Specialiștii în educație de la UBB Cluj consideră desființarea liceelor pedagocice o măsură nejustificată

Desființarea colegiilor pedagogice nu este considerată o măsură bună de specialiștii în educație de la UBB Cluj


Decanul Facultății de Științele Educației a UBB Cluj, Adrian Opre, consideră ca măsura desființării liceelor pedagocice care apare în proiectul noilor legi ale educației, nu este bună, în contextul în care "liceele pedagogice sunt o sursă de abilități practice necesare pentru a clădi un cadru didactic". De asemenea, specialistul în Științele Educației spune că liceele pedagogice și instituțiile de învățământ superior au fiecare locul lor în formarea cadrelor didactice, iar dorința de aliniere la normele europene “nu ne obligă la o abordare exclusivă”

Declarația a fost făcută în cadrul unei conferințe pe tema rolului liceelor pedagogice,. În intervenția sa, Adrian Opre, decanul Facultății de Psihologie și Științe ale Educației din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a sdescris colegiile pedagogice drept “surse de sintaxe mentale dezirabile” și a subliniat  că preferă să aibă “ un absolvent de mate-fizică concurent la psihologie, la facultate. La fel de bine prefer să am absolvent de liceu pedagogic la PIPP și la pedagogie.”

“Nu trebuie să ne călcăm pe bătături pentru loc și rol. Noi, universitarii, preferăm să avem candidați absolvenți din licee pedagogice ca să devină cadre didactice”, a mai spus Adrian Opre.

Declarația a fost făcut în contextul în care proiectul legii Deca a învățământului preuniversitar, prevede desființarea specializării de învățător din  cadrul liceelor pedagogice.


Comentarii Facebook