Vineri 20 Septembrie

Șase sectoare din bazinul hidrografic Someș-Tisa au secat. Este afectat și un râu din Cluj! Ce recomandă experții - FOTO


Apele Române avertizează că mai multe sectoare de cursuri de apă din arealul Someș-Tisa au secat.

Concret, experții explică că debitele cursurilor de apă din acest bazin hidrografic se situează, în general, la valori sub mediile multianuale lunare cu coeficienți moduli cuprinși între 30-60%.

Momantan, șase sectoare de cursuri de apă au secat, inclusiv unul din Cluj, iar pe alte trei se înregistrează fenomenul de băltire.

Fenomenul de secare se înregistrează pe râurile: Lechincioara la staţia hidrometrică Boinești, Valea Vinului la staţia hidrometrică Valea Vinului (județul Satu Mare), Bârsău  la staţia hidrometrică Buciumi, Nistru la staţia hidrometrică Bușag (județul Maramureș), Poiana la staţia hidrometrică Poiana Blenchii (județul Sălaj) și Sălătruc la staţia hidrometrică Cășeiu (județul Cluj).

Fenomenul de băltire se înregistrează pe râurile: Turț la staţia hidrometrică Gherța Mare,  Maja la staţia hidrometrică Corund (județul Satu Mare) și Olpret la staţia hidrometrică Maia (județul Cluj).

Din fericire, aceste cursuri de apă nu asigură alimentarea cu apă a vreunei localități.

Mai mult, din punct de vedere cantitativ, volumul de apă stocat în lacurile de acumulare din arealul Someș-Tisa este suficient pentru a asigura funcţionarea sistemului centralizat de alimentare cu apă pentru utilizatori.

 În ceea ce priveşte gradul de umplere, situaţia la zi a principalelor lacuri de acumulare se prezintă astfel: Călinești-Oaș – 43%, Fântânele- 77%, Vârșolț- 70%, Strâmtori-Firiza - 84%, Colibița- 82%, Tarnița- 91%, Gilău- 62% şi Someșul Cald- 74%. 

În unele localități seceta a fost mai severă, astăzi, 27 august, la ora 6:00, în municipiul Satu Mare, râul Someș a atins un nou nivel minim istoric, -129 cm.

456974127_824844006489617_868416842090150004_n.jpg

Reprezentanții Apelor Române Someș-Tisa recomandă ca  cetățenii să nu risipească apa.

,,Facem un apel cetățenilor să conștientizeze că este esențial să folosească echilibrat și responsabil resursele de apă de care dispunem”, transmit aceștia.

În mai multe zone au fost impuse măsuri speciale și restricții de alimentare cu apă.

În trei localități din județul Maramureș alimentarea cu apă este asigurată cu restricții, în anumite intervale orare. De asemenea, două localități din același județ sunt afectate de seceta prelungită, având fântâni secate.

Restricțiile în alimentarea cu apă din județul Sălaj, având ca sursă de apă brută acumularea Vârșolț, sunt impuse de către operatorul de apă.

Comentarii Facebook