Vineri 22 Noiembrie

Sala plina la premiera piesei Revizorul, de marti seara, de pe scena Teatrului National din Cluj - Galerie FOTO


Spectacolul Revizorul de N.V. Gogol s-a jucat marti seara cu sala plina la Teatrul National din Cluj. Sute de persoane au asistat la piesa si i-au aplaudat furtunos pe protagonisti.

Acesta este cel de-al doilea spectacol din cadrul programului "2010  - Anul Comediei". Spectacolul "Revizorul" de N.V. Gogol, va mai fi jucat la Teatrul National din Cluj in 8 si 22 mai, de la 19:00.

Au fost aplaudati la scena deschisa Ovidiu Crisan, care l-a jucat pe primarul Anton Antonovici, Angelica Nicoara, sotia acestuia, dar si Dragos Pop, Ionut Caras si Emanuel Petran.

"... lansat de Puskin, consacrat de Belinski, imediat dupa aparitia primelor volume de nuvele si a comediei Revizorul, drept "sef de scoala", tradus in franceza de Merimeé, remarcat prompt de un critic de talia lui Saite-Beuve... Belinski, in studiul sau intitulat "Prea multa minte strica de Alexaksandr Griboedov", fusese primul care descifrase poetica Revizorului ca scriere dramatica apartinind capodoperelor din seria Aristofan - Shakespeare - Lope de Vega - Molière... Fraza "Domnilor, v-am invitat aici sa va dau o veste cit se poate de neplacuta" functioneaza ca un declansator. Pina atunci, traditional, intriga era dezvoltata in primele cateva scene ale piesei, autorul furnizand personajelor pretexte pentru a-si face, pe rand, aparitia. Gogol, printr-o singura fraza, pronuntata in prezenta tuturor personajelor, reuseste sa-l conecteze brusc pe spectator la tensiunea momentului - un moment care va dura cinci acte, o tensiune ascendenta care, la fiecare cinci-zece minute, isi va accelera ritmul, cu rasturnari de situatie, pe cat de firesti pe-atat de comice. La punctul culminant, devenim martorii unui viraj de 180 de grade: scrisoarea lui Hlestakov, pentru ca, la final, autorul sa gaseasca din nou o solutie geniala prin concizie, si ea rezumata tot la o singura replica: "Jandarmul: Sosit cu ordin imparatesc de la Petersburg, un functionar va asteapta neintarziat la el; Domnia lor au tras la han". Apoi deznodamantul fara cuvinte, scena muta - spectacol de teatru pur, soc esentializat, fara cuvinte, pantomima. Exista oare undeva o expresivitate artistica la fel de puternica? La fel, poate da, dar mai puternica nu..." - Albert Kovács, Posteritatile lui Gogol.

Comentarii Facebook