Vineri 22 Noiembrie

S-au împlinit 136 de ani de la nașterea profesorului Alexandru Borza, ctitor al Grădinii Botanice din Cluj, care astăzi îi poartă numele


Ieri, 21 mai, pagina oficială a Grădinii Botanice "Alexandru Borza" Cluj-Napoca a anunțat sărbătorirea a 136 de ani de la nașterea cunoscutului botanist, Alexandru Borza.

Cea mai importantă și vizibilă realizare din timpul vieții sale poate fi considerată conceperea grădinii botanice universitare, ca o instituție „în serviciul științei, învățământului și al culturii generale” (Al. Borza, 1923).

Personalitatea științifică a lui Alexandru Borza a fost însă mult mai vastă, el fiind una dintre cele mai marcante figuri ale biologiei românești. Pe lângă impresionanta sa operă științifică în domeniul botanicii, el este inițiatorul școlii românești de studiu al vegetației (fitosociologie) și al mișcării de protecție a naturii în România. 

De numele lui se leagă prima lege a conservării naturii în țara noastră, primul Parc Național (Retezat, 1934), precum și o serie de rezervații naturale importante (de exemplu, Rezervația de la Suatu, Zau de Câmpie, Fânațele Clujului etc.).

Pagina oficială a Grădinii Botanice din Cluj a împărtășit clujenilor, cu această ocazie, poze cu floarea care îi poartă numele botanistului Alexandru Borza.

1.jpg

„Alyssum borzaeanum, specie critic periclitată care se întâlnește doar pe dunele maritime ale Mării Negre din România și Bulgaria. Specia a fost numită în onoarea lui Alexandru Borza în 1926 de către Erasmus Iulius Nyárády (botanist la Grădina Botanică din Cluj-Napoca)”.

2.jpg

„Habitatul în care se dezvoltă Alyssum borzaeanum (Durankulak, Bulgaria). Dunele maritime sunt printre cele mai periclitate habitate din lume, datorită antropizării agresive”, au mai explicat botaniștii.


Comentarii Facebook