Siguranța elevilor în școli, prioritate ZERO pentru instituțiile de forță din Cluj
Inspectoratul de Poliție Județean Cluj a lansat campania ”10 pentru siguranță”, alături de Instituția Prefectului, Inspectoratul Școlar, Agenția Națională Antidrog, Agenția Națională Impotriva Traficului de Persoane, Inspectoratul de Jandarmi Județean și Gruparea de Jandarmi Mobilă și Inspectoratul pentru Situații de Urgență.
Campania se suprapune unor controale și inspecții făcute la toate școlile din județ. ”S-au făcut multe întâlniri și vizite în teren de către echipe mixte, de la toate instituțiile, și fiecare a avut obiectivele sale pe care le-a urmarit. Suntem în faza de centralizare a raportarilor.
S-a verificat pregătirea pentru începerea anului scolar, de la existența gardurilor pentru a putea asigura protecția elevilor, până la sistemele de securitate. Fiecare școală din județ are o persoana de legătură care este în contact cu Poliția.
Am impus, și vom urmări să se respecte, o implicare foarte serioasă a conducerilor școlilor, a profesorilor de serviciu în supravegherea situațiilor care pot apărea. Trebuie ca în permanență sa fie cineva de serviciu, un profesor, care să poată fi contactat în caz de probleme.
Vor fi controale în zona școlilor pentru a se lua măsuri împotriva celor care absentează. Directorilor li s-a cerut o mai strânsă legatură cu familia și Politia, acolo unde sunt cazuri cu risc”, a declarat prefectul județului Cluj, Aurel Cherecheș.
O problemă a școlilor este lipsa apei potabile și a canalizării, în unele locuri, motiv pentru care nu s-au eliberat autorizații de funcționare pentru 77 de obiective, din cele 630 autorizabile. ”Aici vrem să aducem o altă schimbare. Nu vom mai lăsa pregătirea viitorului an școlar pentru ultimele luni ale anului școlar în curs. De exemplu, pentru urmatorul an scolar, 2020 - 2021, vom începe pregătirea din octombrie - noiembrie anul acesta, astfel că directorii școlilor vor putea ține legătura cu primariile și să ceară ca lucrările necesare să fie puse în bugetul pentru anul viitor.
Multe acțiuni necesită bani și școlile nu vor mai putea spune că nu au bani si timp sa le prindă in buget. Le-am cerut directorilor să insiste la discuțiile cu primariile pentru a face rost de bani”, a mai spus prefectul.
Acesta a precizat că majoritatea celor 77 de obiective fără autorizație nu au apă potabilă, dar s-au montat dozatoare cu apă.
Despre campania ”10 pentru siguranță”, comandantul IPJ Cluj, comisarul șef de poliție Rus Mircea, a spus că are ca obiective prevenirea victimizării copiilor, dar se adresează, totodată, și părinților și profesorilor. ”Ne va preocupa siguranța rutieră, vor fi făcute informări pentru prevenirea și combarerea consumului de droguri, traficului de persoane și bullying -ul.
Anumite proiecte au început deja. Colaborăm și cu ISU și cu Jandarmeria, care vor face și demonstrații in scoli”, a precizat comisarul șef de poliție Rus Mircea.
În cursul anului trecut, în școli au fost semnalate 35 de infracțiuni, în special furturi, dintre care 22 comise chiar de elevi. Șeful Poliției Cluj i-a sfătuit pe părinți să aibă grijă cu ce gadgeturi își dotează copiii, pentru că riscă să îi transforme în victime.
”Cand îți dotezi copilul cu gadgeturi scumpe îl expui la riscuri. Mai simplu e sa nu trimită copiii cu telefoane scumpe. Majoritatea infracțiunilor din școli de anul trecut au fost furt de telefoane, dar ce te faci daca, manipulând un telefon pe stradă, vine un agresor și îi dă în cap ca să îi fure telefoane? Trebuie să conștientizate aceste lucruri și să le prevină”, a mai spus comisarul șef Mircea Rus.
”Unul dintre principalele sfaturi pe care le putem oferi elevilor și părinților este o atenție sporită la rețelele sociale. Racolarea copiiilor se face prin intermediul rețelelor de socializare. Copiii sunt foarte vulnerabili si le recomandam să nu accepte întâlniri și să anunțe adulții imediat ce au fost abordați. Cu privire la exploatarea sexuală se constată cresterea fenomenului de abordare pe rețele sociale. Agresorii stabilesc o legătură de încredere pe Facebook cu un copil căruia îi cer să trimită fotografii, cu care îi șantajează apoi să trimită fotografii mai explicite pe care le vând”, a explicat șeful IPJ Cluj.
Toate acestea lucruri vor fi explicate în cadrul campaniei, pentru a reduce riscurile.
0 Comentarii