Duminica 22 Decembrie

Școlile ABANDONATE ale Clujului! Au fost lăsate în paragină și sunt făcute una cu pământul: „O demolăm că nu mai are utilitate”


Clujul are mai multe școli abandonate din anul 2000, când criza a impus comasarea unităților de învățământ, pentru a se face economii. Clădirile puteau fi utilizate în alt scop, dar a fost mai ieftin să fie abandonate. 

Marea comasare a scolilor venita imediat dupa anul 2000 a lasat in urma zeci sau poate sute de cladiri goale in care pana atunci au invatat generatii intregi de elevi. Masura urma sa fie luata doar temporar, dar nimeni nu s-a mai ingrijit de ele, astfel ca acum, chiar daca cineva si-ar dori sa reinfiinteze scolile respective, nu ar mai avea cum. Cele mai bune exemple: Scoala din Viile Dejului si cea din Osorhel, comuna Bobalna. Ambele urmeaza sa fie demolate, pentru ca in timp, din cauza nepasarii, imobilele au ajuns intr-o stare in care nu mai pot fi salvate, scrie Dejeanul.ro.

La fosta scoala Gimnaziala din Viile Dejului, ultimul clopotel a sunat in urma ca mai bine de doua decenii. Primaria Dej a transmis ca imobilul urmeaza sa fie demolat, pentru ca nu mai are utilitate, dar terenul de peste 10 000 mp este de interes.

Am depus un proiect, am vrut sa facem locuinte pentru tineri, insa doar resedintele de judet sunt eligibile pentru acele proiecte, asa ca am fost respinsi. Vom demara alt proiect, dar astept ghidurile pentru PNRR si vom face o investitie pe ca avem o suprafata de peste 11 000 mp. Cladirea este veche, este degradata, urmeaza sa o demolam pentru ca nu mai are nicio utilitate”, a transmis Morar Costan.

La nici 20 de kilometri distanta, o alta scoala, aceeasi nepasare. Poate chiar mai grava. Este vorba despre scoala din Oșorhel, comuna Bobalna, la doar cativa pasi de campul pe care in urma cu mai bine de 500 de ani a avut loc Rascoala de la Bobalna. Timp de 40 de ani a sunat clopotelul acolo, pana in 2004, iar cand s-a plecat, totul a fost lasat in urma, notează sursa citată.

Datele Ministerului Educatiei arata ca pana in anul 2013, in Romania au fost inchise 1800 de scoli si 1500 comasate, dar intre timp numarul lor s-a dublat, numai ca nu le-a tinut nimeni evidenta pentru ca au trecut in administrarea autoritatilor locale. In schimb, in 30 de ani, au fost construite doar 400 de scoli. 

Comentarii Facebook