Duminica 22 Decembrie

SOR Cluj este dezamăgită de locațiile alese de Primăria Cluj pentru lansarea focurilor de artificii în noaptea de Revelion


Societatea Ornitologică Română din Cluj a rămas dezamăgită în urma decizie Primăriei Cluj-Napoca de a susține 4 spectacole cu focuri de artificii pe raza municipiului la trecerea în noul an, alegând zone verzi - unde viețuiesc animale sălbatice.

Am aflat cu tristețe că Primăria Municipiului Cluj-Napoca nu doar că nu a renunțat la planul de a ține 4 spectacole cu focuri de artificii la trecerea în noul an, dar și că printre locațiile alese se numără zone verzi. Dacă tot ne punem etichetă de oraș smart și inovator, cursul firesc al lucrurilor ar fi fost căutarea de soluții alternative, cât mai puțin nocive pentru oameni, animale și mediu. Asta se face deja în acele locuri unde oamenii au înțeles că unele obiceiuri nu pot râmâne neschimbate, atâta vreme cât este evident pericolul pe care îl reprezintă.     

Artificiile - o bucurie pentru noi, un mare pericol pentru animale

Cetățuia, Parcul Iuliu Prodan din Cartierul Zorilor sau zona Iulius Mall, aflată în apropierea marelui spațiu verde pe care îl dorim a fi Parcul Est, sunt spații verzi importante atât pentru noi, oamenii, cât și pentru animalele sălbatice. Aceste oaze de biodiversitate ar trebui protejate, nicidecum „bombardate”, fie și pentru o scurtă perioadă de timp, pentru plăcerea noastră de câteva minute. Efectul acestor distracții asupra unora dintre noi și asupra animalelor, fie de companie, fie sălbatice, variază de la neplăcere la pierderea vieții”, scriu reprezentanții SOR Cluj pe Facebook, alături de o imagine care prezintă urmările dramatice ale utilizării petardelor și focurilor de artificii în Roma, la trecerea din 2020 în 2021, când sute de păsări au murit.

Pasari_moarte_artificii_Roma_OIPA_International.jpg

Studiile de specialitate ne atrag atenția că pocnitorile, petardele, artificiile au într-adevăr impact negativ și asupra viețuitoarelor sălbatice, mai ales datorită zgomotului puternic, imprevizibil, și într-o măsură mai mică efectelor luminoase. Consecințele poluării chimice produse de lansare nu sunt încă bine cunoscute, dar cel mai probabil, ca și în cazul animalelor de companie, efectele se manifestă prin ingestia și inhalarea particulelor rămase după lansare.

Desigur, amploarea impactului depinde de specificul zonei în care se lansează artificiile, de numărul locațiilor unde se folosesc, de distanța dintre puncte și de tipul obiectului pirotehnic folosit, cele profesionale, mult mai zgomotoase, fiind mai nocive și pentru speciile sălbatice. Tocmai din acest motiv atitudinea organizațiilor de mediu vizavi de evenimentele pirotehnice în aer liber este împărțită: unele susțin că nu sunt dăunătoare în cazul în care au loc la distanțe mai mari de zone de interes major pentru faună, altele sunt împotriva acestor evenimente. Măsurile luate de autorități reflectă această poziție și variază de la susținerea spectacolelor pirotehnice profesionale și private în concordanță cu legislația aflată în vigoare, la înlocuirea lor cu spectacole laser și drone, până la interzicerea totală a folosirii artificiilor cu sunet puternic.


Comentarii Facebook