SÂNGELE ARTIFICIAL de la Cluj, o mare MINCIUNĂ? - Citește SCRISOAREA DESCHISĂ a unui academician - EXCLUSIV
Profesorul universitar Cristian Silvestru, șeful Departametului de Chimie din cadrul Facultății de Chimie - UBB Cluj, și membru corespondent al Academiei Române, critică demagogia din cercetarea sângelui artificial.
Chiar dacă nu contestă meritele conferențiarului Radu Silaghi, cel care anunță încă din 2006 că cercetează sângele artificial, academicianul Silvestru susține că o astfel de cercetare trebuie să fie susțiută de articole în publicații precum Nature sau Science, nu în reviste de mâna a doua, contra cost.
De asemenea, academicianul subliniază faptul că o astfel de cercetare ar trebui să fie ținută departe de ochii presei și a lumii, până când ar fi validată de specialiștii .
Redăm mai jos scrisoarea deschisă a academicianului Cristian Silvestru:
”Categoric tema de cercetare privind ”sângele artificial” sau ”substitute de sânge” este de importanţă uriaşă şi merită să fie şi este abordată de către cercetători din diferite țări.
Subiectul acesta este abordat și la Cluj, la Facultatea de Chimie și Inginerie Chimică, Universitatea Babeș-Bolyai, de către grupul de cercetare condus de Conf. dr. Radu Silaghi-Dumitrescu. Nu se poate spune că ”sângele artificial” este o tematică de cercetare a Departamentului de Chimie, ci este o tematică de cercetare dezvoltată de către acest grup de cercetare. La fel se pune problema și în cazul altor tematici de cercetare abordate de alte grupuri din același Departament de Chimie. Deci, un proiect de cercetare sau o temă de cercetare nu este dezvoltată de către Facultatea de Chimie și Inginerie Chimică sau de către un departament din cadrul acesteia, ci de către un cadru didactic sau un grup de cercetare condus de un cadru didactic din această facultate. Un astfel de sistem este în acord cu autonomia universitară, în general. Alegerea unui domeniu de cercetare și dezvoltarea unei tematici de cercetare din cadrul unui domeniu este responsabilitatea conducătorului unui grup de cercetare și a membrilor grupului care abordează cercetarea respectivă.
Problema care se ridică în cazul cercetărilor efectuate la Cluj în legătură cu ”sângele artificial” nu se referă la importanţa lor, rezultatele AR PUTEA sa fie foarte valoroase, dar ... exista un DAR semnificativ, deosebit de important pentru un cercetător - VALIDAREA REZULTATELOR DE CĂTRE COMUNITATEA ŞTIINŢIFICĂ.
Până în prezent, cel puțin la nivelul de acces la literatura de specialitate pe care îl avem în momentul de faţă (şi care este mai mult decât rezonabil), se poate constata foarte ușor o discrepanţă semnificativă între rezultatele proprii publicate până acum de către grupul de cercetători condus de Conf. dr. Radu Silaghi-Dumitrescu în domeniul sângelui artificial şi amploarea campaniei media legată de promovarea ”sângelui artificial inventat la Cluj”. Nimeni nu contesta posibilitatea ca astfel de rezultate sa fi fost obtinute, dar pana la validarea lor din punct de vedere stiintific, ele raman doar la stadiu ipotetic si declarativ.
Mai exista si alte aspecte care trebuie luate in considerare:
1. In stiinta, cutuma (etica cercetarii) cere ca rezultatele cercetarilor realizate sa fie supuse analizei specialistilor - fie ca ele sunt prezentate sub forma unor manuscrise trimise spre publicare si care sunt supuse analizei referentilor de specialitate, fie ca sunt comunicate la simpozioane sau congrese, tot in fata specialistilor, care pot astfel sa ia cunoștința de aceste rezultate, sa le analizeze, sa le comenteze, sa-si spuna parerea asupra lor, intr-un cuvant sa le valideze sau sa le invalideze. In cazul de fata, al ”sangelui artificial”, se remarca o mare deficienta din acest punct de vedere. Exista mai multe, mult prea multe declaratii de presa in raport cu publicatiile stiintifice proprii pe aceasta tema … iar putinele articolele cu legatura mai mult sau mai putin directa cu subiectul ”sangelui artificial” sunt publicate in reviste cu impact scazut in domeniu, de multe ori contra cost...
2. Mai mult, tinand cont de importanta subiectului abordat, rezultatele obtinute, daca ar fi la nivelul celor aparute in campania media (ziare + televiziune) si daca ar fi justificate din punct de vedere stiintific, atunci ele ar trebui sa constituie subiectul macar al unor comunicari in reviste de specialitate de top, cu mare impact in comunitatea stiintifica - jurnale de tipul Science sau Nature, sau macar in reviste de specialitate de renume in domeniu. Se poate argumenta ca se doreste mai intai PATENTAREA rezultatelor - in acest caz, insa, ar fi trebuit pastrat un secret desavarsit pana la finalizarea procesului de patentare (si atunci rezultatele ar trebui sa fie validate stiintific, altfel, putem sa patentam orice).
