Vineri 22 Noiembrie

”Sărbătorile Pascale pot fi și momente de reflecție și de schimbare personală în bine” - Daniel David ne spune cum să fim fericiți


Rectorul UBB Cluj, Daniel David, îi sfătuiește pe oameni să folosească aceste sărbători pentru a reflecta și de a face o schimbare în bine. 

SĂRBĂTORI PASCALE LUMINATE!

Sărbătorile Pascale pot fi și momente de reflecție și de schimbare personală în bine, alături de evidența mesajelor creștine pe care le aduc.

În vârtejul vieții, oamenii ajung adesea să creadă că au abilități supraomenești. Așa cum știm din psihologie, unii ajung să-și formuleze scopurile/dorințele în termeni de „trebuie cu necesitate” (ex. „Eu trebuie să…”/„Ceilalți trebuie să…”/„Viața trebuie să…”). Aceasta este o modalitate irațională, deoarece nici logic, nici empiric, nici funcțional nu rezultă că, dacă noi ne dorim ceva, fie și intens, acel lucru și trebuie cu necesitate să se întâmple. Iar viața are grijă să ne arate constant acest lucru, astfel că atunci când apare ciocnirea dintre „trebuie” (ex. „Trebuie să reușesc și să fiu apreciat de ceilalți”) și viață (ex. „Nu reușesc și/sau ceilalți nu mă apreciază”), apare distresul sub forma anxietății/depresiei/agresivității etc. Sărbătorile Pascale, prin natura lor reflexivă și transformațională, pot fi oportunități de a ne reîntoarce la raționalitatea descrisă în psihologia cognitiv-comportamentală. Astfel, este absolut normal să avem dorințe/scopuri dintre cele mai diverse, de dorit prosociale, dar acestea trebuie formulate flexibil și pragmatic. Spre exemplu, în loc să gândim „Trebuie să reușesc cu necesitate”, putem gândi „Îmi doresc să reușesc, dau tot ce pot, dar accept că s-ar putea să nu se întâmple și am un plan alternativ”. Dacă viața îți invalidează și această perspectivă rațională, vei fi îngrijorat, dar nu anxios, vei fi trist, dar nu deprimat, vei fi nemulțumit, dar nu agresiv. În timp ce anxietatea/depresia/agresivitatea sunt răspunsuri psihologice nesănătoase – îți afectează calitatea vieții, reducând și emoțiile pozitive, și nu te ajută să găsești planuri alternative la problema pusă de viață –, îngrijorarea/tristețea/nemulțumirea sunt răspunsuri psihologice sănătoase, care te stimulează să cauți soluții la problemele ridicate de viață și care îți permit în același timp să te bucuri de alte lucruri pozitive din viața ta.

Așadar, de acum să fim raționali, nu iraționali, înțelegând că simplul fapt că îmi doresc ceva nu înseamnă că trebuie să se și întâmple cu necesitate („I do not need what I want!”), ceea ce ne va face mai echilibrați psihologic, mai eficienți, dar și mai fericiți. Pentru această schimbare (nu ușoară) a minții noastre, Sărbătorile Pascale pot avea contribuția lor importantă, dacă înțelegem că formula „Cele vechi au trecut, iată toate s-au făcut noi.” (2 Corinteni 5:17) poate purta atât un mesaj religios (pentru creștini), cât și unul cultural-psihologic (pentru toți oamenii).

Rectorul UBB

Prof. univ. dr. psih. Daniel David, m.c. Academia Română”.

Comentarii Facebook