Duminica 22 Decembrie

Scrisoare de aparare a locotenentului Alexandru Gheorghe adresata MApN


Pe pagina de Facebook a locotenentului Alexandru Gheorghe a fost postata o scrisoare deschisa in care sunt contestate acuzatiile lansate de MApN, conform carora ofiterul ar dori "dictatura militara".

De asemenea, in respectiva scrisoare se mai precizeaza ca presa a inteles gresit mesajul locotenentului.

 

Ce a scris in hartia trimisa Statului Major General locotenentul Alexandru Gheorghe: Voia sa conduca Romania

 

Redam mai jos intrega scrisoare:

"Am fost prezent la conferinta de presa din data de 26 ianuarie 2011 ce a fost tinuta dupa orele 17 la Campia Turzii de catre dl. Lt. Alexandru Gheorghe. Au fost si trebuie sa ramana cat se poate de clare declaratiile domnului Locotenent din Campia Turzii. Toate inregistrarile televiziunilor prezente pot confirma cele mentionate pe scurt de catre domnul Locotenent.

Dansul a mentionat ca proiectul pe care doreste sa-l propuna este destul de complex si nu se poate expune / explica pe scurt dar reporterii au insistat de nenumarate ori sa l-i se dea macar un pic ceva lamuriri. Orice proiect complex daca-l reduci doar la cateva cuvinte, lasi loc pentru umplerea „spatiilor goale” dar in acest caz particular, nu prea sunt spatii goale, dansul fiind extrem de coerent si explicit chiar in contextul unui rezumat. Desigur, cu putin efort se pot crea spatii goale ca apoi sa le umplii. Cu atat mai mult daca afirmatiile dansului sunt puse in alt context si mai mult alipite in lumina unor conversatii personale metaforice si ipotetice, posibil chiar induse, provocate, conversatii care posibil pot fi extrapolate si apoi exploatate in scopul denigrarii oricui in mod intentionat sau nu. Deseori astfel de activitati au loc intre adolescenti, prieteni sau colegi de serviciu ca drept gluma sau spre a provoca intrigi, gelozii, simpatii sau antipatii.

Tehnologiile oferite prin intermediul telefoanelor mobile devin jucarii sau mai nou unelte ce pericliteaza contactul social si increderea in semeni chiar daca servesc pentru a comunica. De exemplu, o fotografie facuta la discoteca cu telefonul mobil poate fi interpretata ca dovada a unei relatii intime intre doua persoane, deseori fiind departe de adevar.

Personal i-mi este cat se poate de clar ca dl Lt. Alexandru Gheorghe nu s-a referit la preluarea conducerii de catre armata, decat organizarea alegerilor sub aspectul supravegherii si nu neaparat a cheamat la alegeri anticipate. Proiectul are aplicabilitate in cazul alegerilor in general. Desigur, este evident ca daca acum populatia ar dori alegeri anticipate, proiectul ar trebui examinat si considerat in mod urgent in loc sa fim ocupati cu procese de acuzare, denigrare a persoanei Alexandru Gheorghe. Conceptia are aplicabilitate nu numai in Romania dar si in alte tari unde de asemenea este cu succes aplicata.

Cum actiunile de deszapezire, interventiile in situatii de urgenta, inundatii sau chiar asigurarea linistii pe perioada alegerilor (bine stiut ca au fost aplicate in alte tari) pentru stabilirea democratiei si asigurarea alegerilor libere, aplicarea proiectului intentionat de catre dl. Lt. se poate realiza la un cost extrem de redus dat fiind faptul ca armata este deja platita. In plus, bugetul alocat pentru organizarea alegerilor iata ca poate fi absorbit de catre armata si folosit constructiv in educatia cadrelor militare, instruiri periodice, diverse dotari, renovari etc.

Cine poate garanta ca un eventual guvern tehnocrat (chiar si temporar) nu poate fi corupt? De unde pana unde notiunea de partid politic trebuie automat asociata cu coruptia si furtul. In armata se poate avea mai multa incredere cred eu, dat fiind crezul, juramantul si psihologia soldatului care inca de la inceput l-a indemnat sa se inroleze in sistemul militar.

A avut loc o mare gresala; interpretarea la rece a celor declarate de catre dl. Locotenent. A nu se confunda propunerile domnului Lt. Alexandru Gheorghe cu preluarea puterii, nici vorba de asa ceva. Locotenentul nu a facut astfel de referiri iar interpretarea ca ar vrea sa detina 50 % din administrare (vedeti presa si acuzatiile) este in afara contextului, la fel cum as spune " hai sa lasam tinerii / studentii si proaspetii absolventi sa conduca tara, cred ca ar face o treaba mai buna" dar asta nu inseamna ca aceasta este ceea ce-mi doresc. Daca chiar intentionam sa discreditam pe cineva, pana si unui stranut am putea da interpretare.