3. In absenta validarii rezultatelor cercetarii de catre specialisti, cele aparute in cadrul campaniei media dedicata acestui subiect apar ca exagerari evidente si dauneaza (in aceste conditii) credibilitatii nu numai a grupului de cercetare raspunzator pentru aceste cercetari, dar si a tuturor cercetatorilor de la Facultatea de Chimie si Inginerie Chimica, respectiv de la UBB. Continuarea unei astfel de campanii poate fi un succes de presa in aceste conditii, dar nu se poate substitui validarii de catre specialisti.
4. Un astfel de mod de promovare a unei cercetari si rezultatelor eventual obtinute nu este benefica nici din punct de vedere al procesului de formare al tinerilor cercetatori. Acestia trebuie invatati ce inseamna rigoarea stiintifica, cum trebuie raportate si cum se valideaza rezultatele muncii lor, cum se procedeaza in cercetarea stiintifica pentru diseminarea rezultatelor obtinute, ce inseamna etica stiintifica, iar pentru toate acestea exemplul personal al celor implicati in acest proces educational este esential.
5. Este posibil ca exagerarile evidente privind rezultate ale cercetarilor efectuate - ”inventarea la Cluj a sangelui artificial” - afirmatie pretentioasa sau cel putin nesustinuta prin rezultate publice, validate de comunitatea stiintifica, sa fie doar o contributie a presei in cautare de senzational, dar, daca este asa, este datoria cercetatorului in cauza sa iasa in public si sa opreasca aceasta campanie media cel putin pana cand rezultatele publicate vor fi in concordanta cu coordonatele celor afirmate in presa. Deocamdata, din pacate, nu a fost cazul, as spune chiar ca din contra … atitudinea nu a fost cea care ar trebui sa caracterizeze un cercetator - rigurozitate stiintifica, nu doar declaratii de presa.
6. Nu in ultimul rand, sistemul actual de finantare al cercetarii presupune o competitie de proiecte. Cel putin teoretic o astfel de competitie implica si o evaluare din punct de vedere stiintific si managerial a proiectelor depuse, evaluare efectuata de catre specialisti in domeniu (cel putin teoretic). Ca urmare, presiunile media de a se finanta un anumit domeniu sau proiect de cercetare nu pot fi justificate si sunt inacceptabile. Este ca si cum s-ar face o ”incredintare directa, fara participare la o licitatie” si aceasta nu este fair-play fata de toti ceilalti cercetatori care incearca sa convinga si sa obtina finantarea proiectelor de cercetare proprii in cadrul unor competitii publice. Daca proiectul este important, daca este probata capacitatea celor care il depun de a duce la bun sfarsit cercetarile propuse, atunci acesta va obtine finantare in competitia la care va participa. Si nu este nevoie de presiuni media pentru a se obtine finantarea dorita … decat daca … no comments !
Poate ca ar mai fi multe de spus, de comentat, de discutat, pro si contra, dar ma opresc aici.
Cluj-Napoca,Prof. Dr. Cristian SILVESTRU
19 martie 2014”.
CARTE DE VIZITĂ
CRISTIAN SILVESTRU
Profesor universitar
Membru Corespondent al Academiei Române, din 2009.
Lector al Universtăţii Babeş- Bolyai din Cluj-Napoca, 1995.
Membru al Societăţii de Chimie din Romînia 2006.
Are 57 de ani şi a publicat două cărţi şi peste 170 de articole de specialitate
22 Comentarii
acest silvestru at trebui sa promoveze tinerii inteligenti, sau isi vede scaunul amenintat? cert este ca cristi nu are nici mama nici tata, calca totul in picioare pt orgoliile lui. sa nu uitam ca trebuie sa incercam sa fim mai buni ca toate le platim pe acest pamint!!! d l Silvestru
acest Silvestru, un om lipsit de caracter si ff invidos, ar trebui sa mearga cit mai curind la o partida de vinatoare, daca tot a ratat-o pe cea de pescuit. ar trebui sa-si respecte colegii, studentii si pe nevasta-sa cu care mai tot timpul se scandaliza pe holurile facultatii. pe scurt, un mojic.
cine nu cunoaste munca de cercetare in chimie si piedicile pe care le intimpini facind asa ceva, mai bine sa nu lase nici un comentariu.cit despre caracterul d-l silvestru lasa mult de dorit.
mania zeilor-pompa-manciurian
Cristian Silvestru, 57 ani, membru corespondent al Academiei Romane, 159 publicatii pe ResearcherID;
Radu Silaghi Dumitrescu, 40 de ani, conferentiar universitare, 122 publicatii pe ResearcherID;
Hm.
