Duminica 22 Decembrie

Se schimbă ora sâmbătă noaptea. România trece la ora de iarnă!


România trece, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora de iarnă. Astfel, ora 4 devine ora 3, iar ziua de duminică va fi cea mai lungă zi a anului şi va avea 25 de ore în loc de 24. 

În noaptea de 29/30 octombrie, toate trenurile de călători care au ora de plecare din staţiile de formare după ora 4 vor pleca la orele din Mersul de tren în vigoare. Începând din 30 octombrie, în activitatea de transport feroviar de pasageri se va trece la ora Europei Orientale, ora 4 AM devenind ora 3 AM. Având în vedere că şi în ţările vecine trecerea de la ora de vară la ora Europei Orientale oficială se face în aceeaşi zi de 30 octombrie 2022, între staţiile de frontieră trenurile vor circula după orele din Mersul de tren în vigoare, informează CFR Călători.

Cum ne afectează organismul trecerea la ora de iarnă și ce e bine să facem

În februarie 2018, Parlamentul European a adoptat o rezoluție în care s-a cerut reevaluarea regimului schimbării orei precum şi în urma solicitărilor cetăţenilor şi a câtorva state membre. Comisia Europeană a propus în același an renunţarea la practica trecerii de la ora de vară la ora de iarnă, în urma celui mai mare sondaj online derulat în istoria UE la care au participat 4,6 milioane de persoane.

Comisia Europeană a descoperit că economiile de energie produse de trecerea la ora de vară sunt mici. În schimb, mulţi cetăţeni din cele 28 de state membre UE se plâng de efectele negative ale trecerii la ora de vară asupra bioritmului lor. Odată cu schimbarea orei în luna octombrie, calitatea somnului este afectată. Efectele benefice ale unei ore în plus de somn dispar rapid, mulţi spunând că se simt mai rău decât atunci când dormeau mai puţin.

Principalele efecte negative ale sănătății provocate de schimbarea orei sunt: tulburări de somn, oboseală, nervozitate, creșterea nivelului de stres, lipsa concentrării, depresie, apariția asteniei de toamnă.

Adaptarea organismului la schimbarea orei durează aproximativ o săptămână, arată experții. Respectarea programului de somn și mișcare în aer liber ajută la sincronizarea ceasului biologic cu noua oră.

Comentarii Facebook