Miercuri 30 Octombrie

Șefa IȘJ Cluj susține desființarea învățământului simultan, specific mediului rural: „Sperăm să convingem primarii”


Peste 20% din elevii din ciclul primar, din mediul rural, fac învățământ simultan, adică ore cu elevi din alte clase, mai mari sau mai mici, potrivit datelor Ministerului Educației. Concret, este vorba despre 102.153 de elevi de clasele primare și gimnaziale, care fac ore în clase în care sunt elevi și din alți ani de studiu. Învățământul simultan înseamnă că învățătorul sau profesorul predă într-o clasă în care sunt elevi de diferite vârste, din ani de studiu diferiți. Un raport recent publicat de Institutul de Științe ale Educației arăta că învățământul simultan este una dintre cauzele de chiul la examenul de la finalul clasei a VIII-a.

Marinela Marc, șefa Inspectoratului școlar Cluj, a spus că în școlile de la sate din județ, unde niciun elev nu a luat peste media 5 la Evaluarea Națională, elevii învață în sistem simultan, iar „decizia funcționării acestor școli este a autorităților locale”. 

Într-un interviu pentru TVR Cluj, Marinela Marc semnalează faptul că „să ai în aceeași clasă copii de patru nivele diferite, clar în clasa a V-a nu vorbim de egalitate de șanse,(…) dacă elevii continuă învățământul simultan și în gimnaziu, cu siguranță la sfârșitul clasei a VIII-a nu pot avea aceleași rezultate”, a mai spus inspectorul general școlar.

Inspectorul general școlar din Cluj, Marinela Marc spune că „sunt școli mici, unele, sunt structuri ale școlilor de centru în care elevii învață în clase cu predare simultană. Sunt, din păcate, aspecte pe care nu am reușit nici noi să le reducem, pentru că până la urmă decizia aceasta a funcționării unor astfel de școli mici este a autorităților locale. Ei aprobă rețeaua școlară și oricât am încercat să-i lămurim pe primari că pe termen lung nu este benefică o astfel de formă de învățământ, nu am reușit. (…) Sperăm că anul viitor, după ce scăpăm de toate rândurile de alegeri, vom putea poate să convingem primarii că au alte șanse copiii care învață în clasă de sine stătătoare”, mai spune șefa ISJ Cluj.

Din anul școlar 2024-2025, clasa a VIII-a nu se mai organizează în regim simultan, indiferent de numărul de elevi, potrivit metodologiei învățământului simultan, document publicat în Monitorul Oficial.

Amintim, 42,27% dintre elevi din mediul rural nu au reușit să ia media 5 la Evaluarea Națională 2024, spre deosebire de 15,35% dintre elevii din mediul urban, arată datele Ministerului Educației.

Comentarii Facebook