Vineri 22 Noiembrie

Scuturat bine, deputatul Adrian Gurzău a recunoscut tot. A negociat cu DNA o pedeapsă MICĂ

 

Deputatul Adrian Gurzău, acuzat de trafic de influență, a recunoscut tot și DNA e de acord cu o pedeapsă redusă.

 

Adrian Gurzău a trecut de la PDL la PMP, după două mandate de deputat obținute într-un mod inexplicabil. El a fost acuzat că a primit un contract de 270.000 de euro pentru a-și exercita influența pe lângă conducerea Autorității de Supraveghere Financiară. Scopul era numirea Angelei Toncescu, ”regina asigurărilor”, în funcția de președinte al Consiliului de Administrație a societății de asigurare-reasigurare Carpatica Asig.

 

Prins la colț, cu probe suficiente, Adrian Gurzău a căzut la pace cu procurorii DNA și semneze un acord de recunoaștere a vinovăției. El a primit o pedeapsă de doi ani și opt luni de închisoare cu suspendare și 70 de zile de muncă gratuită în folosul comunității.

 

Înalta Curte de Casație și Justiție va decide în data de 16 decembrie dacă este acord cu această înțelegere sau nu. Judecătorii ar putea schimba pedeapsa sau să trimită dosarul la DNA pentru continuarea urmăririi penale.

 

Gurzău a criticat în ultimii 4 ani, prin comunicate de presă, conducerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), fiind interesat direct de numirea în funcție a Angelei Toncescu, susțin procurorii DNA.

 

În 2014, deputatul Adrian Gurzău ataca menținerea vicepreședintelui ASF Corneliu Moldoveanu, în această funcție, pe motiv că acesta era cercetat la vremea respectivă de DNA. ”Voi sesiza şi DNA! Să-şi dea demisia vicepreşedintele, care ia mii de euro din banii noştri! Este o sfidare a banului public. În fiecare zi ne sfidează ASF! Corneliu Moldoveanu se bazează pe prezumţia de nevinovăţie, dar în Europa, pe care o laudă atât, nu le bate nimeni obrazul? Acolo, oamenii demisionează chiar în momentul în care apar suspiciuni. Categoric, voi lua poziţie”, declara Gurzău, pentru un ziar econimic.

 

În luna iunie 2016, Gurzău solicita public demisia lui Mișu Negrițoiu, președintele ASF. ”Se impune revocarea deîndată a preşedintelui ASF pentru că orice zi în plus la conducerea acestei autorităţi nu face altceva decât să fie în defavoarea asiguraţilor şi a întregii pieţe de profil, responsabilitate ce revine în integralitate forului legislativ, având în vedere că instituţia în cauză este supusă nemijlocit controlului parlamentar”, scria Gurzău.

 

De altfel, la ultima audiere a șefului ASF la Camera Deputaților, în septembrie 2016, Gurzău îi solicita demisia pentru ineficiență.

 

Pe de altă parte, Gurzău conlucra cu cei de la ASF pentru a o numi pe Angela Toncescu în funcția de președinte al Consiliului de Administrație al SC Carpatica Asigurări. 

 

Surse judiciare susțin că, în prima fază, șefii ASF au respins această propunere, dar apoi au acceptat-o.

 

Procurorii DNA precizează firma soției lui Adrian Gurzău a beneficiat de un contract de la Carpatica Asig, de consultanță, în valoare de 270.000 de euro.

 

În perioada 8 aprilie 2015 – 1 noiembrie 2015, inculpata Toncescu Angela, membru și începând cu data de 2 iulie 2015, președinte al Consiliului de Administrație al S.C. CARPATICA ASIG SA, i-a promis inculpatului Gurzău Adrian, deputat în Parlamentul României și administrator în fapt al unei firme, care a și acceptat promisiunea, întocmirea unui contract de prestări servicii între firma respectivă, în calitate de prestator și S.C. CARPATICA ASIG SA, în calitate de beneficiar.

 

Contractul susmenționat a fost încheiat în data de 2 noiembrie 2015, la solicitarea și în complicitate cu inculpata Toncescu Angela. Obiectul contractului îl constituia furnizarea, de către firma controlată de deputat, a unor servicii specializate de ”relații clienți, info-line, contact center vânzare și marketing”, pe o durată minimă de 5 ani. Valoarea contractului pentru primele trei luni (perioada pilot test) a fost stabilită la suma de 10.000 de euro + TVA, plătită de S.C. CARPATICA ASIG SA lunar, urmând ca pentru următoarele 60 de luni, valoarea contractului să fie de 4.000 de euro+TVA, pe fiecare lună. Așadar, valoarea totală a contractului pe perioada preconizată este de 270.000 de euro+TVA. Contractul încheiat a fost păgubos pentru CARPATICA ASIG SA, în contextul în care, la momentul încheierii, societatea de asigurări avea un departament compus din patru angajați ai societății, care desfășurau activități similare, la costuri mult mai scăzute.

 

În schimbul acestor promisiuni și, ulterior, în schimbul încheierii contractului, începând cu 8 aprilie 2015 și până în 14 martie 2016, inculpatul Gurzău Adrian a susținut că își exercită influența pe care o avea asupra unor membri din conducerea A.S.F, astfel încât să fie influențat votul din Consiliul A.S.F. pentru urgentarea procedurii de avizare a lui Toncescu Angela în funcția de președinte al Consiliului de Administrație al S.C. CARPATICA ASIG SA și pentru ca aceasta să nu fie sancționată pentru nereguli constatate în activitatea anterioară. Totodată, deputatul Gurzău Adrian, prevalându-se de calitatea de demnitar și de membru al Comisiei de cercetare a abuzurilor, corupției și pentru petiții din Camera Deputaților, și-a traficat influența asupra unor membri din conducerea A.S.F, astfel încât membrii Consiliului A.S.F. să aprobe prelungirea perioadei de redresare pe bază de plan a S.C. CARPATICA ASIG S.A., deși prin adresa Direcției de supraveghere și control - Sectorul asigurări-reasigurări din 14.07.2015, se propusese Consiliului A.S.F. constatarea stării de insolvență a S.C. CARPATICA ASIG S.A”, precizează DNA.

Comentarii Facebook