Duminica 22 Decembrie

Salarii MARI pentru creatorul sângelui artificial de la Cluj. Mama lui câștigă și mai bine

 

Conferenţiarul universitar Radu Silaghi Dumitrescu, de la Facultatea de Chimie din Cluj-Napoca, cel care lucrează cu echipa lui la inventarea sângelui artificial, a încasat salarii impresionante, cu toate că rezultatele lipsesc.

 

Evidenţele contabile ale Facultăţii de Chimie arată că Radu Silaghi Dumitrescu este plătit mai mult decât generos pentru activitatea didactică şi cea de cercetare. Venitul salarial are două componenţe: salariul conform funcţiei didactice de conferenţiar şi veniturile realizate din granturile de cercetare.

 

Cel mai mare venit raportat în dreptul conferenţiarului Silaghi este realizat în luna mai 2010, şi anume 48.972 de lei. În septembrie 2011 a existat un alt vârf salarial: 37.848 lei, în februarie 2012: 31.238 lei şi lista ar putea continua.

 

În plină criză financiară, Radu Silaghi a realizat salarii foarte mari, deşi cercetările sale au fost publicate, susţin colegii lui în reviste de specialitate cotate mediu şi slab.

 

Un calcul total pentru anii 2010-2014 arată că Radu Silaghi Dumitrescu a avut venituri în sumă de peste 507.000 lei. ”Este foarte posibil să fi avut sumele astea. Dacă sunt pe final de an, salariile sunt mai mari deoarece sunt alimentate din fondurile de cercetare”, a spus Radu Silaghi.

 

Cercetătorul este finul preşedintelui Academiei Române, academicianul Ionel Haiduc, dar a spus că nu vrea să vorbească deoarece este o chestiune personal.

 

Specialiştii în biochimie susţin că Radu Dumitrescu Silaghi a publicat diferite studii legate de sângele artificial în reviste internaţionale care sunt slab cotate şi în care trebuie să plăteşti ca să publici, articole cotate cu note medii sau sub medii. 

 

Despre studiile de etapă care sunt obligatorii a fi publicate de către cercetători pentru a continua să primească finanţarea nimeni nu ştie nimic. Radu Silaghi susţine că a publicat peste 100 de articole de specialitate pe tema sângelui artificial. 

 

O altă critică care i se aduce lui Silaghi este că nu a publicat până în prezent rezultatele testelor de laborator efectuate pe animale, asta deşi cu fiecare prilej continuă să solicite bani pentru această cercetare. ”Este adevărat că nu publicat rezultatele testelelor de laborator  încă. Au fost efectuate studii pe şoareci şi am avut rezultate bune. Urmează să le publicăm”, declară conferenţiarul clujean care mai adaugă că studiază problema sângelui artificial din anul 2006 când s-a întors în România. 

 

În perioada 2001-2004, Radu Silaghi a studiat la Universitatea din Georgia, fiind cooptat în echipa unui celebru professor american Donald M. Kurtz, care şi-a dedicate viaţa cercetării temei sângelui artificial.

 

Ulterior, între anii 2004 şi 2006, Radu Silaghi a studiat la Essex, Marea Britanie unde a făcut parte dintr-o echipă de cercetători britanici care studiau aceeaşi temă a sângelui artificial, condusă de profesorul Chriss Cooper.

 

Din 2006, susţine conferenţiarul Dumitrescu a revenit la Cluj unde a preluat tema cercetării sângelui artificial, despre care spune că l-a descoperit dar nimeni nu a citit niciun studiu privind rezultatelor pe animale deoarece acestea nu au fost publicate. ”Lucrurile nu sunt de comentat. Este drept dacă stăm să analizăm că sunt un pic prea tânăr şi până acum am fost prea necunoscut şi am devenit dintr-o dată foarte cunoscut. Am susţinut teme despre proiectul sângelui artificial şi în ţară şi în străinătate”, a mai adăugat Silaghi. 

 

În toamna anului 2013, Radu Silaghi a beneficiat de o finanţare de 200.000 de lei pe o cercetare care atinge tangenţial tema sângelui artificial. În trecut, un alt proiect coordonat de Radu Silaghi, “Substitute de sânge bazate pe elemente metalice”  a fost finanţat cu un million de lei.

 

Deşi presa în presa naţională şi cea locală s-au scris mai multe articole în care se arată că proiectul sângelui artificial nu mai are finanţare, prorectorul pentru cercetare al Universităţii Babeş Bolyai, profesorul Sorin Filipescu, susţine că echipa condusă de conferenţiarul Silaghi Dumitrescu nu a cerut niciodată bani de la universitate. ”Nu ştiu de ce nu închidem capitolul ăsta. Omul acesta trebuie lăsat să îşi finalizeze studiile, prin publicarea sau brevetarea rezultatelor. Abia apoi putem vorbi despre rezultate.Domnul Silaghi mi-a spus că nu are nevoie de finanţare. UBB a încercat să popularizeze această temă de cercetare pentru a-l ajuta cu obţinerea unor finanţări. La noi nu a cerut niciodată bani”, spune profesorul Filipescu.

 

Mama conferenţiarului Silaghi Dumitrescu este de asemenea profesor universitar la Facultatea de Chimie din Cluj Napoca. Față de fiul ei, profesorul universitar Luminiţa Silaghi Dumitrescu este mult mai bine plătită. Desfăşurătoarele salariale arată că într-o singură lună, şi anume mai 2012, universitarul a avut un venit salarial de 64.590 lei. Un simplu calcul, pentru perioada 2010-2013, indică faptul că Luminişţa Silaghi Dumitrescu a realizat venituri de 865.889 lei.

 

 

Ministrul Cercetării, Mihnea Costoiu, a vizitat la Cluj-Napoca laboratorul profesorului Silaghi și a anunțat că va continua finanțarea, dar numai cu o supraveghere riguroasă și cu publicarea rezultatelor parțiale.

 

SÂNGELE ARTIFICIAL de la Cluj, o mare MINCIUNĂ? - Citește SCRISOAREA DESCHISĂ a unui academician - EXCLUSIV

Comentarii Facebook