Scandalul mutilării statuilor de pe strada Mihail Kogălniceanu a devenit unul naționalist ”abject de tristă amintire”
Președintele UDMR Cluj, deputatul Csoma Botond, este uimit că scandalul mutilării statuilor de pe strada Mihail Kogălniceanu a devenit unul naționalist.
”Îmi place grupul statuar Școala Ardeleană, fiind student la Facultatea de Studii Europene al cărei sediu se află în apropiere, am petrecut mult timp în preajma lui. Constat cu stupoare că o chestiune de estetică urbană privind reamenajarea străzii Mihail Kogălniceanu/Farkas utca în orașul nostru Cluj/Kolozsvár/Klausenburg, care se pretinde multicultural, derapaează spre un naționalism abject de tristă amintire, cu atacuri etnice la adresa arhitecților și proiectanților. Nu știu cum e mai bine, cu soclu sau fără soclu sau care e cel mai potrivit loc pentru bustul lui Emil Racoviță, nu mă pricep, dar am crezut că asemenea decizii se pot lua pe baza argumentelor de ordin profesional. Nu s-a putut în Clujul anului 2023, mai avem de lucru!”, a transmis deputatul.
Arhitectul șef al șantierului de pe strada Mihail Kogălniceanu este de etnie maghiară, iar unele voci, care au interesul de a scăpa de responsabilitate, au început să arunce vina pe acesta.
Arhitectul Macalik Arnold Ernő, responsabil de noul proiect de amenajare a străzii Kogălniceanu, a declarat că soclul Grupului Statuar „Școala Ardeleană” era inclusă în absolut toate proiectele, inclusiv în proiectul câștigător.
O clujeancă a căutat imaginile proiectelor de reamenajare, care au fost pe podiumul concursului. Toate soluțiile de amenajare propuse au păstrat soclul-postament original.
”Am participat aseară la dezbaterea societății civile despre soluția urbanistică privind ansamblul "Şcoala Ardeleană". La finalul dezbaterilor, care s-au încheiat relaxat, în curtea interioară a Casei Universitarilor i-am pus d-lui arhitect Macalik, responsabil de noua amenajare a Str. Kogălniceanu, o întrebare simplă: "Dacă între proiectele concurente la momentul concursului oficial din 2017 a existat şi o soluție care să includă platforma postament originală?"
Răspunsul simplu m-a lăsat perplexă: "Da, TOATE, INCLUSIV proiectul nostru câştigător!"
Intrigată, am căutat imaginile proiectelor de reamenajare, care au fost pe podiumul concursului. Le puteți vizualiza mai jos!
Deci toate soluțiile de amenajare propuse au păstrat soclul-postament original, aceasta imagine fiind ceea cunoscută de opinia publică, respectiv de decidenții locali!
Pe parcurs însă, postamentul s-a evaporat din proiectul de execuție, în urma unor decizii şi avizări în cerc restrâns de specialişti şi comisii "birocratice".
În final opinia publică, presa, politicul, societatea civilă şi academică - practic toți beneficiarii reali ai unei lucrări de reamenajare urbană - sunt puşi în fața unui fapt împlinit, parafat juridic, altul decât ceea ce s-a jurizat, votat şi afişat public.
Şi atunci mă întreb, când trebuia organizată o dezbatere publică largă, care să genereze o impresie dominantă a opiniei publice, capabilă sa canalizeze rezultatul unei intervenții majore în ambientul cetății?”, a scris Adela Dehenes, consilier județean USR Cluj, în „Clujul Civic”.
Primarul Emil Boc a spus că soclul va fi refăcut, dar s-a ferit să spună cine a cerut demolarea lui.
3 Comentarii
Hai sa mutam toate statuile intr-un depozit si apoi sa votam pentru fiecare ce locatie are, cu soclu sau fara, etc.
@Gheorghe: Hai sa mori tu, golanule!
Români proști, trădători.Își bat joc de noi :” ROMÂNII ARDELENI” precum: BOC;BOLOJAN; si restul primarilor din Satu-M; cAREI, aLBA/Carolina(!) Arad, Timisoara; TURDA, ETC.