Duminica 22 Decembrie

Screening gratuit la Cluj-Napoca pentru depistarea cancerului de col uterin

 

Institutul Oncologic ”Dr Ion Chiricuţă” anunţă continuarea la Cluj a programului de screening al cancerului de col uterin coordonat de Unitatea de Asistenţă Tehnică şi Management din Institutul Oncologic Cluj-Napoca. 

 

Campania se adresează în primul rând femeilor din judeţul Cluj cu vârste cuprinse între 25 şi 64 ani.

 

Testarea pentru depistarea leziunilor de col uterin, prin acest program, este gratuită şi accesibilă tuturor femeilor care optează pentru includerea în program. Pentru a se înscrie în program, acestea trebuie să să se adreseze medicului de familie pe a cărui listă se află pentru a  solicita eliberarea biletului de trimitere - Formularul Informativ Statistic - voucher-ul programului, însoţit de lista centrelor de recoltare- efectuare a testului. Biletul se distribuie gratuit, nu are nici o legătură cu contractele medicilor de familie cu CAS, în cadrul unui orar special dedicat acestui scop, afişat la vedere în cabinete; medicii de familie au majoritatea contracte şi sunt remuneraţi pentru aceste servicii

 

Trebuie ştiut că de screening-ul gratuit pot beneficia chiar şi femeile neasigurate prin Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Acestea se pot adresa oricărui medic de familie, care le poate înscrie pe o listă specială şi pe baza unui act de identitate, prin identificarea CNP, le va include în program. Testului Babeş-Papanicolau, efectuat corect, în condiţii de asigurare a calităţii acestuia, poate depista leziuni de col premergătoare cancerului, a căror tratament la timp le poate salva viaţa.

 

Potrivit informaţiilor oferite de coordonatorii proiectului, rezultatul testului precum şi indicaţii de repetare la 5 ani în caz de rezultat normal sau trimitere la tratament la un centru de pe o lista de centre evaluate şi informate asupra protocoaleor programului vor fi primite la o lună de la recoltare.

 

De la debutul programului, din vara anului 2012, peste 60.000 de femei din Regiunea NV au fost testate, fiind depistate peste 5.000 de femei cu astfel de leziuni. Viaţa a foarte multe femei a fost salvată în acest interval, prin vindecarea în urma tratamentului a acestor leziuni, înainte de transformarea lor în cancere invazive incurabile. Din totalul femeilor testate în perioada septembrie 2012-martie 2013, peste 21.000 au fost din Cluj”, precizează reprezentanții Institutului Oncologic din Cluj.

Comentarii Facebook