi să vede ce soluție să adoptăm. Eventual va fi pus un capac de ceară, pentru a proteja arborele și sperăm să răsară un vlăstar care să ajute ca copacul nostru drag să crească în continuare.
Este un monument important. Am asfaltat drumul până acolo și foarte mulți turiști vin an de an să îl vadă”, a spus primarul Gheorghe Cuc.
Povestea arborelui sequoia de la Rogojel
Acest arbore superb, admirat de mii de oameni în fiecare an, avea 36 de metri înălțime și domina Dealul Domnului, pe care se află de mai bine de un veac. Arborele se află la poalele masivului Vlădeasa, între satele Săcuieu și Rogojel, județul Cluj.
Acești arbori giganți pot trăi până la 5000 de ani, pot ajunge la o înălțime de 145 de metri și o circumferință de 38 de metri! În mod normal, cresc prin Munții Sierra Nevada (California), la peste 2000 de metri altitudine. Iată că, totuși, câțiva au reușit să crească și în România, iar cel mai impunător arbore din Munții Apuseni se află chiar în județul Cluj.
Arborele de Sequoia din Săcuieu – Rogojel a fost plantat de baronul Gal Silvestru. Acestuia îi plăcea să studieze pomii, plantând în zonă mai multe specii rare: sequoia, pinul negru (Pinus Nigra) sau Zada (conifer cu frunze căzătoare, cunoscut și ca „larice” sau Larix Decidua).
Arborele de Sequoia din Cluj se află în Rezervația Forestieră Arborele de Sequoia, aflată la poalele masivului Vlădeasa din Munții Apuseni.
Superbul arbore a fost filmat în primăvara acestui an cu o dronă. Vedeți mai jos imaginile.
6 Comentarii
Zici ca-i ceva santier cu gardul ala.
Nu so rupt singur, o fost ajutat de clanu meu. Pana deseara debarasam. Ca o remorca de lemne ii 16 meleoane iara cu sekoaie din ala friptana de gaina neagra culeasa de pe apa are alta arome.
drama mare, maine ma duc cu un sobor de preoti si o trupa de bocitoare verzi sa-l jelim
foarte bine, sa-l taie de tot
@andi: Sau sa cada-n capul iubitorilor de verdeața care nu strâng o creanga sau frunza căzută…
@andi: taiatia r tie peezda de taran prost