Vineri 20 Decembrie

Sanda Nicola despre ”aroganța ardelenilor”: ”Am dobândit un soi de aroganţă noi ardeleni!”


Am reacţionat ca o ţoapă când m-a întrebat cineva dacă sunt din Moldova”, a spus Sanda Nicola, vineri, 29 noiembrie, la Cluj, la o dezbatere despre ”războiul” de o sută de ani româno-maghiar. Jurnalista a vorbit despre îngânfarea şi aroganţa ardelenilor şi a recunoscut că a fost crescută şi ea în credinţa că ”noi suntem mai cu moţ”.

Declarația a fost făcută de jurnalista Sanda Nicola la ”Războiul de #oszuta de ani”, un panel de discuţii despre contribuţia majorităţii la viaţa minorităţii în contextul semnificaţiei datei de 1 decembrie, care a avut loc, vineri seara, la Cluj-Napoca, conform adevărul.ro..

”Războiul de o #szută de ani” este un proiect susţinut de Fundaţia pentru şcoală care „îşi propune să demonteze miturile legate de conflictul româno-maghiar şi să genereze simpatie şi interes faţă de specificul etnic şi cultural al ambelor popoare; prin abordări serioase, factuale, dar şi prin conţinut mai puţin convenţional, asumat de reprezentanţi-reper ale mai multor generaţii şi înclinări, trecem subiectul prin prisma percepţiilor şi ne aşteptăm să genereze suficient interes încât să amelioreze, cât de puţin, percepţiile negative”.

Eu sunt cel mai maghiar friendly om din România. În această chestiune a războiului de o sută de ani dintre români şi maghiari, eu rămân fidelă convingerilor mele de copil şi sunt absolut convinsă că ele n-au cum să se modifice orice dovezi istorice mi-ar aduce prietenul nostru Cosmin Popa, orice ar putea să spună în discursul de la Budapesta un politician maghiar, nu are cum să-mi schimbe părerea despre realităţil pe care eu le-am trăit în comunitatea mea, unde eu m-am născut şi am crescut până la 20 de ani la Deva.  

Am dobândit un soi de aroganţă noi ardelenii şi cred că e momentul să o afirmăm - mai bine o fac io decât s-o facă ăştia, moldovenii şi bucureştenii. Zilele trecute  undeva la şcoală în Belgia cineva a spus că sunt moldoveanscă şi asta în ciuda faptului că eu, după ce am plecat la 20 de ani, de acasă din Transilvania cu acea mentalitate că noi ardelenii cu siguranţă suntem o ţâră mai cu moţ, viaţa mi-a demonstrat că avem şi noi fraierii noştri, avem şi noi putorile noastre (...).

În ciuda faptului că bărbatul meu este un furmos moldovean din Dorohoi, judeţul Botoşani, şi am copil născut la margine de Bucureşti care acum merge la creşă în limba franceză, încă mai car după mine o prejudecată şi un soi de aroganţă pe care am descoperit-o cu acest prilej.

Momentul în care cineva mi-a spus: dumneavoastră sunteţi din Moldova? eu am spus: nici vorbă, eu sunt din Transilvania. Şi am stat şi m-am evaluat în această reacţie oglindindu-mă cumva în ochii celui care m-a întrebat şi care părea că spune: „te-am înjurat sau de ce ai reacţionat aşa”. Şi am început să mă simt foarte prost, gândindu-mă peste zi de ce am reacţionat ca o ţoapă literalmente când omul ăla a zis despre mina că aş fi din Moldova. 

E această îngânfare şi această aroganţă pe care o târâi din copilărie pentru că aşa am crescut noi, crezând că suntem mai cu moţ. Dar de ce suntem mai cu moţ noi ardelenii atunci când vrem să ne simţim mai cu moţ. Suntem mai gospodari, străzile noastre sunt mai curate, bisericile noastre uite ce faine-s. Uite ce fain îi la Cluj, la Sibiu, ce fain îi. Nu cumva e tocmai moştenirea asta culturală? Nu cumva e vorba tocmai de ce a rămas în urma ocupaţiei austro-ungare”, a spus, abia rostindu ultimele cuvinte.

Moderatorul , actorul Bob Rădulescu a intervenit şi a spus: „Sanda Nicola drăguţa a zis: nu e o moştenire a faptului că 900 de ani am stat, am fost parte din Imperiul Austro - Ungar.”

Sanda NIcola: „Noi aici, n-am fost în competiţie cu ungurii. Eu  trebuit să ajung la Bucureşti şi să aflu că ungurii sunt răi şi ar putea să-mi facă ceva foarte nasol. Pentru că la Deva, la Sibiu, la Alba, pe unde mi-am trăit veacul nu mi s-a părut nimic suspect. Cred că avem foarte multă treabă noi cu noi, noi între noi”, conform adevărul.ro.


Comentarii Facebook