Duminica 22 Decembrie

Sediul Academiei de Muzică din Mănăștur prinde contur. Înainte, acolo era o clădire neterminată și abandonată - FOTO


Noul sediu al Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca prinde contur pe zi ce trece și urmează să devină locul în care studenții academiei vor putea studia în cele mai bune condiții.

Ce s-a făcut până acum:

▪️ la nivelul clădirilor ce vor găzdui universitatea, căminul studențesc, atelierul și sala de sport: am finalizat termosistemul, iar în prezent lucrăm la montarea ultimelor tâmplării exterioare și la realizarea tencuielii decorative. În paralel, la interior, înaintăm cu finisajele, respectiv: tencuieli, vopsitorii lavabile, placări cu gresie și faianță, realizarea tavanelor casetate și de gips carton, precum si la realizarea instalațiilor electrice, HVAC, termice și sanitare.

▪️ la viitoarea sală de spectacole: a fost finalizată structura de rezistență din beton și a fost montată confecția metalică pentru acoperiș. Acum, ne ocupăm de montarea podului tehnic și de realizarea învelitorii. Totodată, la interior au fost începute lucrările de instalații electrice, termice și sanitare.

După finalizarea lucrărilor, Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca va deveni un adevărat ”hub” cultural și educațional ce va beneficia de: sală de spectacole cu o capacitate de 1000 de persoane, sală de orgă cu 216 de locuri, amfiteatru cu 224 de locuri, bibliotecă, săli de curs, săli de studiu individual, diferite alte săli (repetiţii, de încălzire pentru artişti, săli individuale pentru dirijor şi solist, săli de regie etc.), laboratoare, vestiare pentru artişti, spaţiu pentru depozitarea decorurilor, adăpost de protecţie civilă pentru 140 de persoane la demisolul clădirii, cămin studențesc cu 56 de camere pentru un număr de 180 de studenţi și o sală de sport.

Proiectul nu a fost susținut deloc de la nivelul Primăriei Cluj-Napoca sau al Consiliului Județean Cluj. Finanțarea este asigurată de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei prin Compania Națională de Investiții.

foto-ruina-spital-cluj-sursa-bogdan-stanciu.jpg

După 1990, acolo s-a început construcția unui spital, care trebuia să adune la un loc numeroasele secții clinice împrăștiate din tot orașul. În 2003, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Cluj, prin directorul de atunci chirurgul Ștefan Florian, a anunțat că imobilul a fost construit greșit și că spațiile nu sunt ideale pentru a fi realizat un spital.

De atunci și până acum un an, clădirea a stat în paragină și nimeni nu a vrut să o preia, nici Primăria Cluj-Napoca și nici Consiliul Județean Cluj. Până la urmă s-a găsit soluția amenajării unei Academii de Muzică, necesară în Cluj-Napoca. 

Comentarii Facebook