Semnificatia zilei de 1 Mai
Ziua Internationala a Muncii este sarbatorita inca din anul 1889, fiind decretata de catre Congresul Internationalei Socialiste in memoria victimelor grevei generale din Chicago, in urma careia au murit 4 muncitori si multi alti au fost grav raniti. Greva generala din Chicago a avut ca rezultat reducerea orelor de lucru la 8 fara micsorarea salariului si concediu prestabilit, facand parte dintr-o serie mai complexa de proteste.
Cu timpul, 1 mai a devenit sarbatoarea muncii in majoritatea tarilor lumii, diversele manifestari capatand amploare pe masura ce autoritaile au convenit cu sindicatele ca aceasta zi sa fie libera.
In Romania, ziua de 1 mai a fost prima data sarbatorita in 1890 de catre miscarea socialista. in perioada regimului comunist, de 1 mai autoritatile organizau manifestatii uriase pe marile bulevarde. Coloanele de muncitori, in tinute festive, scandau lozinci si purtau pancarte uriase. Dupa 1990, importanta propagandistica a zilei a fost minimalizata, dar oamenii se bucura de acest eveniment, sarbatorindu-l in aer liber, la iarba verde, la mare ori la munte, delectandu-se cu mici si bere.
2 Comentarii
Bai Marcu, vezi ca a inceput slujba la biserica si tu esti tot pe net. Te-a prins diavolul si nu te mai lasa sa mergi la biserica. MARE ATENTIE!
nici vorba!
ceea ce oamenii sarbatoresc in mod inconstient e nasterea conspiratiei autonumitilor iluminati in bavaria acum 300 de ani, cei care continua sa aplice socurile inrobirii intregii omeniri, dintre care asa numitele revolutii socialiste, ateismul, nazismul, globalizarea si toate mizeriile noii dezordini mondiale.
cetateni, NU sarbatoriti… Citeste mai departe