Sambata 23 Noiembrie

Se vinde o superbă vilă pe cea mai exclusivistă stradă din Cluj-Napoca. Acolo, se scot case la vânzare o dată la 20 de ani - FOTO


O superbă vilă de pe strada Cardinal Iuliu Hossu (n.red. fostă Pavlov, pentru clujenii vechi), construită înainte de Al Doilea Război Mondial, se vine cu exorbitanta sumă de 2,2 milioane de euro. Dar, față de alte vile de prin cartiere, aceasta parcă merită banii, mai ales prin prisma faptului că se află pe cea mai exclusivistă stradă din oraș, unde o vilă se vinde o dată la 20 - 30 de ani sau deloc.

Pozitia proprietății este una de exceptie, retrasa de la zgomotul si tumultul orasului, cu acces facil spre toate punctele importante ale orașului. În fața vilei regasim o grădină, cale de acces la garaj si alee de intampinarea oaspetilor (cca. 200 mp) iar in spate dispune de o gradina retrasa de 500 mp, ce ofera linistea si intimitatea mult dorita.

Vila este structurată pe 3 nivele, avand amprenta la sol 108 mp. La subsol se afla 2 pivnițe si un garaj, parterul este compartimentat in sufragerie, camera, bucătărie, hol si un WC iar la etaj se afla 2 dormitoare si 1 baie. De asemenea, la etaj regasim 2 balcoane care oferă panorame unice in Cluj-Napoca.

Proprietatea prezinta finisaje clasice si ofera posbilitatea amenajarii ulterioare, după gusturile, preferințele si standardele noilor proprietari.

Este o vilă care se adresează pretentiosilor, care doresc o proprietate remarcabilă, pe una dintre cele mai frumoase străzi din Cluj-Napoca”, precizează agentul imobiliar.

Casa necesită clar renivare urgentă, așa că nu are rost să vorbim despre dotări. 

Superbele vile de pe strada Pavlov, îi vom spune așa pentru că este numele cunoscut de clujeni, au fost ridicate la începutul secolului trecut, dar comuniștii le-au confiscat pe toate. În aceste superbe case s-au mutat nomenclaturiștii regimnului comunist, dar și unele personalități, cum a fost taragotistul Dumitru Fărcaș. După Revoluție, unele vile au fost revendicate și retrocedate, dar eliberarea s-a făcut cu greu. 

Vilele au fost naționalizate în 1950 de regimul comunist

Una dintre vilele de pe strada Pavlov a fost ocupată de UDMR, partidul primind casa din fondul de locuințe al statului. După mai bine de patru ani de procese, Ana Lupaş, artist plastic român decorat cu Ordinul naţional „Steaua României“ în grad de Comandor, a reuşit să câştige în instanţă dreptul de proprietate asupra acesteia. Casa a fost construită de bunicul ei, Ioan Lupaş, pe strada Pavlov, locul unde au avut vile toţi nomenclaturiştii regimului comunist.

Deşi avea o sentinţă definitivă, în 2008, Ana Lupaş nu a reuşit timp de 2 ani să intre în clădire. Pentru că acolo era sediul UDMR Cluj, dar lucrurile s-au soluționat între timp. Din acest motiv, multe dintre casele de pe strada Pavlov sunt în paragină.

Ana Lupaş, descendentă pe linie maternă a liderului PNŢ Iuliu Maniu, este nepoata lui Ioan Lupaş, fost ministru al culturii şi cultelor în perioada guvernului Averescu, care a construit casa în anul 1933.

Bunicul ei a fost dus în „închisoarea miniştrilor“ de la Sighetu Marmaţiei, alături de Iuliu Maniu, iar casa a fost naționalizată în 1959. A servit ca reşedinţă a primilor secretari comunişti ai judeţului Cluj, iar după Revoluție a fost dată UDMR.

Așa s-a întâmplat cu multe dintre vilele de pe această stradă. De menționat și că pe această stradă puterea comunistă a rezervat 3 vile, unde nu locuia nimeni și care erau folosite în cazul în care cuplul Ceaușescu ajungea la Cluj. Se pare că acestea nu au fost folosite niciodată. O vilă era pentru dictatori, a doua pentru primul ministru și a treia pentru cei care le asigurau securitatea. 

Comentarii Facebook