Duminica 22 Decembrie

Se inchide rampa de la Pata Rat! Deseurile Clujului ar putea fi transportate la Alesd, la 130 de km. Cine plateste pentru incompetenta autoritatilor VIDEO


Rampa de la Pata Rat se va inchide in 16 iulie 2012, iar punct temporar de colectare din aceeasi zona mai are capacitate de stocare pentru cateva luni. Firmele de salubritate propun ca deseurile sa fie duse la Alesd, la 130 de km de Cluj.

Solutia ar fi ca reprezentantii Consiliului Judetean Cluj sa ii dea acordul pentru ca firmele de salubritate sa isi deschida puncte de sortare a deseurilor, astfel incat cantitatea de gunoaie trimise la punctul temporar de la Pata Rat sa nu fie "sufocat".

"Unde vom duce gunoiul din iulie 2012?", a intrebat-o directorul Rosal Grup, Sergiu Hossu, in emisiunea Stiri de Cluj LIVE, de joi seara, pe prim comisarul sef al Garzii de Mediu Cluj, Imre Lenke.

"Eu m-as bucura daca ar fi cineva din partea autoritatii publice locale aici. Nu eu trebuie sa dau solutia. Ei trebuie, administratia publica locala si Consiliul judetean, impreuna", a raspuns Lenke.

"Nu avem nicio sansa de castig ca si operatori de salubritate pentru ca ei ne considera ca avem obligatia sa gestionam deseurile si trebuie sa gasim calea. Trebuie sa le colectam pe doua fractii: umeda si uscata. Pe cea uscata ne-o preia Holcim -ul de la Alesd sa o arda. Eu am contract cu ei si le-am dat, le trimitem cu TIR -urile. Ei duc si din Timisoara, unde este implementat sistemul", a spus si Eugen veres, directorul Brantner Veres.

"Domnul Veres unde duceti gunoiul din 2012 cand se inchide rampa?", a intrebat Sergiu Hossu. "La Alesd, probabil pe banii consiliului local, probabil", a spus Veres.

De la Cluj-Napoca pana la Alesd sunt 130 de kilometri. "Eu sper ca pana la deschiderea noului depozit sa functionam in aceleasi conditii pe platforma", a spus Veres. "Reducand cantitatea de deseuri stoicate prin sortare, dar si de la sura", i-a replicat Imre Lenke, prim comisarul sef al Garzii de mediu Cluj.

"Daca nu se face sortarea si ma bombardati cu cantitati mai mari de deseuri nu rezist mai mult de cateva luni", a mai spus Eugen Veres.

"Domnul Veres cu rampa temporara va functiona pana al deschiderea primei celule, dar domnul Veres nu va rezista daca nu reduce cantitatea de deseuri. E obligatorie sortarea direct de la sursa", a afimat Imre Lenke.

"Sau posibilitatea sa ducem la Alesd", a replicat Eugen Veres. Sergiu Hossu a dat exemplu situatia din Suceava, unde deseurile sunt duse la 60 de km, iar "transportul este platit de municipalitate".

"Mie imi pare rau ca nu e nimeni de la municipalitate aici, pentru ca ei trebuie sa raspunda", a conchis Imre Lenke.

De inchiderea rampei de la Pata Rat, cel mai tarziu in luna septembrie 2012, si pana la deschiderea viitoarei fabrici de deseuri din zona, finantat din fonduri europene si construita de Consiliul Judetean Cluj, Primaria va si pusa in situatia de a nu mai avea unde sa duca deseurile clujenilor.

Directorul Brantner Veres, Eugen Veres, si-a esprimat temerea ca nici statia de sortare din viitoarea fabrica de deseuri nu este cea mai buna, putand aparea probleme.

 

Eugen Veres ataca proiectul lui Tise: Statia de sortare a deseurilor, de la viitorul depozit de la Pata Rat, cea mai proasta investitie

Comentarii Facebook