Simbolul care marchează un traseu special în pădurea Hoia le-a dat bătăi de cap clujenilor: „L-am văzut pe copaci. Ce reprezintă?”


Un semn găsit pe copacii din pădurea Hoia Baciu le-a dat bătăi de cap clujenilor. Oamenii sunt curioși dacă simbolul marchează un traseu anume sau drumul către o potecă specială.

„Ce reprezintă acest semn? În Hoia am văzut pe copaci acest simbol și eram curios dacă e un traseu anume (dacă da, există vreun site unde îl pot verifica mai repede), dacă e o potecă sau indicații către ceva eveniment?”, a întrebat un clujean pe o rețea de socializare.

Simbolul marchează drumul de pelerinaj spiritual „Via Mariae”.

Ruta de pelerinaj Via Maria este un drum spiritual turistic. Un drum de pelerinaj, care se bazează pe cinstirea Sfintei Maria de către popoarele din Europa Centrală, dar totodată unește locurile mariane și valorile istorice, culturale aflate de-a a lungul traseului, fără să deosebire de religie. 

Are ca scop construirea în Europa Centrală a traseului turistic și de pelerinaj, respectiv a rețelei care să sistematizeze valorile religioase din această regiune. Via Maria face legătura în direcția est-vest între Mariazell din Austria, Budapesta, Máriapócs și Șumuleu Ciuc, iar în direcția nord-sud între Czestochowa, Esztergom, Budapesta și Medjugorje. Drumul trasează o cruce pe harta Europei Centrale ( Austria, Ungaria, România, Slovacia, Polonia, Croația, Bosnia), realizând astfel o rețea de trasee de pelerinaj bazate pe valorile locale, asemănător cu El Camino.

„Acest drum se adresează tuturor, îi cheamă pe toți. Îi așteaptă pe cei, care, indiferent de naționalitate, religie, doresc să fie pelerini în scop religios, spiritual, de autocunoaștere și îi așteaptă și pe cei care doresc să pășească pe acest drum deocamdată doar în scopuri turistice sau sportive. Acest drum va fi o punte între națiuni, religii, oameni, care leagă apusul de răsărit, devenind astfel Drumul care Leagă Națiunile din Europa Centrală și de Est, “Drumul reconcilierii”, care în viitor poate deveni drum cultural european”, spun cei care au marcat traseul. 

2.jpeg

Comentarii Facebook