Vineri 22 Noiembrie

Șicanarea în trafic din Piața Cipariu s-a soldat cu decesul unui șofer. Agresorul a fost condamnat cu suspendare

 

Judecătorii clujeni l-au condamnat cu suspendare pe tânărul de 19 ani, care în ianuarie 2017, a șicanat și apoi bătut un bărbat de 53 de ani, în Piața Cipariu. Totul s-a terminat cu decesul ultimului. 

 

Agresorul a fost condamnat la 3 ani închisoare cu suspendare pentru vatamari cauzatoare de moarte. Victima a decedat la o luna dupa incident. Instanța a reținut în favoarea inculpatului circumstanțe atenuante, adica a fost și vina victimei pentru incident.

 

Tribunalul Cluj l-a condamnat pe protagonistul incidentului din 2 ianuarie 2017 la 3 ani închisoare cu suspendare pe un termen de încercare de 4 ani și, în plus, l-a obligat sa presteze 80 de zile în folosul comunitații. De asemenea, are de platit daune morale de 21.000 de euro catre soția și fiica defunctului, scrie Clujust.ro.

 

La data de 02.I.2017, în intervalul orar 1400-1430, în P-ța Cipariu din Cluj-Napoca, inculpatul P.P.A, i-a aplicat o lovitura de pumn, în fața, numitului TDV iar victima s-a dezechilibrat și a cazut. Lovirea și izbirea, în cadere, de caldarâm i-au cauzat acestuia un traumatism cranian complex (facial și cerebral) care, pe fondul nefast al complicației acestuia, a provocat moartea persoanei vatamate, la 01.02.2017.

 

În actul medico-legal ce conține constatarile ?i concluziile de specialitate, s-a consemnat ca moartea violenta a numitului TDV, la 01.02.2017, „s-a datorat insuficienței multiple de organ în contextul sepsisului pe fondul bronhopneumoniei aparute ca și complicație (…)”, ca „leziunile s-au putut produce la data de 02.01.2017 prin lovire cu corp dur și cadere pe un plan dur (…)”, precum ?i ca „între leziunile constatate și deces exista legatura (secundara) de cauzalitate” .

 

Pentru ca împrejurarile anterioare comiterii infracțiunii nu pot fi cunoscute decât din ceea ce a relatat inculpatul, parchetul a reținut versiunea acestuia: el și cu victima, în timp ce conduceau mașina și unul și celalalt („Seat Ibiza” …… inculpatul, „Opel Astra” …..victima) au ajuns, la un moment dat, sa circule pe aceeași strada și în acela?i sens și, fara nici un motiv, precizeaza inculpatul, victima TDV a început sa-l șicaneze  în sensul ca i-a taiat calea, frâna brusc în fața lui și-i facea semne obscene.

 

Amândoi și-au continuat însa drumul și, la intersecția Caii-Turzii cu Piața Ciparu doi au ajuns, cu mașinile, unul în spatele celuilalt (mașina inculpatului în spatele mașinii victimei). Când victima a observat ca inculpatul a oprit a ieșit din mașina, s-a dus la acesta și l-a insultat și lovit „cu pumnul în cap”, prin locul liber lasat de geamul fața-stânga ce era întredeschis. Ulterior, inculpatul a ieșit și el din mașina și s-a dus spre victima, care se întorcea spre autoturismul ei, pentru a o întreba de ce l-a lovit  iar când numitul T.D s-a întors cu fața spre el, inculpatul l-a lovit și victima a cazut, pierzându-și cunoștința.

 

Aceasta versiune se poate accepta ca fiind plauzibila, cu ajutorul imaginilor camerelor de supraveghere video ale Primariei Cluj-Napoca

 

Inculpatul a explicat ca a reacționat agresiv, întrucât s-a „panicat” („m-am speriat, ca am crezut ca ma lovește din nou”,. A mai aratat  inculpatul ca cel pe care l-a lovit „era în stare de ebrietate”.

 

Aceasta atitudine agresiva a victimei, la locul opririi mașinilor, poate fi dovedita cu imaginile video captate de camerele de supraveghere a traficului rutier din P-ța Ciparu – acestea arata ca persoana care iese din mașina și se-ndreapta fara ezitare catre mașina celuilalt este victima TDV. Abia apoi se consuma actul de lovire, cu pumnul, a acesteia, când, de aceasta data, inculpatul se îndreapta spre victima și spre mașina ei, la care TDV se întorcea deja. Aceasta secvența a conflictului celor doi este înregistrata de camera 8.32 începând cu minutul 18 al orei 14.00.

 

S-a reținut ca victima putea fi în stare de ebrietate, pentru ca îmbibația alcoolica este dovedita și prin constatarea facuta  la locul intervenției lor – locul comiterii infracțiunii, de catre „persoanele de pe echipajul Smurd care au acordat primul ajutor victimei”, și prin analiza toxicologica a probelor de sânge recoltate de la aceasta (0,90 gr/l la ora 1538 și 0,80 la ora 1638, f. 55). Buletinul acestei analize este mijloc de proba în dosarul nr. 140/P/2017 al Parchetului de pe lânga Judecatoria Cluj-napoca al carui obiect este infracțiunea de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, prev. de art. 336 alin. 1 C.pen.

 

Având în vedere împrejurarea ca inculpatul a recunoscut în fața judecatorului, savârșirea faptei astfel cum a fost descrisa în rechizitoriul întocmit,  judecata urmând a avea loc numai în baza probelor administrate în faza de urmarire penala pe care inculpatul a declarat ca și le însușește, instanța a admis cererea acestuia de a fi judecat conform dispozițiilor art. 374 al. 4 C.p.pen, re?inând ca din probele administrate în cursul urmaririi penale rezulta ca aceasta fapta exista, constituie infracțiune și a fost savârșita de inculpat”.

 

Victima a avut o alcoolemie de 0,90, respectiv 0,80 gr., potrivit buletinului de analiza toxicologica  a probelor de sânge.

 

Instanța a dispus plata unor ”despagubiri civile în suma de 5421,5 lei reprezentând daune materiale (corespunzator unui grad de culpa de 70 %), aceste pretenții fiind dovedite cu înscrisuri depuse la dosar și suma de 10.500 euro sau echivalentul în lei la data plații reprezentând daune morale, de asemenea corespunzator unui grad de culpa de 70 % din suma totala de 10.500 euro, apreciata de catre instanța ca suficienta pentru repararea prejudiciului de ordin moral suferit”, se arata în motivarea sentinței.

 

Rudele victimei au solicitat 250.000 de euro.

Comentarii Facebook