Vineri 22 Noiembrie

Scrisoare deschisa catre candidatii la Primaria Clujului, din partea unui cetatean


Secratarul Grupului pentru Actiune Sociala (GAS), Adrian Dohotaru, a scris o scrisoare adresata candidatilor la Primaria Cluj-Napoca.

Redam mai jos intreaga scrisoare

Practicile clientelare, coruptia politica, inegalitatea sistemica in accesul la luarea deciziei i-au indepartat pe cetateni de procesul politic. Votul acordat odata la cativa ani nu are cum sa indrepte aceasta situatie, de aceea e necesar ca democratia reprezentativa, electorala, sa fie imbunatatita prin mecanisme participative, care sa ofere cetatenilor sansa de a fi mai bine reprezentati, dar si de a se auto-reprezenta.

De ce doar politicienii sa distribuie banii proveniti din taxele noastre, cand noi, cetatenii, putem sa ii repartizam la randul nostru? De ce maximum pe care il putem cere noi, cetatenii, e sa fim consultati, cand avem dreptul de a distribui o parte din bugetul orasului, asa cum se intampla in sute de alte orase din lume?

Bugetul participativ este un mecanism care permite implicarea directa a cetatenilor si a organizatiilor societatii civile in gestionarea orasului, alaturi de clasa politica. in 1989, bugetul participativ s-a implementat la Porto Alegre, in Brazilia, si de atunci acest model s-a raspandit cu iuteala pe mai multe continente. La Porto Alegre, zeci de mii de cetateni se intalnesc in cartierele orasului si aleg prioritatile de investitie in zona in care locuiesc. Pana la 17% din bugetul orasului este distribuit prin mecanisme participative.

Bugetul participativ, prin care fiecare cetatean devine propriul politician, este o solutie la apatia civica din spatiul romanesc abia zgandarita de manifestatiile din iarna. Este o rezolvare la confiscarea spatiului public de un numar restrans de oameni. Este un raspuns la lipsa de transparenta a institutiilor statului. Bugetul participativ nu este o metoda magica, dar daca este bine implementat poate imbunatati considerabil calitatea participarii publice la luarea deciziilor.

Cum functioneaza in linii generale bugetul participativ? Municipiul e impartit in mai multe sectoare. Cetatenii se intalnesc regulat in scoli, primarii de cartier, spatii publice deschise. Pe baza resurselor existente si a unui maxim de buget repartizat in fiecare zona, cetatenii delibereaza si apoi decid, prin vot sau consens, asupra propunerilor de investitii publice necesare in cartierul in care locuiesc. Cetatenii isi aleg delegati care discuta detaliile tehnice ale implementarii proiectelor cu functionari municipali, experti, consilieri locali, primar. Apoi, se formeaza comitete de monitorizare a proiectelor alese. Sumele sunt invers proportionale in raport cu calitatea vietii din cartiere. De exemplu, Manasturul primeste mai multi bani decat Andrei Muresanu, Pata Rat mai mult decat Gheorgheni. Calitatea vietii se evalueaza pe baza unui index ce ia in calcul veniturile, infrastructura, accesul la servicii publice etc.

In urma unui studiu de impact, bugetul participativ poate fi adoptat printr-o Hotarare de Consiliu Local. Vom avea astfel un control mai democratic asupra resurselor orasului, vom da sansa imputernicirii cetatenesti intr-un context social dominat de indiferenta si lipsa de speranta.

Cred sincer ca situatia actuala, marcata de accesul extrem de ierarhizat la luarea deciziilor, nu reprezinta atat consecin?a pasivitatii politice a populatiei ori a unei mentalitati romanesti specifice, cat urmarea acapararii politicului de interesele de afaceri si a lipsei unor cadre institutionale adecvate care sa permita participarea cetateneasca larga.

Sunt sigur ca descentralizarea deciziei, incluziunea cat mai multor categorii de cetateni si transparenta specifice bugetului participativ vor contribui la imbunatatirea calitatii vietii in orasul Cluj.

In consecinta, va propun sa acceptati implementarea unui proiect pilot de buget participativ dupa castigarea alegerilor locale, care sa fie unicat ca indrazneala civica pentru Europa Centrala si de Est. Cu un cadru institutional adecvat, noi, clujenii, putem deveni un exemplu de democratie participativa, asa cum nu exista in spatiul romanesc.

Cu respect,

Adi Dohotaru
cetatean

Comentarii Facebook