Spitalele din Cluj nu au suficienţi bani pentru materialele sanitare, medicamente, dar și salarii: „Suntem pe avarie”
Spitalele din judeţul Cluj se confruntă cu dificultăţi financiare, iar unele dintre unităţile medicale sunt deja la cota de avarie, din cauza lipsei fondurilor pentru materiale sanitare, medicamente şi salariile personalului, scrie Agerpres.
„Şi noi stăm cum stă toată ţara, suntem în aşteptarea decontării serviciilor noastre efectuate în luna precedentă, servicii care sunt deja efectuate şi care trebuie, bineînţeles, decontate de către Casa de Asigurări, în virtutea contractului pe care dânşii îl au cu noi, ca să nu mai vorbim şi de latura salarială, care este tot un element important al activităţii. În acest context, noi ne exprimăm neliniştea referitor la ziua mâine, care este ziua în care şi salarizarea trebuie să fie efectuată personalului şi, bineînţeles, achiziţiile de tot ceea ce înseamnă materiale sanitare, medicamente etc, câtă vreme noi încă n-am putut factura către Casă suma de care am muncit în octombrie", a declarat, marţi, pentru AGERPRES, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, Claudia Gherman.
Potrivit acesteia, nu sunt suficienţi banii pentru materialele sanitare, medicamente şi salarii, ceea ce constituie o problemă foarte gravă.
„Dar asta este în contextul unui eveniment naţional. E o problemă foarte serioasă, e o problemă gravă, care are repercusiuni asupra tuturor unităţilor care sunt în relaţie contractuală cu Casa Naţională. Sunt şi alte spitale mari care vor avea de suferit major şi vom vedea... Suntem pe avarie, funcţionăm, dar în curând, dacă se prelungeşte, putem fi şi pe avarie. În momentul de faţă nu avem suficienţi bani pentru materiale, medicamente, salarii. Suntem unul dintre cele mai mari spitale din ţară, cel mai mare din judeţ, drept consecinţă, repercusiunile vor fi majore", a arătat Claudia Gherman.
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a solicitat 4,2 miliarde de lei şi a primit 1,7 miliarde din Fondul de rezervă al Guvernului, iar aceşti bani vor fi alocaţi, în primul rând, pentru salariile angajaţilor, restul urmând să fie distribuiţi în procente egale pentru domeniile de asistenţă medicală, a informat, luni, preşedintele CNAS, Andrei Baciu, potrivit sursei citate.
10 Comentarii
spitalele, scolile sunt oglinda statului, cum statul este unul esuat,...cam asa sunt si spitalele si invatamantul....
Cei de la tara fermieri nu platesc nimic au situatie buna numai asteapta subventi au venitturi mari dar de30 ani nu au platit nici uninpozit la stat
Marim pensiile!
@Ce facem cand nu avem bani?: Achizitionam masini de lux, executam terenuri de fotbal in panta si arboram steaguri supradimensionate sa nu uite poporul unde traieste.
Salariile, sporurile banii pentru consultanta poate ajunge si la 90 % din bugetul unui spital.
Sa ne arate managerii spitalelor ce cheltuieli au, asa defalct, medicamente, utilitati, salarii etc.
Dai spor de performanta dar chemi firma de consultanta sa ajute angajatul respectiv ca vine acreditarea si de competent ce e habar nu are ce sa… Citeste mai departe
Fura tot, privații.
Dai 4 ani de salar la doctori, dar nu le ajunge.
@.: cumperi armament amerloc SH de zeci de miliarde, subventionezi ukrania cu miliarde, asta ti se pare OK, banuiesc