Sambata 11 Ianuarie

Șofer de ridesharing din Cluj, înjurat și amenințat de un funcționar de la Protecția Consumatorilor: „Bă, nebunule! Pleacă de aici că te arunc pe scări”


Un șofer de ridesharing din Cluj-Napoca a trecut printr-o experiență șocantă, marți, 10 decembrie, când a fost agresat verbal și amenințat de un funcționar al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Cluj. Incidentul s-a petrecut după ce bărbatul a încercat să depună o sesizare împotriva unei spălătorii auto din Florești, care nu i-a oferit serviciul pentru care a plătit.  

Șoferul a relatat pentru Știri de Cluj că a mers marți dimineața la o spălătorie auto unde a introdus 10 lei într-un aparat pentru a primi un card de utilizare. Cardul nu a fost eliberat, iar încercările sale de a contacta administratorii spălătoriei au fost fără succes. Simțindu-se înșelat, bărbatul a decis să depună o plângere la CJPC Cluj.  

La sediul instituției, lucrurile au degenerat rapid. Un funcționar public a refuzat să înregistreze sesizarea pe motiv că șoferul nu avea probe suficiente.

Astăzi, în jurul orelor 09:40-10:00 m-am deplasat la o spălătorie auto din Florești, am văzut că nu se puteau cumpăra fise, dar era posibilitatea să introduci într-un aparat sume de la 10 lei în sus pentru a-ți elibera un card. Am introdus suma de 10 lei, o sumă nesemnificativă, că nu asta contează, dar nu mi s-a eliberat cardul.

Mașina era foarte murdară, eu sunt un șofer de ridesharing și voiam să lucrez. Era un număr afișat la intrare pe care l-am apelat de 3-4 ori într-o perioadă de timp de 10-15 minute, dar nu a răspuns nimeni. M-am simțit înșelat, revoltat, era o combinație de sentimente care mă apăsa. 

Pentru că aveam ceva de rezolvat în Mărăști, am decis să merg la Protecția Consumatorilor Cluj ca să depun o plângere, să se învețe minte, măcar să răspundă la telefon. 

Ideea e că nu e vorba de suma de 10 lei, dar e cau un scam: îți bagi banii, nu primești serviciul plătit și nici nu-ți mai răspunde nimeni. M-am dus la Protecția Consumatorilor, am bătut într-un gemuleț la un ghișeu și mi-a deschis un domn de aproximativ 50 de ani. 

I-am spus că vreau să depun o sesizare împotriva unei societăți care m-a prejudiciat. Respectivul domn m-a rugat să-i povestesc ce s-a întâmplat, apoi m-a întrebat dacă am probe.

I-am spus că sunt amplasate în zonă camere de luat vederi, dar deocamdată nu prea am ce probe să depun, dar vreau să depun sesizarea. În acel moment, domnul de la ghișeu mi-a zis că dacă nu am probe nu am cum să depun sesizarea.”, a relatat clujeanul pentru Știri de Cluj

Situația a escaladat când funcționarul a ieșit din birou, l-a insultat și l-a amenințat pe șoferul de ridesharing. 

Două angajate ale instituției au intervenit pentru a calma spiritele, iar una dintre ele l-a ajutat pe șofer să depună sesizarea. Ulterior, clujeanul a făcut și o plângere internă împotriva funcționarului.  

Pentru că nu mi-a plăcut cum a abordat situația i-am spus: domnule, nu e treaba dumitale dacă am sau nu am probe. Eu depun o sesizare, dumneata îmi dai număr de înregistrare, reclamația ajunge la superiori, iar ei îmi vor da o soluție. 
I-am spus că are obligația să preia sesizarea și să o înregistreze. 
În acel moment, domnul respectiv s-a uitat puțin la mine și mi-a închis geamul în nas. Eu m-am blocat. Am bătut din nou  în gemuleț respectiv, iar bărbatul nu a mai deschis gemulețul, ci a ieșit pe ușă și mi-a arătat, undeva sus pe un perete, un avizier cu diverse informări și m-a întrebat dacă văd ce scrie acolo, cum se depune o sesizare. 
I-am răspuns că știu foarte bine cum se depune o sesizare, că am mai depus și cu alte ocazii, iar el mi-a zis: nu, mă, uită-te aici pe perete. L-am rugat să nu mi se adreseze cu “mă”. Apoi mi-a zis: “auzi, bă, p*lică, vezi că poate-ți dau vreo două”. 
L-am întrebat cum își permite să vorbească așa cu mine, el fiind funcționar public. Deja începuse o discuție pe un ton mai ridicat. 
Imediat au apărut două doamne din interiorul biroului, care l-au chemat zicând “hai, Ovidiu, hai, Ovidiu, de aici!”. După ce l-au convins să se întoarcă în birou, una dintre doamnele de acolo m-a ajutat să depun sesizarea. Ulterior, i-am cerut și registrul de sesizări interne pe care mi l-a adus și am făcut și o sesizare internă împotriva funcționarului public care m-a agresat verbal și m-a înjurat.”, a povestit șoferul. 