Din punctul meu de vedere MAPN nu numai ca nu are ce judeca in contextul de sanctionare dar poate judeca in contextul eventualei recunoasteri si avansari a domnului Locotenent Alexandru Gheorghe pentru initiativele acestuia de imbunatatire a rolului armatei in procesul democratic si modernizare a Statului. Actiunile domnului Locotenent Alexandru Gheorghe fara doar si poate confera o oportunitate inedita de imbunatatire a imaginii MAPN-ului chair daca dl. Locotenent a incalcat intr-o oarecare masura regulamentul. Sa numim regulamentul a fi inclomplet avand lagune in ceea ce inseamna dialogul social si drepturile omului. Sa numim a fi o oportunitate de imbunatatire a regulamentului.

Ca cetatean Roman sunt mandru sa am nu departe de Cluj un om adevarat care prin inteligenta si curajul lui reprezinta o voce care nu trebuie doar ascultata cu atentie dar este demna de urmat atat de catre colegii dansului indiferent de grad si funcie dar si de ceilalti concetateni, chiar daca momentan pentru unii poate fi incomod.

Incomoditatea este un efect ce repede se propaga printre cei apropiati atat timp cat competitia profesionala exista. Adulti fiind, trebuie sa dam la o parte aceste sentimente neplacute dar in acelas timp umane, fiind constienti ca istoria evolutiei evidentiaza acest fapt, din care de altfel trebuie sa invatam cu totii la randul nostru, astfel evoluam si noi cu timpul. A sta pe loc este egal cu a devolua atat timp cat timpul merge inainte. Locotenentul Alexandru Gheorghe este un om puternic dar in acelas timp de o sensibilitate rara care-si iubeste tara si poporul, care doreste stabilitatea si pacea in lume, un iubitor de oameni si natura.

Cetateanul Alexandru Gheorghe este persoana in care ma regasesc cu ocazia miscarii Paul Goma a anilor 1977 – 1979 din care am facut parte cu riscul vietii pe atunci, o miscare pentru libertatea la exprimare, pentru respectarea drepturilor fundamentale ale omului, miscare care a croit in mare masura atunci si dupa, drumul catre ce a urmat mai tarziu sa fie revolutia sangeroasa din decembrie 1989.

Desigur, vremurile de acum nu sunt nici pe departe aceleasi ca inainte de revolutia din 1989 motiv in plus pentru care atat MAPN precum si celelalte aparate guvernamentale si administrative trebuie sa aiba deschiderea si intelegerea necesara nu numai a lua in considerare si examina propunerile domnului Locotenent dar si a incuraja dialogul social abordat in mod colegial, prietenesc, cetatenesc.

Personal sunt alaturi de efortul sustinut al domnului Locotenent Alexandru Gheorghe si inteleg pe deplin momentele de presiune prin care acesta trece acum, motiv pentru care aici ma adresez ca cetatean dumnevoastra.

Rog prin prezenta ca autoritatile competente sa trateze acest gest de curaj cetatenesc exprimat de catre domnul Locotenent Alexandru Gheorghe, cu demnitatea si onoarea de militar, ca un act ce serveste interesele Natiunii Romane, a romanilor spre un echilibru social cu o dezvoltare durabila.

Am avut ocazia sa-l cunosc personal pe acest tanar militar si ma simt onorat sa vad ca un astfel de patriotism, devotament si echilibru se mai poate gasi in randul tinerilor si in ziua de azi in Romania reimprospatand speranta pentru ziua de maine.

Aceasta scrisoare deschisa reprezinta opiniile mele proprii si a fost inaintata din proprie initiativa. Desigur, am adus la cunostinta acest lucru si domnului Lt. Alexandru Gheorghe.

Cu profund respect,
Adrian Toader, (conoscut in publicatii ca Adrian Toader-Williams),
cercetator independent,
Active member of the Academiei International Academy of Science (Russian Section)".

 

Ofiterul de la Campia Turzii a trimis sefului Statului General Major o cerere prin care propunea ca armata sa organizeze alegeri libere in 30 de zile. Alexandru Gheorghe sustine ca presa i-a intors declaratiile. "Pe buletinele de vot vor aparea toate partidele politice fara nicio discriminare. Oamenii vor avea posibilitatea sa aleaga pe cine vor ei, dar in plus fata de partidele politice care reprezinta actuala forma de guvernamant statal a tarii sa fie trecuta si monarhia constitutionala cu armata ca garant al suveranitatii. Deci monarhia ca si simbol al conducerii corecte, iar armata ca garant al democratiei asa cum scrie si in Constitutia actuala.  

