Scandal din cauza castorilor care-și duc veacul pe un pârâu din Cluj: OPMCB acuză Primăria că le-a distrus habitatul: „Sunt tratați ca șobolanii”
Locuitorii de pe strada Câmpului din Cluj-Napoca se confruntă de câteva luni cu o problemă neașteptată. Castorii care trăiesc în Pârâul Popii aflat în apropiere le-au cauzat mai multe neplăceri precum inundații și deteriorarea unor pomi fructiferi.
Aceste sesizări au generat nemulțumiri, împărțind comunitatea locală în două tabere – cei care susțin protecția castorilor și cei care consideră că aceștia sunt dăunători și trebuie înlăturați.
Potrivit Organizației pentru Protecția Mediului și Combaterea Braconajului - OPMCB, Primăria ar fi intervenit pentru distrugerea habitatului castorilor, încălcând astfel legislația de mediu.
,,Primăria a intervenit cel puțin o dată pentru distrugerea barajelor, utilizând serviciile firmei Brantner. Deși inițial distrugerea a fost făcută în mod direct, la următoarea intervenție autoritățile au adoptat o abordare mai discretă, „curățând vegetația” și „îndepărtând corpurile străine”. Totuși, aceste acțiuni încalcă prevederile OUG 57/2007, care protejează atât castorii, cât și habitatele lor
Mai mult, în loc să consulte specialiști (prin care domnul primar se justifică adesea) și să adopte măsuri legale și sustenabile, Primăria delegă responsabilitatea către AJVPS, perpetuând o abordare comunistă, bazată pe eliminarea directă a faunei „nedorite”, transmit reprezentanții OPMCB Cluj.
Castorul, specie protejată
Castorul (Castor fiber) este o specie strict protejată de OUG 57/2007 și de legislația europeană (Directiva Habitate 92/43/CEE). Distrugerea barajelor sau relocarea castorilor fără derogări și studii de impact aprobate de autoritățile competente sunt ilegale și pot atrage sancțiuni.
Activiștii de mediu susțin că Primăria comunică informații contradictorii și acționează fără a face studii de specialitate.
,,Răspunsurile transmise prin aplicația MyCluj menționează că „nu se perturbă habitatul castorilor”, dar în același timp sugerează intervenții care contrazic această declarație. Aceste mesaje confuze subminează încrederea publicului în autorități.
Într-o poziție publică din 16.01.2025, Primăria ne spune ca animalele (denumite de un foarte apropiat al primarului "șobolani"), vor fi relocate numaidecât, aruncând pisica în curtea AJVPS, care nici măcar nu este în măsură să acționeze decât pentru caprior, mistreț, vulpe, fazan etc”, au explicat reprezentanții ONG-ului.
Activiștii cer dezbatere publică
Aceștia cer ca autoritățile locale să organizeze o dezbatere publică privind această problemă, implicând comunitatea locală, cât și ONG-uri de mediu și experți în gestionarea faunei sălbatice.
Aceștia cer și ca orice intervenție ilegală în zonă să fie oprită, sugerând ca autoritățile să consulte specialiști în ecologie și biodiversitate pentru a găsi soluții care să respecte legislația de mediu.
OPMCB a venit și cu un set de soluții alternative non-invazive pentru a îmbunătăți situația în zonă.
,,Instalarea de garduri sau bariere pentru protejarea zonelor agricole și a pomilor fructiferi. Menținerea unor zone tampon care să prevină extinderea inundațiilor. Informarea și educarea publicului despre rolul ecologic al castorilor”, transmite OPMCB.
5 Comentarii
Primaria este indreptatita sa distruga barajele castorilor. Au cerut ei sau reprezentantii organizatiilor de protactia a animalelor autorizatie de construire pentru barajele acelea? Au facut studiu de impact pentru mediu pentru acele baraje? Un amarat care isi face cotet la caine este amendat cu 20 de mii de lei pentru constructie ilegala!
Animalele… Citeste mai departe
@AS: N-am văzut în viața mea o înșiruire mai mare de aberații.
@ : Care sunt aberatiile? Cele din lege?
pai sobolani si sunt
@nimeni:
Înnnțeleg ,deci nu se suportă concurența