Vineri 22 Noiembrie

Angajatii Muzeului de Istorie din Cluj ii cer vehement ministrului Culturii sa aloce o cladire pentru Muzeu

Ei sunt nemultumiti de ca trebuie sa imparta sediul si cu alte institutii in conditiile in care spatiul este oricum prea mic, iar acum au aparut deja si fisuri in structura. 60 de angajati ai Muzeului i-au trimis ministrului o scriosare deschisa in care isi exprima nemultumirile.

 

Ei spun ca Muzeul National de Istorie a Transilvaniei detine cel mai important patrimoniu arheologic din tara si totusi, cea mai nepotrivita cladire.

 

Iata textul integral al scrisorii deschise

 

                                                                      SCRISOARE DESCHISA

 

 Stimate Domnule Ministru,

 

Suntem convinsi ca v-a fost adusa la cunostinta situatia muzeului nostru. Detinem cel mai important patrimoniu arheologic si istoric din tara si totusi, dintre marile muzee ale tarii, detinem cea mai nepotrivita cladire. Nu este destul de incapatoare, nu este destul de vizibila, o impartim si cu alte institutii, iar in ultimul timp au aparut fisuri in structura.

Dorim sa reconditionam actuala cladire si sa ne pastram toate drepturile asupra ei. Totusi, consideram ca Muzeul National de Istorie a Transilvaniei ar fi trebuit sa aiba de mult un sediu care sa tina seama atat de valoarea patrimoniului pe care il adaposteste, cât si de nivelul cultural al Clujului. Putem afirma chiar ca, desi muzeul nostru este cea mai importanta institutie de acest fel dintre Bucuresti si Budapesta, în actualele conditii istoria Transilvaniei nu este prezentata nici macar în mod decent. Orice comparatie cu alte zone sau mari orase din Europa centrala ne dezavantajeaza si ne umileste.

Noi, angajatii Muzeului National de Istorie a Transilvaniei, cerem cu insistenta Ministerului Culturii si Patrimoniului National, ca si tuturor autoritatilor competente, sa puna la dispozitia muzeului nostru o cladire reprezentativa în plin centru, în care sa putem amenaja expozitiile de baza si temporare ale muzeului. Ne gândim si la faptul ca orasul nostru intra în competitie pentru a deveni capitala culturala europeana. Nu credem ca avem vreo sansa fara un muzeu perfect. Cladirea din str. C. Daicoviciu nr. 2 ar urma sa o folosim, dupa reconditionare, ca pe un sediu si un spatiu expozitional secundar".

Comentarii Facebook