Duminica 22 Decembrie

SONDAJ - Românii nu au încredere în politicieni, se simt resemnați și neputincioși în faţa deciziilor Guvernului


În ciuda promisiunilor oficialilor din țara noastră, la nivelul Europei de Est românii experimentează cel mai puternic neputnța și resemnarea în ceea ce privește deciziile Guvernului țării. 

Potrivit unui sondaj la care au participat câte o mie de persoane din nouă ţări, românii sunt cei mai convinşi că oricine ar veni la guvernare, nimic nu s-ar schimbă în viaţa lor. Mai mult, 66% dintre români spun că trăiesc senzația de neputință în ceea ce priveşte influențarea guvernării - un record în Europa de Est.

Românii, mai pesimiști decât slovacii și bulgarii 

În acest sens, doar Slovacia și Bulgaria sunt aproape la fel de pesimiste. Totuşi, procentele sunt vizibil mai reduse, de 51%, respectiv 50%. De altfel, nicăieri în Europa de Est nu mai regăsim şi o prăbuşire atât de puternică în ceea ce priveşte scăderea satisfacţiei faţă de democraţie și o alunecare spre iliberalism.

Iar cifrele par să fie corelate cu aceeaşi pantă descendentă pe care o regăsim şi la capitolul încredere în preşedintele statului. Vorbim de cea mai mică cotă de încredere acordată unui preşedinte de stat de către cetăţenii din cele nouă ţări est europene analizate. Încrederea în Klaus Iohannis este de 29%, aproape la egalitate cu președintele populist al Cehiei și de aproape de 2 ori mai puțin decât următorul cel mai prost clasat șef de stat din țările analizate.

Românii își doresc un președinte autoritar

În acest context, cei mai mulţi dintre români par să îşi dorească acum un lider puternic care să nu mai ţină cont de Parlament şi care să decidă strict în funcţie de ce e mai bine pentru poporul lui. Adică un lider autoritar. Bulgarii şi slovacii îşi doresc şi ei un lider autocrat, dar doar în proporţie de 49%. Cei mai mulţi înclină, totuşi, spre un preşedinte democrat. Rezultatele și constatările raportului se bazează pe sondaje de opinie publică efectuate de un think thank din Bratislava în martie 2022 pe un eșantion reprezentativ al populației din cele nouă țări.


Comentarii Facebook