Miercuri 13 Noiembrie

Scandal la Teatrul Puck! Spectacolul din 13 mai a fost anulat, pentru că o actriță a refuzat să muncească


Actrița Laura Corpodean, angajată la Teatrul Puck și profesoară la Liceul de Coregrafie din Cluj-Napoca, a refuzat să apară în premiera spectacolului ”Buzunarul cu pâine”, care marca reluarea activității după un an de pandemie. Drept urmare, spectacolul de noi, 13 mai, nu a mai avut loc. 

Acest lucru nemaiîntâlnit și care nu caracterizează instituția noastră, se datorează refuzului actriței Laura Corpodean Dumitrescu de a urca pe scenă în data de 12 mai 2021, în fața Consiliului Artistic al Teatrului ”Puck”, cât și în data de 13 mai, data premierei spectacolului. Acest lucru s-a întâmplat deși ordinul de serviciu a fost dat în data de 26 mai 2020, deci s-a putut repeta un an, după începutul pandemiei, tocmai în contextul acesteia, instituția fiind nevoită să schimbe repertoriul, pentru ca acesta să corespundă noilor cerințe date de autorități pentru desfășurarea repetițiilor. Astfel, Consiliile Artistic și Administrativ, au aprobat la cele două secții un număr de șase spectacole, în care actorii să nu fie distribuiți într-un număr mai mare de trei. Aceste hotărâri ale celor două consilii au fost luate din următoarele considerente:

Pentru a se putea justifica salariile actorilor în fața eventualelor controale a Curții de conturi, Auditului din partea Consiliului Județean Cluj sau a Inspectoratului Teritorial de Muncă.

Pentru a se putea face norma de lucru a  actorilor și al personalului angajat.

Pentru a putea avea la sfârșitul pandemiei un număr de premiere conform bugetului primit de la Consiliul Județean.

Pentru a putea respecta normele legale de distanțare socială și de a nu pune în pericol sănătatea actorilor (ceea ce s-a și întâmplat – niciun actor sau angajat al personalului tehnic de scenă nu au fost infectați cu Covid). 

Nu în ultimul rând, pentru a nu dezamăgi publicul nostru, copii și tineri. După un an în care au fost privați de acces la cultură, trebuie să putem să le oferim spectacole de calitate, pentru că suntem plătiți din fonduri publice”, precizează directorul Teatrului Puck, Emanuel Petran. 

Acesta spune că este grav faptul că după un an de activitate Laura Corpodean Dumitrescu nu a dorit să reia munca. ”Ceea ce este și mai grav este faptul că după un an de pandemie, în care toți ceilalți actori au așteptat cu nerăbdare întâlnirea cu publicul și și-au făcut treaba foarte conștiincios, fiind conștienți că aceasta este de fapt menirea actorului, să joace în fața acestui public și prin bucuria de a juca să-l educe și să-l facă să-și imagineze lumi posibile, Laura Corpodean Dumitrescu, deși a primit în tot acest timp salariul întreg, nu întoarce copiilor și tinerilor serviciile pentru care părinții lor o plătesc. Așadar, este o sfidare a întregii echipe a Teatrului „Puck”, a regulamentelor și a legilor, dar și mai grav, o sfidare a întregii comunități a municipiului Cluj-Napoca și a județului Cluj.

Aceste lucruri, din păcate, nu se întâmplă pentru prima dată. Conform hârtiilor depuse de către Consiliile Administrativ, Artistic și a personalului teatrului, abaterile Laurei Corpodean Dumitrescu sunt vechi și cunoscute de către toată lumea din instituție. Au fost luate de nenumărate ori măsuri disciplinare, conducerea neputând tolera atitudinea față de muncă, față de colegi și față de public a acesteia. Dar, cu toate acestea, instanțele de judecată din Cluj au dat, aproape invariabil, câștig de cauză Laurei Corpodean Dumitrescu. Asta se întâmpla deși teatrul depunea toată documentația necesară în sprijinul celor întâmplate. Laura Corpodean Dumitrescu, mergea cu un martor care confirma, mințind, o presupusă cutumă din teatru. Indiferent ce argumente legale se invocau din partea teatrului, instanța îmbrățișa ideea presupusei cutume. Asta, deși ceilalți martori nu confirmau cutuma, deși legile și regulamentele unei instituții din bani publici nu recunosc cutumele, mai pe scurt, nicio cutumă nu poate bate legile și regulamentele unei instituții finanțată pe bani publici, fie această cutumă existentă sau inventată.

Noi, personalul Teatrului „Puck”, considerăm că acest comportament al Laurei Corpodean Dumitrescu este, dincolo de tipul său de personalitate, un produs al hotărârilor judecătorești din Cluj, al așa-ziselor ”Instanțe umanitare” de Dreptul Muncii . Suntem de acord că un angajat căruia i se face o nedreptate să fie ajutat, având în vedere că plecarea lui din acel post pe nedrept, poate lăsa o familie pe drumuri, poate fi abuzat sau acesta sau  poate greși neintenționat. Dar nu este cazul Laurei Corpodean Dumitrescu. Nu numai că ține în șah instituția noastră și devine pentru ceilalți un exemplu tot mai negativ, dar mai este angajată și la Liceul de Coregrafie şi Artă Dramatică ”Octavian Stroia” din Cluj, tot cu normă întreagă, și, culmea, și acolo se comportă la fel. Deci, până la urmă sustragerile de la muncă nu sunt altceva decât o zbatere continuă de a lua două salarii. Asta în timp ce actorii independenți nu au bani de un an”, a mai spus Emanuel Petran, într-un comunicat de presă.

Acesta a prezentat și motivarea pe care a prezentat-o actrița Laura Corpodean, încă din noiembrie 2020. În document refuzul este motivat de nerespectarea distanțării sociale și că în cadrul piesei ”Buzunarul cu pâine” nu se utilizează păpuși, fiind un spectacol pentru adulți, iar ”subsemnata sunt actor mânuitor de păpuși”.

Actorii secției române condamnă gestul colegei lor. 

Scrisoare sectia romana-page-002.jpgScrisoare sectia romana-page-001.jpg

Cum a refuzat actrița în mod repetat să participe la spectacol. 

Refuz rol-page-001.jpg

Refuz rol-page-002.jpg


Refuz rol-page-003.jpg

Refuz rol-page-004.jpg

Refuz rol-page-005.jpg

Refuz rol-page-006.jpg

Refuz rol-page-007.jpg

Refuz rol-page-008.jpg

Refuz rol-page-009.jpg

Refuz rol-page-010.jpg


Comentarii Facebook