Vineri 22 Noiembrie

Smecherie uriasa la Compania de Autostrazi anchetata de DNA. Cinci vile din Cluj au fost vandute la jumatate de pret!


DNA a finalizat ancheta in legatura cu vanzarea a cinci vile din Cluj-Napoca care au fost vandute din patrimoniul Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Cluj, contra unor sume derizorii.

Cele cinci vile sunt situate in cartierul Zorilor, pe strada Lunii, intr-o zona considerata ca fiind una rezidentiala.

Procurorii DNA au dispus trimiterea in judecata a doi fosti directori din cadrul Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania, respectiv Dorin Gavril Debucean, fost director general si Alina Istrate, fost director general adjunct, sub acuzatiile de abuz in serviciu contra intereselor publice, fals intelectual, uz de fals si conflict de interese. Cei doi sunt acuzati ca au vandut cele cinci vile cu preturi mult mai mici decat valorau acestea pe piata imobiliara.


Ancheta DNA a scos la iveala faptulc a fostul director al CNADNR a dispus vanzarea din patrimoniul firmei a unui teren din Oradea, de 38.000 de mp si a celor cinci vile din Cluj-Napoca, contra sumei de 1.15 milioane de euro, in conditiile in care valoarea de piata a acestora era de 2.33 milioane de euro. "Prejudiciul cauzat in acest dosar se ridica la 1.21 milioane de euro", sustin procurorii DNA.

Pentru a putea vinde terenul si cele cinci vile, Debucean a falsificat o decizie a Consiliului de Administratie prin care se aproba vanzarea imobilelor la licitatie. Procurorii DNA sustin ca aceasta decizie nu a existat niciodata. "Dorin Gavril Debucean a luat aceasta decizie in mod nelegal intrucat nu exista initiatia CA al CNADNR, aprobarea Afunarii Generale a Actionarilor si mandatul special din partea Ministerului Transporturilor, Pentru a inlatura aceste lipsuri, el a falsificat hotararea CA si procesul verbal aferent acestei sedinte din data de 29 iulie 2008, consemnand in mod nereal, ca membrii CA au aprobat instrainarea imobilelor companiei", mai sustin anchetatorii.

Cei doi directori de la Compania de Autostrazi si-au pus planul in aplicare si au reusit sa creeze aparanta de legalitate, asftel incat cele cinci vile din Cluj-Napoca si terenul din Oradea sa fie vandute la jumatate din valoarea lor reala. Pentru a reusi planul, Debucean a avut nevoie de adjuncta lui, Alina Istrate. Aceasta a dispus intocmirea unor note de fundamentare pe care, mai apoi, le-a sustinut in sedinta AGA. Apoi a redactat caietul de sarcini pentru vanzarea imobilelor la licitatie, desi nu avea nicio atributie legala in acest sens.

Cele cinci vile si terenul din Oradea au fost cumparate la vremea respectiva de societatea Prototip SRL din Oradea. Patronul acestei firme, Valentin Pop, declara la vremea respectiva ca a cumparat imobilele oferind un pret direct.


Valentin Pop nu si-a putut explica la momentul repsectiv, de ce, cele doua firme care au participat la licitatie, Prototip SRL si Artelectro Construct, figureaza in baza de date a firmelor din Romania, ca avand acelasi numar de telefon.


Procesul se va judeca la Curtea de Apel Oradea. In acest proces, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale le solicita celor doi directori suma de 3.18 milioane de euro.

 

Comentarii Facebook