Spectacol de comemorare a morților în 1 noiembrie, în Cimitirul Central - FOTO
Scena Urbană îi invită pe clujeni, vineri, 1 noiembrie 2019, de la ora 18,00, la un spectacol devenit deja tradiție de Luminație, în Cimitirul Central/Házsongárd din Cluj-Napoca. Organizat pentru al cincilea an consecutiv de către Scena Urbană, cu sprijinul Primăriei și al Consiliului Local Cluj-Napoca, spectacolul de anul acesta, ”Requiem aeternam” este parte din seria de evenimente numite ”Lacrimosa” și este susținut de Claudiopolis Youth Orchestra (compusă în bună parte din membri ai Filarmonicii de Stat Transilvania), sub bagheta dirijorului Vlad Eniu și regizat de Ina Hudea.
”Requiem Aeternam este un spectacol de comemorare a sufletelor celor dragi nouă, care au părăsit această lume. Este o rugăciune pe care o facem an de an în această zi, un omagiu muzical și sufletesc pentru toți cei care ne veghează din ceruri. Ne dorim să fie, în același timp, și o alinare pentru cei nemângâiați: Dumnezeu să odihnească sufletele celor plecați, iar nouă să ne dea puterea de a merge mai departe, de a iubi și a da viață!”, spune Ina Hudea, profesor al Academiei de Muzică “Gheorghe Dima” și regizorul spectacolului Requiem Aeternam.
”Luminația este un eveniment cu o mare însemnătate la Cluj-Napoca și în tot Ardealul. Este acea zi din an în care ne luăm întreaga familie și mergem să aprindem o lumânare pentru cei pe care i-am iubit și nu mai sunt printre noi. Și așa, cimitirele din Cluj devin locurile cele mai calde ale orașului, acolo unde mii de luminițe îți încălzesc trupul și sufletul. De cinci ani suntem și noi acolo, pentru a le oferi oamenilor un motiv de a sta poate mai mult de câteva minute, pentru a se reculege, pentru a-și oferi poate mai multă pace și liniște. Și anul acesta am pregătit un spectacol frumos, de suflet, care să ne unească pe toți cei prezenți în cimitir, pentru a ne încuraja să ne descoperim unii pe alții, să ne plângem împreună rudele, dar să ne și dăm curaj unul altuia pentru o nouă zi”, explică arh. Daniela Maier, coordonatorul Scenei Urbane.
Evenimentul va fi continuat, a doua zi, sâmbătă, 2 noiembrie 2019, de la ora 11.00, cu tururi ghidate în Cimitirul Central, susţinute de istoricul prof. Vladimir-Alexandru Bogosavlievici.
REQUIEM AETERNAM - Concert 1 Noiembrie 2019, ora 18,00, Cimitirul Central Cluj-Napoca
Orchestra și corul: Claudiopolis Youth Orchestra
Dirijor: Vlad Eniu
Regizor: Ina Hudea
Balerini: Ioana Cristina Terebesy, Gollner Delia, Camelia Rațiu, Anamaria Boancă, Oana Siminic, Raluca Perde, Antonia Indrei, Alin Rîpă, Florin Ianc, Vlad Sebastian, Sergiu Hosu, Antonio Mon, Mihai Ciocmărean
Organizator: Scena Urbană
Prezentator: Ovidiu Blag
Repertoriu:
1.Puccini – Manon Intermezzo
2. Verdi - Requiem aeternam
3. Mozart – Kyrie
4. Cherubini: Requiem in C minor - Pie Jesu
5. Cherubini: Requiem in C minor - Lacrimosa
6. J. S. Bach – Adagio
7. Palestrina – Kyrie si Agnus Dei din Missa pro Defunctis
8. Schubert – Ave Maria
9. Brahms – Begräbnisgesang
10. Gabriel Faure – Requiem: Introït et Kyrie + Libera Me
11. Mozart – Requiem aeternam
12. Mascagni – Intermezzo – Cavaleria rusticana
13. Mozart – Lacrimosa
Participarea la eveniment este LIBERĂ.
9 Comentarii
VOTATI BOC!.. ca ni ma ca v-a da Haluween sa fiti si voi ca americanii!!...
@Bocilian: pun pariu că tu arăți ca de Haloween, din naștere.
Scena Urbana cu sprijinul Primariei incanta pe clujenii prezenti la Luminatie. Sa demantelam un pic. Oare cineva canta gratis, de draguil celor plecati sau al celor indurerati? Trist mod de a atrage capital electoral de la oamenii necajiti si melomani. Cine reprezinta Scena Urbana? Cati bani incaseaza, cat primesc/ capitas cei ce se desfasoara pe scena?… Citeste mai departe
@Sprijinul lui Scena Urbana:
Întreabă-l pe Alexa. El știe mai bine cine cântă pe gratis și cine nu.
@Sprijinul lui Scena Urbana: lasă "demantelatu" Eu zic să o decapișonezi puțin.
Ziua aceasta de "luminație" e necunoscută în restul României - de ce? Pentru că este un eveniment pe care îl sărbătoresc maghiarii în biserica romano-catolică și alte culte de-ale lor. Nu are nimic de a face cu ziua morților sărbătorită de către ortodocși Sâmbata 02 Noiembrie - Moșii de toamnă. Sufletele morților se pot ușura cu parastase, nu cu balet.
@Luminația, eveniment maghiar: esti cam prost,dar n-am ce-ti fave.
Comemorarea morților pe 1 noiembrie este o sărbătoare a ritului catolic care se ține începând din Mexic și toată America Latină, până în Polonia și din Canada până în Indonezia.
Nu e maghiară,ci e catolică de rit roman, adică romano-catolică.
Și încă ceva: nu te obligă nimeni… Citeste mai departe
Frumos evenimentul, am fost in ultimii doi ani.
astea suna mai degraba a probleme de psiholog, nu bocit in grup.
wow.......