Omul s-ar fi dus la vot si ar fi votat. Il vreau pe omul asta, il vreau pe omul asta. Asta a fost pe scurt solicitarea. O luna de zile si cine ar fi iesit nu s-ar fi produs niciun dezechilibru macroeconomic sau social. Dimpotriva. Pentru ca eu vreau sa imi sustin acest manifest al meu si sa arat cum s-ar putea detensiona situatia actuala din tara. Vreau sa il sustin public si mai pe larg. Este pur si simplu vorba de a le da dreptul sa aleaga si o alta forma de conducere a acestei tari. Nu sunt si nu sprijin aceasta forma a monarhiei constitutionale, avand armata ca si garant al ei. Este pur si simplu o propunere pe langa care mai pot veni o suta altele. Dar pe acel buletin de vot omul sa poata decide", a spus, joi, Alexandru Gheorghe.


Comunicatul integral al MApN:

"Conducerea Statului Major General a luat la cunostinta, cu consternare, de activitatile locotenentului Gheorghe Alexandru, precum si de datele cuprinse in raportul inaintat de comandantul Flotilei 71 Aeriana din Campia Turzii, privind "solutiile locotenentului Gheorghe Alexandru pentru administrarea tarii in aceasta perioada".

Dupa cum a declarat reprezentantilor mass media, locotenentul Gheorghe Alexandru a fost primit, in data de 25 ianuarie a.c., la raportul comandantului unitatii militare in care este incadrat, pentru a-i expune acestuia gestul participarii sale la mitingul de protest organizat in Piata Universitatii si pentru a-i prezenta "viziunea sa asupra administrarii statului roman" si "solutiile sale pentru situatia actuala". Locotenentul Gheorghe Alexandru a solicitat ca, potrivit regulamentelor militare, aceasta problematica sa fie considerata un raport, sa fie inaintata ierarhic conducerii Statului Major General si sa i se raspunda pana la data de 26 ianuarie, ora 16.00.

Dintre asa-zisele "solutii" prezentate de locotenentul Gheorghe Alexandru si facute publice de catre acesta, sub forma unor declaratii sustinute in fata reprezentantilor mass media, in data de 26 ianuarie, amintim:

"1. Dizolvarea sau desfiintarea Parlamentului;
2. Invocarea starii de urgenta in tara;
3. Conducerea tarii si administrarea statului roman de catre Armata; locotenentul Gheorghe Alexandru sa faca parte din Consiliul Militar care, in viziunea sa, ar urma sa gestioneze destinele tarii, iar ofiterului sa ii revina 50% din puterea de decizie;
4. Aducerea regelui ca sef al statului si instaurarea monarhiei constitutionale; Monarhia constitutionala este o solutie, avand Armata ca garant al democratiei si suveranitatii, potrivit Constitutiei."

in urma actiunilor ofiterului din data de 23 ianuarie a.c., in conformitate cu art. 55 din "R.G.-3, Regulamentul disciplinei militare", comandantul Flotilei 71 Aeriana din Campia Turzii a ordonat, la data de 25 ianuarie 2012, constituirea Consiliului de judecata al ofiterilor si judecarea locotenentului Gheorghe Alexandru, in temeiul prevederilor art. 35 din Legea nr. 80/1995 si ale art. 9 alin. (1) si art. 11 din "R.G.-8, Regulamentul consiliilor de judecata".
La aceeasi data, ofiterul a refuzat sa ia la cunostinta, prin semnatura, de continutul ordinului comandantului unitatii prin care este trimis in fata Consiliului de judecata, desi acesta i-a fost citit si prezentat spre semnare.

Evaluarea Consiliului de judecata va cuprinde elementele cerute de R.G.-8, iar in cadrul sedintei de judecata analiza va viza incalcarea de catre locotenent a prevederilor Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare si a regulamentelor militare.

Toate actiunile si declaratiile facute de ofiter se vor constitui ca elemente ale procesului de evaluare.

Hotararea Consiliului de judecata al ofiterilor din Flotila 71 Aeriana Campia Turzii va fi facuta publica, dupa pronuntarea acesteia.

Precizam ca Armata este o institutie cu reguli si norme foarte clare, cu regulamente militare care trebuie respectate de toti militarii, iar incadrarea in serviciul militar impune asumarea respectarii cu strictete a legilor tarii, a regulamentelor militare si a normelor de disciplina specifice Armatei Romane.

in toate armatele statelor membre NATO exista acte normative care trebuie respectate, disciplina militara constand in respectarea de catre militari a normelor de ordine si comportament obligatorii".

Pentru a face lumina in acest caz, Stiri de Cluj ii cere public locotenentului Alexandru Gheorghe sa trimita pe adresa redactiei office@stiridecluj.ro raportul trimis Statului Major General.

 

 


Comentarii Facebook