Precizare la Lacrimile invataceilor: publicatii cotate ISI
@ carol
S-a spus, chiar redundant, ce era de spus. Oricine vrea, se lamureste. Daca vrea.
Aici nu este vorba despre ridicarea de la conferentiar, la profesor, si am vazut la ce situatii grotesti se poate ajunge. Nici despre ingradirea creativitatii cuiva, in plan stiintific.
Aici este vorba despre Etica cercetarii stiintifice vs. Etica… Citeste mai departe
Motto: Lacrimile invataceilor
@ coleg
Din capul locului: dl prof. Silvestru nu stie cine sunt si, niciodata, n-am dezbatut problema; nu am antipatii personale fata de subiectul discutiei; nu sunt salariat al facultatii.
Sa o luam gospodareste:
1 - "Imi pare rau ca D-l Silvestru nu a reusit inca sa se informeze despre publicatiile… Citeste mai departe
Felicitarii d-le Silaghi!
Lasati-i pe invidiosi sa vorbeasca. Imi pare rau ca D-l Silvestru nu a reusit inca sa se informeze despre publicatiile serioase pe care le aveti. Nu cred ca asa ceva este musai sa se realizeze prin publicatii, mai degraba cu un produs, dar eu cred ca cine trebuie sa inteleaga, intelege.
Eu am o intrebare, cu atitea publicatii… Citeste mai departe
@ Dr M
Motto: Tupeu grandios
De acord cu Dv. Insa e mai mult, si mai nuantat.
E deranjat ca, fondurile pentru etapa urmatoare vor sosi numai in aprilie-mai, iar pana atunci, in lipsa fondurilor, va trebui sa diminueza drastic cercetarile. Escrocherie. Nu de asta i-a fost teama. Prin manevre media (numai media?), a obtinut o promisiune,… Citeste mai departe
Apreciez articolul, memorandumul si comentariile, unele, foarte expeditive, dar, prin raportare la realitate, corecte. Insa, lucrurile au fost spuse mult mai direct, intro tacere asurzitoare, acum o luna. Va invit sa le cititi, cu atentie, pentru ca, opinez, veti avea de castigat un plus:
Romania Libera online 9 februarie 2014
google: Europa… Citeste mai departe
cred ca d-nului Silvestru ii este ciuda ca nu face parte din echipa d-nului Silaghi.SA inceapa si d-nealui un proiect de acelasi fel ca poate va obtine rezultate si mai bune,aceasta este competitia.Pana la indoieli urez succes pt. d-nul Silaghi
D-le Roger Moore,
Sunt informat ca lucreaza in domenii diferite. Dl prof. Silvestru nu e cunoscut ca abordeaza teme de cercetare la deruta. Nici prin circuri promotional-mediatice. E realizat.
Daca erai informat, n-ai fi spus prostia asta monumentala.
Sanctitatea voastra, pai tocmai asta este! Dl. Silvestru vrea sa intre in competitie cu dl. Silaghi dar n-are cum pentru ca dl. Silaghi nu a participat la nicio competitie, banii fiindu-i dati direct!
Maxim respect, domnule profesor Silvestru!
In sfarsit un om de stiinta are coloana vertebrala si pune cartile pe masa, aducand in presa ceea ce multi oameni de stiinta au observat: cacealmaua Silaghi! Vreti sa stiti cum se va incheia? Domnul Silaghi va cere din ce in ce mai multi bani pentru a finaliza cercetarile si ... la un moment dat nu va mai… Citeste mai departe
Nu e musai sa se spuna ca domnul Silaghi este un mincinos. Insusi domnul Silvestru a spus ca cercetarea este posibil sa fie una revolutionara. Ceea ce a amintit dansul este ca sunt niste deficiente, dar ele pot fi corectate, acum, ca s-au adus in discutie, si in acest fel se va putea verifica daca cercetatorii sunt de buna credinta sau sunt impostori.… Citeste mai departe
Cristi, preocuparile stiintifice ale d-lui Prof. Silvestru sunt cu totul altele si nu e de datoria dumnealui sau a mea sau a altora sa corecteze deficientele cercetarilor colegilor si sa-i verifice daca sunt impostori sau nu. Acest lucru se realizeaza de catre referentii revistelor in care incerci sa publici sau de referentii proiectelor pe care le… Citeste mai departe
Respect, domnule CRISTIAN SILVESTRU!
Acest Silaghi pare a deveni din ce in ce mai mult un impostor, de vina e si UBB-ul lui Pop!
Trebuiau de la inceput sa spua adevarul. Ca Silaghi e un mincinos.
De bun simt ce spune domnul profesor. Acest Silaghi s-a transformat intr-un star in presa.
clanul silvestru niste impostori si santajinti care calca peste orice sa ajunga cit mai repede sus, chiar si fara sa merite. sa aveti grija ca daca va credeti asa jus, caderea va fi periculoasa, mai ales ca asccensiunea nu s a facut pe o temelie solida si corecta!!!!
un coleg de breasla