Vineri 22 Noiembrie

Şefa Curţii de Apel Cluj, Denisa Băldean, limitează accesul jurnaliştilor la actul de JUSTIȚIE

 

Denisa Băldean, preşedintele Curţii de Apel Cluj, a fost acuzată dur de reprezentanții presei clujene că limitează accesul ziariștilor la actul de justiție.

 

Băldean a emis un ordin prin care mass-media nu mai are acces în Palatului de Justiţie după ora 15.30 sau în weekend, chiar dacă atunci sunt judecate dosare grele de corupție. În weekend pot avea loc arestări ale DNA, iar acuzații sunt duși la mandat. Denisa Băldean vrea ca presa să se informeze cum poate, dar să nu asiste la actul de justiție.

 

Miercuri, în timpul conferinţei de presă după şedinţa de bilanţ a Curţii de Apel Cluj, la care au participat preşedintele CSM, Mircea Aron, şi fostul preşedinte, Adrian Bordea, Denisa Băldean a explicat că Jandarmeria a solicitat ca presa să nu mai fie lăsată în afara programului, pentru că oamenii legii nu ar putea asigura securitatea.

 

Un ziarist a prezentat în acel moment poziția Jandarmeriei din Cluj, care precizează că problema securității nu s-a pus niciodată.

 

Denisa Băldean, preşedintele Curţii de Apel Cluj, a invitat Asociaţia Profesioniştilor din Presa Clujeană la o dezbatere oe acest caz.

Conducerea Curţii de Apel Cluj a dispus, prin ordinul de serviciu nr. 16 din 4 mai 2015, ca accesul reprezentanţilor mass-media in interiorul Palatului de Justiţie sa fie permis numai în timpul programului de lucru.

 

Acest ordin a fost emis la sesizarea jandarmeriei, strict din motive ce vizau asigurarea securităţii in clădire.

 

Securitatea în interiorul Palatului de Justiţiei este asigurată pentru perioada programului de lucru al instanţei de un dispozitiv de jandarmi, care se retrage la ora 15.30, astfel încât, după aceasta oră, nu mai este asigurată protecţia bunurilor si a persoanelor în interiorul clădirii.

 

Această vulnerabilitate în asigurarea securităţii a determinat emiterea ordinului mai sus amintit, regula fiind valabilă nu doar pentru presă, ci şi pentru public.

 

Din acest motiv, după încheierea programului, nicio persoană din exterior, cu excepţia personalului si a părţilor, nu mai are acces in clădire.

 

Persoanele aflate deja în clădire la încheierea programului de lucru pot rămâne în interiorul clădirii pana la finalizarea şedinţelor de judecată la care asistă sau participă.

 

Ca atare, în situaţia mai sus amintită, nu a fost interzis accesul presei la această şedinţă de judecată, ci regula este una generală, determinată de motivele evocate”, preciza Biroul informare şi relaţii publice al Curții de Apel Cluj în 1 martie.

Comentarii Facebook