Semnificatia zilei de 1 Mai


Ziua Internationala a Muncii este sarbatorita inca din anul 1889, fiind decretata de catre Congresul Internationalei Socialiste in memoria victimelor grevei generale din Chicago, in urma careia au murit 4 muncitori si multi alti au fost grav raniti. Greva generala din Chicago a avut ca rezultat reducerea orelor de lucru la 8 fara micsorarea salariului si concediu prestabilit, facand parte dintr-o serie mai complexa de proteste.

Cu timpul, 1 mai a devenit sarbatoarea muncii in majoritatea tarilor lumii, diversele manifestari capatand amploare pe masura ce autoritaile au convenit cu sindicatele ca aceasta zi sa fie libera.

In Romania, ziua de 1 mai a fost prima data sarbatorita in 1890 de catre miscarea socialista. in perioada regimului comunist, de 1 mai autoritatile organizau manifestatii uriase pe marile bulevarde. Coloanele de muncitori, in tinute festive, scandau lozinci si purtau pancarte uriase. Dupa 1990, importanta propagandistica a zilei a fost minimalizata, dar oamenii se bucura de acest eveniment, sarbatorindu-l in aer liber, la iarba verde, la mare ori la munte, delectandu-se cu mici si bere.

Comentarii Facebook