Duminica 22 Decembrie

Se înființează grupe noi de grădiniță în Apahida, Florești și Baciu. ”300 de mașini scoase din trafic”


Comunele Apahida, Florești și Baciu vor beneficia de grupe noi de grădiniță pentru a ajuta la decongestionarea traficului auto. Se estimează că circa 300 de autoturisme vor fi scoase din trafic cu aceste măsuri. 

Vom înființa 6-7 grupe noi de grădiniță în Florești, Apahida și Baciu, ceea ce înseamnă că 300 de mașini vor fi scoase din trafic, pentru că cei mici nu vor mai fi duși în Cluj-Napoca. La Florești, se eliberează unele spații noi prin darea în folosință a noii școli și vom face 3 grupe cu 100 de copii. La Apahida, vor fi înființate 2 grupe cu 60 de copii, prin darea în folosință, undeva în luna noiembrie, a unei noi grădinițe din fonduri europene, iar la Baciu vor apărea 2 noie grupe”, a explicat inspectorul general școlar Cluj, Valentin Cuibus.

Floreștiul a beneficiat și anul trecut de un număr foarte mare de locuri noi la grădiniță, fiind înființate 15 grupe, cu 450 de copii. Acolo va fi dată în folosință, din 9 septembrie, școala din cetatea Fetei, unde vor fi mutați o parte din copiii de la vechea școală, ceea ce va duce la eliberarea unor spații. ”În 9 septembrie va fi festivitatea de începere a cursurilor. Este o instituție școlară modernă, cu 24 de săli de clasă, patru laboratoare și alte condiții. În primă fază, în acest an va funcționa ca subsidiară a Școlii gimnaziale ”Gheorghe Șincai” din Florești, pentru că mai avem nevoie de niște acreditări, iar anul viitor îl vom defini ca fiind liceu. În anul școlar 2019 - 2020, clasele primare de la Școala gimanzială ”Gheorghe Șincai” își vor desfășura activitatea în noua clădire, după care de anul viitor vom gandi o nouă structură în ceea ce privește arondarea pentru partea de liceu, gimnaziu și școală primară. Pot să spun că și creșa din Cetatea Fetei este pe punctul de a fi finalizată și de lucrează pentru finisaje și curățenie. Cel puțin din punct de vedere educațional anul 2019 a fost unul deosebit pentru noi.

Într-un viitor apropiat vom începe construcția unei noi instituții școlare, în zona străzilor Eroilor / Porii, astfel încât să acoperim și acea zonă de aglomerare urbană cu o școală și o grădiniță”, a precizat primarul comunei Florești, Horia Șulea. 

În Apahida, primarul Grigore Fati vrea să termine până în luna noiembrie grădinița construită pe fonduri europene. ”Eu vreau în noiembrie să o terminăm, dar nu depinde numai de noi. Avem o grădiniță cu 6 grupe, cu bloc alimentar, bucătărie, săli de mese, parcări, tot ceea ce este necesar. Patru grupe vor fi ocupate de cele care funcționează acum în alte spații, iar alte două grupe vor fi înființate la darea în folosință a grădiniței. 

Investiția este de 500 de mii euro din fonduri europene și 500 de mii din fonduri proprii. Au apărut probleme pe linia ISU și a trebuit să mergem la Satu Mare cu modificări de proiect”, a explicat Grigore Fati. 

Grădinița este situată în zona centrală, peste drum de căminul cultural, iar accesul se va face din strada Libertății (DN1C) și de pe un acces deschis nou, unde Primăria a pus apă și canalizare, de pe strada Traian.

Primăria Apahida vrea să demareze în 2020 construcția unei grădinițe în Dezmir, dar ar mai trebui și o creșă în Apahida, astfel că totul va depinde de fondurile de la buget. 

Primarul Grigore Fati a ținut să îi dea o replică primarului Emil Boc, care a acuzat comunele limitrofe că nu construiesc creșe și pun presiune pe Cluj-Napoca. ”Apropo de problema creșelor și a grădinițelor, vreau să îi dau o replică primarului Emil Boc și să îi spun că în Apahida este o cresă la 13.200 de locuitori, iar în Cluj-Napoca este o creșă la 22.000 de locuitori, așa că nu știu cine pune presiune...”, a completat primarul. 

Toate aceste nou grupe de grădiniță vor permite părinților să își lase copiii la unitățile școlare locale, fără a mai fi nevoie sa îi aducă cu autoturismul până în Cluj-Napoca. 

Rămâne de văzut dacă măsura va duce la decongestionarea traficului rutier pe drumurile de intrare în oraș.

Comentarii Facebook