Duminica 8 Septembrie

Șoc la USAMV ! Rectorul USAMV Cornel Cătoi a fost suspendat din funcție de Tribunalul Cluj


Rectorul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca Cornel Cătoi a fost suspendat din funcție de Tribunalul Cluj. Decizia vine în urma unui proces intentat de cinci profesori universitari din cadrul instituției care au contestat procesul electoral. Soluția este executorie și poate fi atacată cu recurs în termen de cinci zile de la data comunicării.

Așadar, astăzi, 06 iunie 2024, Tribunalul Cluj a decis suspendarea Hotărârii Senatului Universitar al USAMV Cluj-Napoca nr. 850/12.01.2024 privind avizarea candidaturii pentru funcția de rector a dlui. prof. dr. Cornel Cătoi și a Hotărârii Senatului Universitar al USAMV Cluj-Napoca nr. 2729/07.02.2024 privind validarea alegerilor pentru funcția de rector.

Neregulile sesizate de reclamanți în cadrul dosarului nr. 1851/117/2024 privesc două argumente principale:

1. Candidatura nelegală a domnului prof. dr. Cornel Cătoi la funcția de rector al USAMV Cluj-Napoca întrucât Legea 199/2023 a învățământului superior interzice unei persoane să ocupe funcția de rector la aceeaşi instituţie de învăţământ superior pentru mai mult de două mandate, iar rectorul suspendat al USAMV Cluj-Napoca în prezent se află la cel de-al treilea mandat.

2. Alegerile pentru funcția de rector al USAMV Cluj-Napoca au fost viciate prin faptul că un număr de 413 studenți au fost excluși de pe listele de votare pentru reprezentanții studenților (Prefectul Studenților, reprezentanții studenților în Consiliile Facultăților, respectiv reprezentanții studenților în Senatul Universitar).

sentinta.JPG


Dima Alexandru Valerian, avocatul celor cinci profesori universitari din cadrul USAMV care au dat instituția în judecată a declarat pentru Știri de Cluj: 

”Neregulile sesizate de noi în cadrul dosarului nr. 1851/117/2024 privesc două argumente principale:
1. Candidatura nelegală a domnului prof. dr. Cornel Cătoi la funcția de rector al USAMV Cluj-Napoca întrucât Legea 199/2023 a învățământului superior interzice unei persoane să ocupe funcția de rector la aceeaşi instituţie de învăţământ superior pentru mai mult de două mandate, iar rectorul suspendat al USAMV Cluj-Napoca în prezent se află la cel de-al treilea mandat.
Precizăm faptul că această suspendare reprezintă un precedent extrem de important în România și un semnal important din partea justiției întrucât mai multe universități din România sunt conduse de rectori aflați la al treilea mandat.
2. Alegerile pentru funcția de rector al USAMV Cluj-Napoca au fost viciate prin faptul că un număr de 413 studenți au fost excluși de pe listele de votare pentru reprezentanții studenților (Prefectul Studenților, reprezentanții studenților în Consiliile Facultăților, respectiv reprezentanții studenților în Senatul Universitar)”.
Pe rolul Tribunalului Cluj se află și dosarul nr. 1836/117/2024 privind anularea actelor administrative mai sus indicate, dosar care are stabilit primul termen de judecată pentru data de 25 octombrie 2024. 

Comentarii Facebook