Sambata 2 Noiembrie

ȘOCANT! Cum a ARUNCAT Consiliul Județean Cluj 40 de milioane de euro pe o afacere ”alunecoasă”


Centrul ecologic de deșeuri al Clujului, demarat de Alin Tișe, ca președinte al CJ Cluj în 2012, pe final de mandat, stă pe un teren cu risc mare de alunecări. Specialiștii au arătat acest lucru încă dinainte de începerea lucrărilor, dar și pe durata acestora. Nimeni nu a ascultat, fiind un obiectiv de campanie electorală în 2012.

DNA susține la pagina 80 din ordonanța de clasare emisă în dosarul penal 49/P/2017, că investiția a fost ridicată într-o zonă cu potențial maxim de alunecare. Încă de la început, Alin Tișe și CJ Cluj știau că zona nu se pretează la o asemenea investiție, dar a permis executarea lucrărilor. De ce? Este o întrebare la care procurorii DNA Cluj nu au răspuns. ”În primul rând se impune menționarea faptului că toți factorii de specialitate au avertizat, atât anterior demarării lucrărilor de construcție cât și pe întreg parcursul acestora, asupra faptului că întregul amplasament este caracterizat de un potențial ridicat și de o probabilitate mare de producere a alunecărilor, apreciindu-se ca fiind defavorabilă implementarea unui proiect de o asemenea importanță, în condițiile unui versant ce prezenta inițial un potențial ridicat de alunecare”, susține procurorul Gabriela Iancu, de la DNA Cluj. 

În dosar sunt zece studii geotehnice și rapoarte de expertiză, toate indicând faptul că terenul nu se pretează la construcția gropii de gunoi, deoarece există riscul major al unor aluncări de teren. 

Procurorul DNA, Gabriela Iancu mai susține că singura instituție obligată prin contractul de finanțare să asigure implementarea proiectului este chiar Consiliul Județean Cluj. ”Beneficiarul Consiliul Județean Cluj, este cel obligat să asigure implementarea Proiectului, cu maxim de profesionalism și eficiență și va fi singurul răspunzător în fața AM și OI pentru implementarea proiectului și pentru realizarea obiectivelor prevăzute în Cererea de Finanțare”, susține DNA Cluj. 

De asemenea, procurorul DNA Cluj a decis că este relevant faptul că toate soluțiile tehnice pentru a evita alunecări ale dealurilor din zonă trebuiau găsite de proiectantul beneficiarului, adică al Consiliului Județean Cluj. ”Pentru că această parte a lucrărilor este în zona de FIDIC Roșu, beneficiarul este cel responsabil de proiectare, prin Proiectantul său, iar neîndeplinirea sarcinilor pe care le are Proiectantul este resposabilitatea și riscul Beneficiarului în relație cu Antreprenorul, iar Antreprenorul nu poate fi făcut responsabil de lipsa de acțiune a Proiectantului. Contractual, Beneficiarul (Consiliul Județean Cluj - n.n.) a cauzat nefinalizarea de către Anprenor (Atzwanger SRL - n.n.), a remedierilor și nu își poate invoca propria culpă pentru a pedepsi Antreprenorul, reziliind Contractul”, se mai arată în Ordonanța DNA Cluj. 

64405739_2267513356898726_2177602050328625152_n.jpg

Comentarii Facebook