Șoferii clujeni, testați cu aparate drugtest care dau rateuri. Ce a pățit un șofer din Huedin
Din ce în ce mai mulți șoferi demonstrează că, deși au fost testați cu aparatul drugtest de către poliția rutieră, iar rezultatul a fost pozitiv la substanțe interzise, testele de sânge indică exact opusul.
Testarea cu aparatul drugtest arată de fapt rezultate fals pozitive în cele mai multe cazuri, iar șoferii care știu că nu au consumat nimic sunt furioși pe acuratețea rezultatelor. Însă, nu se întâmplă în toate cazurile, există și excepții în care șoferii supuși drugtestului au în organism substanțe interzise. În cazul acestor excepții, șoferii rămân fără carnet de conducere lși se aleg și cu dosar penal.
Care este procedeul de recoltare a unui drugtest
De exemplu, un șofer oprit în trafic este pus să sufle în aparatul antidrog, care indică prezența unor compuși din drogurile de risc, precum cocaina, heroina, sau din cele mai ușoare, cum ar fi canabisul. Ulterior, șoferul este dus la un spital de specialitate, unde i se recoltează probe de sânge, și de urină, care sunt trimise la Institutul de Medicină Legală Cluj, pentru analize de specialitate.
Între timp, pe numele celui în cauză se deschide un dosar penal pentru conducerea unui autoturism sub influența drogurilor. În tot acest timp, permisul de conducere al celui cercetat penal, este suspendat de drept, până la existența unei soluții a procurorului de caz.
Tot mai multe erori legate de drugtest
Cum cei de la IML Cluj nu se grăbesc să facă aceste tipuri de analize, rezultatele oficiale consemnate în procesele verbale sunt trimise la Parchet, chiar și după șase luni.
Este și cazul unui bărbat din Huedin care pe 12 decembrie anul trecut a fost testat pozitiv cu aparatul drugtest. Analizele efectuate la IML Cluj, pe data de 6 ianuarie 2022, au indicat că „analizele recoltate de la suspect au fost negative atât în sânge, cât și urină, cu privire la substanțe psihoactive”.
CItește și: Cluj - Șofer lăsat pieton pentru consum de droguri, găsit ulterior nevinovat: ”Sper sa distribuiți. Iau permise pe nevinovăție!”
Pentru că sunt probe că șoferul nu a condus sub influența drogurilor s-a renunțat la acuzații și a fost restituit permisul. „Prin urmare, după 3 luni de stat nevinovat au venit și analizele o zi bună. Acum sunt nevinovat, dar cine îmi dă compensații pentru aceste trei luni?”, se întreabă șoferul.
1 Comentariu
cite fals-positive trebuie sa dea celebrul deja aparat a.i. sa realizeze si politia romana ca are eroare mai mica daca se uita la ochii soferului? :)
trebuie sa asteptam sa faca scandal vreun politician a.i. sa nu il mai foloseasca? :)
cine a facut achizitia si-a luat comisionul
fraierestenii in uniforma trebuie sa iasa pe strada cu petarda… Citeste mai departe