Miercuri 18 Decembrie

Se împlinesc 45 de ani de la cutremurul din ‘77, care a ucis 1.600 de români. Cum a reușit Clujul să „scape” aproape nevătămat


Astăzi, 4 martie, se împlinesc 45 de ani de la cutremurul care a schimbat istoria României și care a curmat viețile a 1.600 de oameni din sudul țării. Alte zone ale României, precum județulCluj, nu au fost așa de afectate precum zona sudică a țării. Cât de ferit este Clujul de cutremure?

În seara zilei de 4 martie 1977, România a fost zguduită de un cutremur extrem de puternic cu o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter, având epicentrul în Munții Vrancei. Seismul ce s-a produs în zona Vrancei a pus la pământ 35.000 de locuințe și a luat aproape 1.600 de vieți, cele mai multe daune au fost declarate în București, unde mai bine de 11.000 de oameni au fost îngropați între rămășițele construcțiilor. 

De asemenea, o parte a orașului Zimnicea a fost complet distrusă, iar localitatea Șiștov de pe malul bulgăresc al Dunării a fost de asemenea distrusă de seismul puternic. Aproape toate clărdirile capitalei s-au prăbușit complet, iar cele care au mai rămas cât de cât în picioare nu au mai putut fi locuite. De pe bulevardul Magheru unde se aflau blocurile simbol ale vremii, Dunărea, Wilson, Scala, nu s-a mai putut „culege” decât rămășițele „monumentelor urbane”.

Pompierii, militarii și voluntarii au scos de sub dărămături mii de supraviețuitori

Pe data de 5 martie 1977, dis de dimineață, oamenii au început să caute supraviețuitori printre dărămăturile clădirilor. Peste 30.000 de pompieri și militari au scormonit zile la rând în căutarea supraviețuitorilor, iar la fiecare cinci minute se găsea câte o persoană în viață. 

În ţară, cele mai afectate judeţe au fost Teleorman, Dolj, Ilfov, Prahova, Iaşi, Vaslui, Buzău, Vrancea. Numeroase clădiri din Buzău, Ploieşti, Craiova, Zimnicea, Alexandria, Focşani, Iaşi, Bârlad, Vaslui şi alte localităţi au suferit avarii grave.

Cum s-a simțit cutremurul în județul Cluj 

La Cluj cutremurul nu s-a simțit atât de puternic precum s-a simțit în sudul țării sau în zona Moldovei.

Potrivit specialiștilor, Cluj-Napoca, Alba Iulia și Oradea sunt cele mai sigure orașe din punct de vedere seismic. În România au loc anual circa 200 de seisme, cele mai multe de 2-3 grade pe scara Richter. Însă, în zona orașului Alba Iulia, n-a fost înregistrat niciun cutremur în ultimii ani. Situația este asemănătoare la Cluj-Napoca și Oradea.

În faţa arcului carpatic (estul şi sudul ţării), structura geologică e mai solidă, închegată. Înspre Transilvania, structura are caracteristici elastice. Cea solidă propagă mai bine unda, cea frământată din Transilvania o atenuează”, explică cercetătorul Mircea Radulian, preşedintele Consiliului Ştiinţific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului

Judeţul Cluj este unul de podiş şi de munte. Circa un sfert (24%) din suprafaţa judeţului este muntoasă, ocupată de Munţii Apuseni. Restul suprafeţei este format în proporţie de 76% din dealuri şi văi. Terasele şi luncile din sectoarele inferioare ale Someşului Mic şi Arieşului suplinesc lipsa câmpiilor.


Comentarii Facebook