Vineri 22 Noiembrie

Sala de concerte a Filarmonicii Transilvania va costa cel putin 60 de milioane de euro VIDEO


Sala de concerte a Filarmonicii Transilvania, din cadrul Centrului Cultural Transilvania, va costa 60 de milioane de euro si va aduce la Cluj marile concerte de opera si opereta.

Contractul privind proiectarea salii a fost semnat de Primaria Cluj-Napoca cu societatea Vaal Arhitectura. Reprezentantul acestei firme, Viorel Hurduc, a povestit pentru Stiri de Cluj ce va insemna aceasta constructie si a facut o estimare de pret.

"Pot sa spun cu siguranta ca suntem la curent cu performantele a trei sali din lume. Am plecat, in principiu, de la ideea ca, daca tot facem o sala si cheltuim efort, finante, energie, lobby atunci sa incercam sa asezam aceasta sala in circuitul international de liga profesionala si nu sa realizam numai o sala de 1.500 de locuri, in care bifam doar capacitatea si nu performatele", a spus Viorel Hurduc.

Acesta a explicat ca sala din Cluj trebuie sa aiba standardele intalnite in Elvetia sau Austria.

"Din acest punct de vedere stam intre 3 sali din lume si cea mai recunoscuta din Europa este cea de la Lucerna din Elvetia si abia astept sa ma duc sa fiu prezent la un concert sa imi dau seama care este auditia. Vom avea mult mai lung drum de parcurs, decat cele sase luni de proiectare. A doua sala din Europa este la Reykjavík, Islanda, si este si Viena, dar si Budapesta.

Visam la aceasta sala sa fie o performanta care va capacita interesul melomanilor si al iubitorilor de muzica din intreaga lume. Clujul va avea putere sa capaciteze aceasta sala, dar va avea putere Romania si toata lumea, pentru ca, in momentul in care noi realizam o sala ca aceasta, va intra in circuitul international, exact ca si in sport. Imi pare rau ca fac aceasta comparatie cu sportul pentru ca in muzica nu exista nicio comparatie, dar intra in circuitul international si sala aceasta devine evenimentul international programat de agentiile nationale si internationale", a mai spus Viorel Hurduc.

Investitia in sala ar trebui sa fie la nivelul celor din Elvetia, Austria sau Islanda, adica minim 60 de milioane de euro. "Din punctul asta de vedere sala va avea nevoie de o acustica si de o echipare tehnica deosebita, in ceea ce priveste instalatiile, pentru ca daca vorbim despre acustica nu ne referim numai la materiale care realizeaza peretii si acustica salii, ci toata instalatia. Cea de la Reykjavík costa 60 de milioane de euro. Nici o sala din lume nu poate sa coste sub 60 de milioane de euro pentru ca performantele nu pot fi atinse altfel. Este vorba despre o sala polivalenta din punct de vedere muzical, ansambluri folclorice, balet, spectacole de muzica diferite. Partea de constructii montaj va fi 10 - 15 milioane de euro, dar diferentele vin din calitatea instalatiilor, acustica", a mai afirmat Viorel Hurduc.

Acesta a mai spus ca a discutat cu oameni importanti din domeniu, care l-au asigurat ca, dupa finalizarea salii de la Cluj, festivalul George Enescu ar urma sa fie mutat de la Bucuresti al Cluj.

 

Proiectarea salii de concerte de la Cluj ar urma sa dureze sase luni, iar contractul are o valoare de 2,1 milioane de lei. Vezi AICI detalii.

 

Investitia totala in Centrul Cultural Transilavania de pe Bulevardul 21 Decembrie 1989 ar urmsa sa de ridice la 100 de milioane de euro, sustine reprezentantul Vaal Arhitectura.

 

Horea Soica

Comentarii Facebook