Snowmobilele distrug parcurile naționale din Carpați: E o autostradă de snowmobile - FOTO

 

Iubitorii de drumeții semnalează o tot mai intensă folosire a snowmobilelor în parcurile naționale și în rezervațiile din Munții Carpați. 

 

Un astfel de caz a fost documentat în Munții Rodnei, la sfârșitul săptămânii trecute, declarati rezervatie naturala a biosferei. ”De la noul refugiul al Asociatiei Salvamont Borsa situat deasupra partiei Prislop, pornea o adevarata autostrada de snowmobile. De cand mergem iarna la munte, adica de peste 15 ani n-am mai vazut asa ceva.

 

Am vazut un grup mare de aprox 8-10 snowmobile, care arau toata căldarea Stiol si mai apoi au iesit / urcat in creasta principala a masivului si au reusit sa aduca mirosul de benzina la propriu chiar pe varful Gargalau, la peste 2200 m altitudine. O parte din ei au luat-o spre vest si s-au dus pana sub varful Laptelui unde creasta mai ingusta si accidentata le-a oprit inaintarea.

 

Poluarea produsa de aceste utilaje inventate de om in scopuri utilitare, dar transformata in gradina Carpatilor in agrement, polueaza pe mai multe planuri: emisii de carburant, fonic (au un zgomot foarte mare, specific oricarei utilaj de acest fel) dar si vizual, muntele este arat la propriu. Va puteti da seama ce impact au asupra faunei, dar si a florei pe timp de vara ATV-urile.

 

Pe langa aceste aspecte, turistii hibernali care se deplaseaza fie perpedes, fie pe rachete de zapada ori schiuri de tura sunt nevoiti sa se dea la o parte din poteca turistica, caci acesti bolizi trec cu viteze mari, fix pe langa tine, ca sa stii cine-i sefu. In anii trecuti chiar a fost un accidentat, un schior a fost lovit de un snowmobil in muntii Rodnei”, a relatat unul dintre semnatarii sesizării, care a dorit să rămână anonim.

 

Povestea cu final aparent fericit, dar cu rezultate devastatoare

 

Iubitorii drumețiilor montane au spus că la cabana salvamontului este parcare de snowmobile. 

 

In luna ianuarie a.c. in presa aparea vestea ca un turist ceh a fost salvat dupa ce a cazut intr-o rapa din muntii Rodnei. Salvamontul prompt, l-a salvat, transportat si predat ambulantei. Toate bune si frumoase, iar mai apoi echipa de cehi au revenit cu un cadou impresionat catre echipa de salvatori din Borsa. Ia ghiciti: un snowmobil!

 

Noi stiam de la alti colegi de munte, ca salvamontistii din zona ara si ei cu spor versantii parcului national, dar na, cica ei mai si patruleaza. Acum insa, parcarea din fata noului refugiu salvamont Borsa, era plina de bolizi cu senile si cu gratarul fumegand. Se pare ca sunt primiti cu bratele deschise de salvatorii locali si stiu ca pot face ce vor muschii lor, intra in aria de protectie a parcului si isi bat joc de natura si orice turist aflat in zona are serios de inhalat si suferit.

 

Regurile unui parc national sunt clare, fara nici un utilaj care functioneaza pe combustibili fosili. Rangerii parcului precum si jandarmeria montana, credem noi, ar trebui sa-si faca datoria, ar trebui doar sa stea in capatul partiei Prislor si sa-i vada, iar mai sus in poiana Stiol de unde se intra in aria de protectie trebuie doar sa-i prinzi cu mata-n sac.

 

Exemplele cu alte locatii montane unde bastinasii si strainii (turisti nu-i pot numi) vin sa se ”joace liberi si neingraditi” caci stiu ca nu sunt trasi la raspundere de autoritati sunt multe, iar povestile colegilor intru pasiune, de prin tara, confirma din pacate aceste aspect. Stana de Vale, jud Bihor, muntii Calimani, muntii Parang, Cindrel si Maramuresului si probabil orice zona limitrofa unei minunate statiuni montane mioritice, sunt doar cateva exemple”, se mai arată în sesizare.

Comentarii Facebook