După incident, bărbatul a mers la Secția 2 Poliție și a depus o plângere penală pentru abuz în serviciu și purtare abuzivă. Între timp, administratorii spălătoriei auto i-au răspuns la mesaje, confirmând că aparatul era defect Șoferul a decis să folosească aceste mesaje ca probă suplimentară și a revenit la CJPC Cluj pentru a le depune.  

De această dată, funcționarul l-a întâmpinat din nou cu un comportament agresiv. 

Când am plecat de acolo, m-am oprit la Secția 2 Poliție și am depus o plângere penală împotriva domnului O. D. pentru abuz în serviciu pentru că a refuzat să-mi preia sesizarea și purtare abuzivă pentru că m-a înjurat și m-a amenințat cu bătaia spunând că-mi dă câteva. 

Între timp, cei de la spălătoria auto mi-au răspuns la mesajul trimis de mine prin care i-am întrebat de ce nu răspund și m-au înșelat. Ei îmi spuneau că le pare rău de situație, că ar fi vorba de un aparat defect și mi-au zis că-mi dau banii înapoi. 

Le-am spus că nu-mi trebuie banii, că nu e vorba de 10 lei, dar măcar să aibă bunul simț să răspundă la telefon. Eu am făcut print screen (captură de ecran) la acea discuție, am listat-o și am decis să mă duc să o depun ca probă care să-mi susțină sesizarea făcută la Protecția Consumatorilor, pentru că din mesajele celor de la spălătorie reieșea faptul că situația semnalată de mine există. 

Am revenit la Protecția Consumatorilor, dar de data asta nu m-am mai dus la gemuleț, ci am sunat la sonerie. Mi-a răspuns tot domnul respectiv și mi-a trântit ușa în nas. A venit doamna care m-a ajutat cu sesizarea, i-am spus că vreau să depun proba cerută, moment în care apare funcționarul respectiv și-mi spune: “bă, nebunule, ești nebun. Vezi că te arunc pe scări. Pleacă de aici că te arunc pe scări. Noi suntem aici o instituție publică și avem treabă, nu ne tot deranja, că te arunc pe scări. Ești nebun. Nu te vezi cum arăți. Pe lângă cele două doamne care au intervenit inițial, pe hol mai era o persoană care completa un formular, deci a mai fost o persoană de față când a avut loc incidentul. 

Între timp  i-am dat doamnei proba cerută, apoi m-am dus iar la Secția 2 Poliție să relatez ce s-a întâmplat. Nu am știut ce altceva să fac, mă gândeam că mai trebuie să intru în instituție și m-am temut că funcționarul chiar ar putea să mă arunce pe scări. E un bărbat masiv la aproximativ 1 metru 85 și 110-120 de kilograme, nu e un copil. Mi-a zis că ne întâlnim noi în oraș. Chiar e masiv și agresiv.”, a transmis clujeanul. 

Șoferul a mers din nou la Secția 2 Poliție dorind să depună  încă o plângere penală împotriva bărbatului, temându-se că funcționarul ar putea să-și pună amenințările în practică, însă a fost rugat să revină a doua zi. 

La poliție nu mai era nimeni la ora 14:00 când am ajuns a doua oară, dar au fost foarte drăguți și m-au rugat să revin în ziua următoare ca să fac o nouă sesizare.”, a relatat șoferul pentru Știri de Cluj.  

Contactat de reporterii Știri de Cluj, comisarul șef adjunct al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Cluj, Mircea Radu, a transmis că momentan nu dorește să comenteze situația, menționând că de puțin timp a auzit de cele întâmplate. 

Nu comentez. Nu știu despre ce e vorba. Am auzit și eu acum de la colegi că au fost ceva discuții mai aprinse, dar nu știu mai multe amănunte deocamdată. O să cer un punct de vedere colegilor să văd ce s-a întâmplat. Dacă domnul a depus o sesizare, va primi un răspuns în termenul legal.”, a transmis comiarul șef adjunct al CJPC, Mircea Radu, pentru Știri de Cluj

Comentarii Facebook