Duminica 22 Decembrie

Screening și diagnostic precoce a cancerului gastric la Cluj! UMF anunță un proiect de cercetare unic, sunt vizați tinerii de 30-34 de ani


Numărul cazurilor de cancer în rândul tinerilor a crescut în ultimii ani, tendinţele fiind îngrijorătoare la nivel mondial. Deşi incidența cancerului gastric este în scădere pe tot globul, inclusiv în Europa, povara bolii este încă substanțială și nu va dispărea în viitorul apropiat. Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” este singura universitate din țară care se alătură proiectului TOGAS – în drumul spre screeningul gastric în Uniunea Europeană. În cadrul acestui proiect, tineri din Cluj, cu vârsta cuprinsă între 30 și 34 de ani vor fi testați pentru detectarea infecției cu Helicobacter Pylori, factor carcinogen de ordinul I în apariţia cancerului de stomac! 

„Cancerul gastric este în prezent al patrulea cancer în Europa, aproape 4000 de români prezintă cancer gastric pe an. În decursul anilor s-a pus problema cum putem depista devreme cancerul gastric și cum îl putem preveni. Inițial s-a considerat că de vină este stilul de viață, și este adevărat. În primul rând consumul de mâncare conservată prin afumare și prin sărare, așa cum era pe vremuri, când nu aveam frigidere. Stilul de viață de pe atunci predispunea la cancerul gastric. Fumatul care era chiar mai intens decât acuma, la fel predispunea la cancerul gastric. Cu alcoolul să știți că nu e o relație clară, între alcool și cancerul gastric. Alcoolul favorizează cancerul de esofag, cancerul de pancreas, de ficat, dar nu sunt date clar că ar favoriza și cancerul de stomac. 

Cunoștințele noastre s-au schimbat, în ceea ce privește cancerul gastric, când un student din Australia a descoperit o bacterie în stomac în urmă cu peste 30 de ani. Vorbim despre helicobacter pylori, care favorizează apariția gastritei, dar și apariția cancerului gastric de tip limfom și este chiar principala cauză de cancer gastric. Aceasta creează modificări în mucoasa gastrică. Prin urmare pentru a combate cancerul gastric trebuie să combatem helicobacter pylori. Nu avem vaccinuri pentru helicobacter, orice tentativă de a face unul a eșuat, de aceea acesta se tratează cu antibiotice. Comisia Europeană a finanțat acest studiu ca să găsim prevalența helicobacter pylori la tineri asimptomatici, între 30 și 34 de ani. Să-i testăm dacă au helicobacter pylori și dacă au, desigur să-i tratăm. După care vom testa din nou să vedem dacă am eradicat infecția, urmând ca generațiile viitoare, peste 10-20 de ani să simtă dacă această strategie a fost într-adevăr utilă și am reușit să reducem cancerul gastric”, explică Dan Dumitrașcu, șef de secție la Spitalul Județean de Urgență – Clinica Medicală 2, profesor universitar la UMF „Iuliu Hatieganu” Cluj Napoca și coordonatorul proiectului. 

ee.jpeg

Aproximativ 2.000 de persoane vor fi invitate să participe la studiu!

Proiectul finanțat și derulat de Comisia Europeană pentru Sănătate Publică prin programul EU4Health projects este coordonat de Institutul de Medicină Clinică și Preventivă al Universității din Letonia și se va desfășura până la sfârșitul lunii februarie 2026. Din TOGAS (acronimul din limba engleză a titlului complet) fac parte, alături de țara coordonatoare, Austria, Belgia, Croația, Franța, Germania, Irlanda, Lituania, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Slovenia și Spania.

TOGAS va implica trei studii pilot, fiecare proiectat pentru a aborda aspecte specifice ale screening-ului cancerului gastric și depistarea precoce a acestuia. Bugetul total al proiectului este de 11 337 060 euro, din care, contribuția europeană se ridică la 9 069 648 euro, ceea ce reprezintă 80%.

Cum vor fi selectați pentru screening pacienții din județul Cluj

Pentru studiul pilot 1 al proiectului TOGAS, UMF planifică să recruteze un număr total de 1.000 de bărbaţi și femei cu vârste cuprinse între 30 și 34 de ani. Inițial, aproximativ 2.000 de persoane vor fi invitate să participe la studiu. Invitația personalizată de a participa la studiu va fi trimisă de către medicii de familie potențialilor participanţi! 

„Utilizând baza de date a medicilor de familie și sistemele de management al datelor, vom identifica persoanele înregistrate în cabinet pe baza datei naşterii, care se încadrează în criteriile de vârstă specificate. Cei care îndeplinesc cerințele de vârstă vor primi o invitaţie, fie prin e-mail, fie prin SMS, pentru a afla mai multe despre studiu. Această comunicare va fi expediată de către cabinetul care reprezintă studiul.

Procesul de bază de invitare va fi efectuat de către medicii generalişti. Selecţia pacienţilor din baza de date a medicilor generalişti va fi utilizată folosind sistemul de randomizare Monte-Carlo. Este inclus formularul de consimţământ informat şi sunt descrise diferite opţiuni de returnare a formularului de consimţământ. Dacă pacienții returnează un consimțământ informat semnat pentru a participa la studiu, aceștia vor fi contactaţi de medicii generalişti și vor fi întrebați despre criteriile de excludere. Când eligibilitatea și consimțământul sunt confirmate aceștia vor fi îndrumați pentru un test serologic, ca în cazul unui control medical preventiv, și vor completa chestionarul”, anunță cei de la UMF Cluj. 

Pentru testare se va folosi HELICOBACTER PYLORI IgG-ELISA de la BIOHIT Finlanda. Un laborator intern al UMF „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca va folosi truse de testare aprobate de consorţiul TOGAS pentru a efectua serologia necesară. 

Pacienții H. pylori pozitivi din România sunt eligibili pentru terapia de eradicare acoperită de sistemul de asigurări obligatorii de sănătate!

Participanţii la studiu cu un rezultat serologic pozitiv vor fi rechemaţi în acelaşi laborator și vor face un al doilea test de confirmare, testul respirator CU uree 13C(UBT), pentru a dovedi o infecție activă. De remarcat, testul are o specificitate de 98% și o sensibilitate de 97% pentru detectarea infecției cu H. pylori, permiţând determinarea cât mai precisă a statusului cu H. Confirmarea eradicării va fi efectuată de asemenea printr-un UBT.

Pacienții H. pylori pozitivi din România sunt eligibili pentru terapia de eradicare acoperită de sistemul de asigurări obligatorii de sănătate. Medicamentele vor fi prescrise de medicul din ambulatoriul unde pacientul înscris a efectuat testarea serologică.

Comentarii Facebook