Sambata 2 Noiembrie

Se cumpără alte 60 de autobuze Mercedes pentru transportul comun din Cluj-Napoca. Vezi cât de mare e investiția


Primăria Cluj-Napoca și CTP Cluj anunță că vor achiziționa alte 60 de autobuze Mercedes pentru a completa flota mijloacelor de transport în comun din municipiu.

Primăria municipiului Cluj-Napoca continuă investițiile pentru îmbunătățirea calității transportului în comun din oraș, prin achiziționarea a 60 de autobuze marca Mercedes, care vor completa actuala flotă CTP. Recent, au fost puse în circulație 15 noi troleibuze articulate, iar în decursul acestei luni 11 autobuze electrice vor fi de asemenea introduse în circuit”, anunță Primăria Cluj.

Specificațiile noilor mijloace de transport în comun:

Informații generale

Prețul unui autobuz este de 1.046.994 lei/ buc+TVA , astfel că suma totală a investiției, pentru 60 buc. autobuze, este de 62.819.640 lei+TVA.

Autobuzele corespund tuturor normelor europene în domeniu, este un autobuz modern, dotat cu echipamente ce au caracteristici de ultimă generație.

Perioada de garanție pentru ansamblu vehicul este de 5 ani sau 350.000 de km.

Iată care sunt caracteristicile tehnice:

- capacitate totală de transport 104 călători, din care 26 locuri pe scaune și 78 locuri în picioare (calculat la 0.125 m2/călător în picioare conf. Directivei 97/27/CE CEE ONU R107)
- puterea motorului diesel este de 220 kW (299 CP ), cu norma de poluare EURO VI
- lungimea autobuzului este de 12 m
- podea complet coborâta
- rampa pentru fotoliile rulante ale persoanelor cu dizabilități
loc special amenajat în salon pentru fotoliile rulante și landourile pentru copii
înclinarea pe o parte a autobuzului în stații (kneeling)
au 3 uşi duble( cu câte 2 foi fiecare) cu sistem antistrivire a călătorilor .
sistem de frânare dotat cu ABS EBS, ESR
sistem de încălzire în sezonul rece
sistem de aer condiționat pentru sezonul cald
ventilație naturală prin geamurile batante şi prin trapele de aerisire cu acționare electrică
ventilaţie forţată prin turboventilatoare
sistem de iluminare interioară a salonului cu lămpi de tip LED
afișaje de traseu exterioare cu LED-uri (față , lateral și spate )
1 indicator vizual interior de stații cu LED-uri
1 monitor tip LCD extrawide pentru vizualizarea întregului traseu, a tuturor stațiilor și a poziției curente a autobuzului pe traseu.
1 monitor tip LCD pentru anunțuri publicitare
anunțarea vocală a stațiilor în salon
staţie de amplificare
Radio - CD și microfon
sistem de supraveghere video în interior și exterior
sistem de numărare a călătorilor transportați
sistem de ticketing
computer de bord pentru gestiune și management al traficului ( CGMT)
sistem informatic de gestiune și diagnosticare electronică prin rețea CAN (SIDGE)
sistem de urmărire prin GPS a vehiculului
comunicare prin voce între şofer şi dispeceratul central prin reteaua GSM
datele din computerul de bord al autovehiculului se descarcă în serverul de la Autobaza Autobuze, care gestionează baza de date și generează rapoarte specifice (cu privire la numărul de km parcurși , consumurile de carburant , numărul de pasageri transportați , etc ) .
anunțarea vocală a numărului de traseu și a direcției de deplasare , în exteriorul autobuzului , în dreptul primei uși , pentru informarea persoanelor cu deficiențe de vedere ex : ( a sosit linia 30 , se deplasează spre Cartier Grigorescu )

Pentru urcare sau coborâre din autobuz , călătorii trebuie să apese butonul de comanda din dreptul fiecărei uși din exterior sau din interior . Se vor deschide doar ușile care au avut o astfel de comandă din partea călătorilor .

Șoferul poate să selecteze deschiderea automată în stații a ușilor la comanda călătorilor sau să selecteze deschiderea ușilor prin comanda dată de el de la bord .

Pentru a urca în mijlocul de transport , persoanele care se deplasează în fotoliu rulant trebuie să anunțe șoferul prin apăsarea butonului din exteriorul autobuzului din dreptul ușii a doua, în dreptul căruia este afișată pictograma standard pentru “fotoliu rulant”. La o astfel de comandă, pe bordul șoferului apare o iconiță cu același simbol standard, care anunță șoferul să coboare, să manevreze rampa de acces și să asiste persoana care se deplasează în fotoliu rulant să urce în siguranță în autobuz. Șoferul nu poate să închidă ușile și să plece din stație decât după apăsarea unui buton din bord, care confirmă că persoana a urcat în siguranță și este pozitionată corect în zona special amenajată.

Pentru a coborî din autobuz, înaintea stației de destinație, persoana care se deplasează cu cărucior rulant trebuie să apese butonul din interiorul salonului unde se află locul special amenajat pentru cărucioarele rulante. La o astfel de comandă, pe bordul șoferului apare iconița ce simbolizează căruciorul rulant și șoferul știe că la prima stație trebuie să manevreze rampa de acces și să asiste coborârea în siguranță a persoanei care se deplasează cu fotoliul rulant. După coborârea în siguranță a fotoliului rulant, șoferul trebuie să apese butonul de confirmare de la bord pentru a putea închide ușile și să plece din stație.

Pentru urcarea sau coborârea landourilor pentru copii se procedeaza la fel ca și la fotoliile rulante, iar la bord, șoferul este atenționat prin apariția unei iconițe care simbolizează landoul pentru copii. În exteriorul autobuzului este poziționat un buton special pentru landou, iar în interiorul salonului, butonul este comun cu cel pentru fotolii rulante.

Comentarii Facebook