Miercuri 18 Decembrie

S-a stins din viață un părinte de suflet de la Mănăstirea Nicula


Părintele Arhidiacon Ilarion Mureșan de la Mănăstirea Nicula a trecut la cele veșnice, luni, 3 aprilie.

Slujba înmormântării va fi oficiată de către ÎPS Părinte Andrei, alături de un sobor de preoți și diaconi, miercuri, 5 aprilie 2023, la ora 14:00.

Arhidiaconul Ilarion (Ioan) Mureșan s-a născut la 16 februarie 1942 în localitatea Breaza, comuna Negrilești, județul Bistrița-Năsăud, din părinți Petru și Xenia Mureșan. 

Clasele primare le-a făcut în localitatea natală Breaza și Școala Generală în Ciceu-Giurgești, apoi s-a înscris la Liceul de Artă din Cluj-Napoca. În anul 1962 s-a înscris la Școala de cântăreți bisericești din cadrul Seminarului Teologic de la Cluj, pe care a absolvit-o în anul 1964. În urma unui accident pe care la avut în copilărie a rămas, de la cot, fără mâna stângă. 

Părintele Ilarion Mureșan, din tinerețe, a avut atracție spre viața monahală și după o consultare cu Părintele dr. Florea Mureșanu, tânărul Ioan Mureșan a intrat ca viețuitor la Mănăstirea Hodoș-Bodrog, județul Arad în anul 1957, unde a stat timp de doi ani; datorită Decretului 410/1959, a trebuit să părăsească mănăstirea. 

După ce a fost nevoit să revină în satul natal, tânărul Ioan Mureșan și-a reluat obiceiul de a participa clandestin la slujbele de la Mănăstirea Rohia, unde rămânea câte o săptămână, și-l ajuta la slujbe și în administrație pe starețul Mănăstirii, Protosinghelul Justinian Chira. 

În anul 1962 a intrat ca viețuitor în obștea Mănăstirii Nicula, unde a fost primit de starețul mănăstirii, ieromonahul Serafim Măciucă. La tunderea în monahism a primit numele Ilarion, iar în anul 1992 a fost hirotonit ierodiacon pe seama Mănăstirii Nicula. Pentru statornicia vieții lui monahale, pentru slujirea la strana mănăstirii cu vocea lui de aur, pentru talentul artistic de care a dat dovadă pictând mii de icoane pe sticlă, Biserica l-a răsplătit astfel: Arhiepiscopul și Mitropolitul Bartolomeu Anania i-a acordat rangul de Arhidiacon, iar în anul 2002, Patriarhul României, Preafericitul Teoctist i-a acordat cea mai înaltă distincție bisericească, Crucea Patriarhală. 

În anul 1972 pune bazele unui atelier de pictură pe sticlă, lucrând picturi după tehnica veche a niculenilor. În anul 1990 Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca i-a organizat prima expoziție de icoane pe sticlă. În anul 1997 a fost realizat 

documentarul “Nicula și miracolele ei de artă” de către o echipă de etnologi de la Muzeul de etnologie din Osaka (Japonia) unde părintelui Ilarion Mureșan i s-a acordat un spațiu deosebit. La Muzeul național din Tokio a fost amenajată o sală dedicată artei românești, au fost expuse 40 de icoane pe sticlă pictate de Arhidiaconul Ilarion Mureșan. 

Dintre expoziții menționăm: în țară, București (Sala Dales, 2002), Cluj-Napoca (Galeria Horeb, 2012), Centrul de Cultură Urbană “Casino” 2014, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, 2022), Gherla (2017); în străinătate, Italia (1990), Franța (1991), Austria (1992, 1993), Statele Unite ale Americii (1996, 1997), Japonia (1998). A mai avut expoziții în Canada, Elveția și alte țări. 

În anul 2022, în perioada 10-30 iunie, Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, împreună cu Consiliul Județean Cluj-Napoca, au organizat o manifestare cultural-artistică dedicată Arhidiaconului Ilarion Mureșan, la împlinirea a 80 de ani de viață, 60 de ani de viețuire la Mănăstirea Nicula și 50 de ani de activitate artistică – ca și iconar. 

Dintre icoanele pictate de către Arhidiaconul Ilarion Mureșan, peste 6.000 de icoane se găsesc în străinătate pe cele cinci continente ale globului, inclusiv în Australia unde se găsesc 45 de icoane. La noi în țară, cinci mănăstiri dețin câte o colecție de 50 de icoane pictate pe sticlă de către celebrul iconar Ilarion Mureșan.

Părintele Ilarion Mureșan a pictat și promovat aproximativ 40-50 de teme teologice și liturgice în cei 50 de ani de slujire artistică și misionară. Fiind înzestrat cu o mare putere de lucru, a pictat până la 200 de icoane pe an, deși Preacuvioșia Sa, nu are decât mâna dreaptă.

Pentru localitatea natală Breaza, părintele Ilarion Mureșan a donat un clopot la biserica satului și câteva icoane lucrate de dânsul. 

Prin viețuirea sa la Mănăstirea Nicula, prin activitatea artistică, dar mai ales prin călătoriile făcute pe cele cinci continente, Părintele Ilarion Mureșan a vorbit despre ținuturile natale: Breaza, Cetatea Ciceului, a vorbit mereu despre credința, tradițiile și valorile românești din zona Cetății Ciceului. Putem să spunem că a fost unul dintre ambasadorii acestor ținuturi mirifice ale zonei noastre. 

În anul 2022, la împlinirea vârstei de 80 de ani, Primăria și Consiliul Local al Comunei Negrilești i-a acordat Părintelui Ilarion Mureșan titlul de Cetățean de Onoare al Comunei Negrilești.

Comentarii Facebook