Duminica 8 Septembrie

Situație TRAGICĂ pentru o afacere din Cluj: „Grindina a distrus toată munca noastră”/Cei care vor să ajute pot cumpăra produse „simbolice”


La 45 de kilometri de Cluj-Napoca, o familie care deține o mică afacere cu fructe și-a văzut munca de un an distrusă în doar câteva minute. Grindina de zilele trecute a făcut ravagii în comuna clujeană Recea-Cristur.

Fermierilor nu le mai rămână decât să ceară ajutorul oamenilor după ce furtuna a devastat roadele muncii lor.

„Bilanțul dezastrului de azi, 4 iunie 2024. Nu am putere să mai scriu. De la căpșuni, afine, roșiile din grădină, coacăze și zmeură, totul e distrus. Toată munca noastră. 

Am avut 400 de plante de căpșuni, le-am plivit săptămânal. Efectiv în fiecare săptămână am fost în grădină să nu existe buruieni. Azi nu mai am nimic. Din afine, jumătate sunt căzute de pe plante, pe jos. Erau așa încărcate și frumoase ca zilnic mă minunam de ele.

La coacăze situația e cea mai teribilă, fiind sursa noastră principală de venit și sursa supraviețuirii pentru tot ce înseamnă Poama Boierească. 

Am mers iar printre ele acum, să ne asigurăm ca ne uitam la scriu aici totul în deplină cunoștință de cauză și am realizat că în toată tragedia de acum câteva ore, chiar eram optimiști. Cel puțin un pic. Dar ne-am înșelat amarnic. Tufele noastre minunate, pline de frunze verzi și fructe mari acum sunt doar niște bețe. Unele nu au nici frunze, altele au doar frunze rupte și câteva boabe. Mă uitam pe rândurile de pe care în anii trecuți am cules zeci de kilograme și speram din priviri să fie 1 kg de cules. 

Vreau să știți că ne așteptăm să culegem 5 tone anul acesta. 5 tone. Știți câte pare că vom culege?  300 kg în cel mai optimist scenariu, adică dacă fructele ce nu au căzut și au fost lovite de grindină se vor dezvolta în continuare și dacă o vor face fiind lipsite și de frunze, nu doar lovite. Pare ireal ce scriu aici: 300 kg din 5000 kg, cât să facem un butoi de vin. 

Zmeură arată rău. Deși fructele nu au putut fi date jos de grindină fiind necoapte, sunt pline de lovituri, plantele au fost defoliate iar cele mai multe ramuri, rupte. Cum se vor dezvolta și coace ele fiind lipsite de mai mult de 70% din frunzele ce erau înainte? Nu avem răspunsul la asta, doar timpul ni-l va oferi. O bucată din mine se rupe când știu cât de plivite au fost, săpate, îngrijit și câtă speranță și iubire am pus în tot. 

Asta este ceea ce s-a întâmplat azi. O tragedie fără precedent căci în cei 9 ani de când plantele sunt aici, niciodată nu a fost un asemenea eveniment, zona fiind una ferită, datorită pădurii.

Ce ne rămâne de făcut? Să ne ștergem lacrimile și să sperăm că maybe next year…

Ca sa răspundem la întrebare: nu, nu avem asigurare, deci toată munca e pierdută. Doar plivitul a fost 650 ore de muncă…

Later edit: La insistențele celor dintre voi care doresc să cumpere câteva boabe simbolice de coacăze doborâte de grindină: vă mulțumim cu recunoștință. 

BT pay/ Revolut: 0786716014

IBAN: RO04BTRLRONCRT0092960602

Pop Ana Maria”, transmit cei de la Poama Boierească. 

d.jpeg

Comentarii Facebook