Vineri 22 Noiembrie

Scandalul de la Cinema City, transat pe blogurile din Cluj: "Cinema City sau cum sa ne batem joc"


O parte din bloggerii clujeni au preluat si dezbatut materialul prezentat de Stiri de Cluj, care expunea situatia umilitoare in care au fost pusi mai multi tineri care sufera de insuficienta renala cronica la Cinema City.

Este vorba despre 37 de tineri, care au luat parte, in perioada 26 decembrie 2011 - 3 ianuarie 2012, la tabara "Lumina de Acasa", organizata de Consiliul Judetean Cluj si Asociatia pentru Solidaritate si Empatie "Claudia Safta".

 

Tineri cu insuficienta renala cronica, umiliti la Cinema City Cluj UPDATE

 

Reprezentantii Asociatiei sustin ca s-au inteles cu reprezentantii Cinema City sa permita accesul tinerilor la mai multe vizionari gratuite, dar totul s-a transformat intr-un esec. "Daca initial cei de la Cinema City au spus ca pot intra tinerii nelimitat si gratuit la filme, ulterior au spus, ca numarul proiectiilor la care vor intra fara plata se vor limita la 37, copiii care nu aveau buletinul la ei au fost trimisi la hotel, au fost tratati ca niste cersetori, acest lucru m-a deranjat cel mai tare. Mai mult decat atat un tanar care implineste in 8 februarie, 21 de ani a fost scos din sala la filmul 3 D 'Nemuritorii' pentru ca arata ca un copil. Degeaba, Vali Clampariu (foto 2) de langa Aiud, care face dializa de 12 ani la Cluj, le-a explicat oamenilor de ordine de la Cinema City ca din cauza bolii nu a mai crescut, tot timpul ca niste roboti acestia fredonau aceeasi melodie: Astea sunt regulile. Dupa multe explicatii la a doua tentativa de a vedea acest film, Vali a putut intra dupa ce a pierdut 20 de minute din film pentru explicatii. Am refuzat, dupa aceste umilinte, sa mai primim gratuitate, am platit intrarea la filme pentru tineri pentru ca nu permit nimanui sa le fure un tratament demn la care au dreptul", a spus Emanuel Ungureanu, presedintele Asociatiei pentru Solidaritate si Empatie "Claudia Safta".

O parte din bloggerii clujeni au preluat si dezbatut aceste informatii. "Acesti tineri au nevoie de dializa cum avem noi nevoie de aer. Fara dializa nu supravietuiesc. Din cele 8 zile petrecute in tabara, cel putin 3 trebuie sa mearga la centrul de dializa pentru a putea sa continue a doua zi. (...) Se convine ca intrarea sa se faca pe baza de tabel cu toate persoanele care "beneficiaza" de gratuitate. Se duc toate documentele necesare celor de la Cinema City: tabel ce contine toate datele persoanelor, carti de identitate, certificate etc. Doar ca atunci cand s-au prezentat copiii la spectacol au cerut sa fie legitimati si individual. Daca s-au adus toate documentele inainte de ce trebuie sa-i mai umilesti si sa-i legitimezi pe fiecare in parte? “Pentru a vedea daca sunt ei persoanele din tabel", vor spune unii. Nu zau! In locul unui copil cu probleme o sa vina cineva de pe strada sa profite de o intrare libera la un film. Nicio problema, organizatorul scoate bani din buzunar si plateste pentru ei intrarea la cinema. Cu biletul platit, Vali, un baiat care nu a crescut tocmai din cauza bolii de care sufera, este scos afara dupa ce isi ocupase locul in sala pentru ca " nu arata ca unul peste 18 ani". Degeaba i se explica duduiei ca nu a crescut tocmai din cauza bolii ca nu pricepe. Cum se simte un tanar care se vede si el "altfel" in comparatie cu cei de varsta lui cand vine o fata de o varsta cu el sa-i spuna sa iasa afara ca nu are peste 18 ani? Mai conteaza ca a pierdut 15 minute din film, cu bilet platit? Da, un detaliu nesemnificativ!", a scris pe blog panfi.ro.

O alta abordare a avut-o Dan Olteanu pe blogul sau: "De data asta, contrar majoritatii comentatorilor, ma pozitionez de partea celor de la Cinema City care au specificat inca de la inceput obligativitatea ca fiecare persoana din grupul tinerilor cu insuficienta renala sa prezinte un act de identitate si actul doveditor al dizabilitatii, lucru dealtfel firesc in orice alta imprejurare oriunde in lume acolo unde se solicita o facilitate oarecare. Acum sigur veti spune ca cei care din pacate se aflau in scaun cu rotile nu mai era necesar, da, asa e, insa imaginati-va ca cinema-ul respectiv face parte dintr-o retea multinationala cu reguli si procedure, astfel incat personalul de acolo nu a facut decat sa le aplice. Se prea poate ca odata cu grupul sa se poata strecura in sali si alte persoane la gramada, asta iar stim.

Tanarul de 21 de ani din Aiud care a fost scos din sala putea evita acest lucru foarte neplacut prin simpla prezentare a cartii de identitate, nu? Iar apoi plecarea tinerilor aflati in scaune dincolo de spatiul Cinema City, trebuia gestionata de responsabilul grupului prin solicitarea accesului la lifturile de persoane catre personalul de paza din Mall, care era inchis la ora la care s-a incheiat proiectia filmului".

Reprezentantii Cinema City au da publicitatii un comunicat prin care sustin ca cei 37 de tineri au "la dispozitie toate facilitatile necesare si legale". Citeste AICI pozitia Cinema City.

Comentarii Facebook