Sambata 7 Septembrie

Și-a donat salariul elevilor cu note mari la BAC și nu regretă nimic! Profesoara din Cluj care a dat o lecție „sistemului”: „Sunt copii buni și muncitori”


Profesoara de matematică Alexandra Avasicei de la Colegiul „Emil Negruțiu” din Turda a devenit cunoscută în toată țara după ce și-a anunțat elevii că îi va premia din propriul buzunar dacă iau 10 la BAC. Totul a pornit dintr-o glumă, spune cadrul didactic, care însă nu a regretat nicio secundă că a pus în „pușculiță” niște bănuți pentru elevi, deși după viralizarea știrii au fost și opinii contra.

Alexandra Avasicei și-a îndeplinit scopul, a reușit să-și motiveze elevii, iar aceasta a fost cea mai mare remunerare pentru tânăra profesoară, chiar dacă a recurs la metode de predare atipice.

Cum a început totul? La una dintre aceste Simulări elevii au luat note mari, unul dintre copii, mai în glumă, mai în serios, a întrebat-o pe profesoară dacă nu-l recompensează făcându-i un plin la mașină: „Nu mi s-a părut obraznic sau impertinent...propunerea lui chiar m-a amuzat. Și am intrat în joc. După ce m-am gândit câteva momente, le-am spus tuturor că cine ia note mari la Bacalaureat va primi un premiu în bani. Mai exact, cine ia 10 la Bac primește 500 de lei”, a spus profesoara pentru Adevărul.

În următoarea secundă, în clasă s-a făcut o liniște deplină. Copiii și-au privit dascălul uluiți. Nu le venea să creadă. „Au crezut că glumesc. Așa că am venit cu explicații. Am vrut să-i mobilizez să dea tot ce au mai bun din ei. Pentru că am văzut că mulți au potențial. Și, pentru că am în clasă copii care muncesc în vacanțe ca să câștige un ban în plus pentru familiile lor, m-am gândit că premiul i-ar ajuta mult”, notează sursa citată.

În total, Alexandra a oferit copiilor 900 de lei, 5 elevii au luat peste 9 la examen. „Am avut doi copii care au primit 250 de lei, unul care a primit 300 de lei și unul care a primit 100 de lei”. Bani strânși de profesoară pe tot parcursul anului școlar, din propriul salariu. „Am pus deoparte bănuți în fiecare lună. Într-o lună mai mult, în alta mai puțin. Orice surplus se ducea în pușculița copiilor. Sunt copii buni și muncitori, care provin din familii cu venituri medii și care lucrează în vacanțe să câștige un ban în plus. Mi-am adus aminte de mine când eram de vârsta lor. Nici eu nu am avut prea mulți bani, mai ales că pe vremea aceea nu existau burse. Și eu am terminat tot un liceu tehnologic, însă am reușit să intru la Universitate, la Babeș-Bolyai, la mate-info. Asta le-am spus și elevilor mei mereu. Nu contează ce liceu faci, contează să te ții de carte, să înveți în plus, să te intereseze, să-ți dorești să ajungi undeva în viață”. 

Banii au fost trimiși elevilor direct în contul bancar, iar gestul profesoarei a fost apreciat și în cancelarie. Colegii i-au aplaudat ideea. „În școală ideea a fost apreciată. Însă, pentru că povestea aceasta s-a viralizat cumva, au apărut pe internet și comentarii contra. Dar, mie mi s-a părut o idee bună și iată, am avut rezultate. Chiar mă bucur că am procedat așa”, potrivit sursei citate. 

Comentarii Facebook